mietek pisze:Fasolkę, bób i zielony groszek zalewam wrzątkiem, a kiedy ostygnie po odceceniu można mrozić - wówczas smakuje doskonale. Gotowane stają się zbyt miękkie, a niespażone mają posmak nafty i są niedobre.
Cebulka pisze:Ludzie to zawsze zauważą nie to co jest przedmiotem zdjęcia
Baś_22 pisze:Przyganiał kocioł garnkowi
tereklo pisze:Robiłam paprykę (pomidorową) według tej receptury, tylko trochę zabawy z pozbawianiem papryk skórki:
Składniki:
ok 100 czerwonych papryk (zależnie od wielkości)
do marynaty: 200ml octu winnego, 200g cukru, 100ml oleju
Procedura:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy bez podgrzewania, aż cukier się rozpuści.
Papryki pieczemy, obieramy i solimy, po czym zamaczamy w marynacie. Po wyjęciu z marynaty układamy warstwami w słoiki, posypujemy posiekaną pietruszką i czosnkiem co 2-3 warstwy. Po ułożeniu uzupełniamy słoik marynatą.
Słoiki zamykami i sterylizujemy przez 20-30 minut od zagotowania.
tereklo pisze:Paprykę piekę w temp ok 180 st C ok 20 min z termoobiegiem,.
Cebulka pisze:Gdzieś tu też jest przepis Bezy na ajwar z mielonej surowej papryki
I też niesmaczny nie wychodzi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość