Magdziołku, te 4 godziny suszenia to z termoobiegiem? Może się skuszę na jeszcze jedną partię suszenia według Twojego przepisu.
Robiłam paprykę (pomidorową) według tej receptury, tylko trochę zabawy z pozbawianiem papryk skórki:
Składniki:
ok 100 czerwonych papryk (zależnie od wielkości)
do marynaty: 200ml octu winnego, 200g cukru, 100ml oleju
Procedura:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy bez podgrzewania, aż cukier się rozpuści.
Papryki pieczemy, obieramy i solimy, po czym zamaczamy w marynacie. Po wyjęciu z marynaty układamy warstwami w słoiki, posypujemy posiekaną pietruszką i czosnkiem co 2-3 warstwy. Po ułożeniu uzupełniamy słoik marynatą.
Słoiki zamykami i sterylizujemy przez 20-30 minut od zagotowania.
I jeszcze taka niby marynowana, ma wiele zastosowań (albo ot tak po prostu zjeść

):
Papryka w przecierze pomidorowym
5 kg papryki
3 kg cebuli - dałam mniej o połowę
3 - 4 łyżki soli do zasypania na noc
1 szklanka octu 10% (dałam dwa razy więcej winnego octu)
1 szklanka oleju
4 słoiczki przecieru pomidorowego (200 gramowe) - dałam koncentrat pomidorowy
12 łyżeczek cukru
Paprykę i cebule oczyścić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka lub krążki. Wszystko posolić, wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić na durszlaku - ja z rozpędu nie odcedziłam.
Z octu, oleju, cukru, przecieru ugotować zalewę. Włożyć do niej warzywa iod momentu zagotowania gotować jeszcze 15 minut ciągle mieszając.
Gotową paprykę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
W małych słoiczkach papryka w pomidorach, w średnich papryka "pieczona" a w dużych nadziewana kapustą
