Przetwory na zimę

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Przetwory na zimę

Postautor: megan » pn sie 13, 2012 10:02 pm

Yenny a fasolkę obgotowujesz,czy taką ''surową?
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » wt sie 14, 2012 12:09 pm

A jak juz o fasolce to czy ktoś mrozi?
Bo będę mrozić i nie wiem - mam ją podgotować, czy może być surowa? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: amita » wt sie 14, 2012 2:08 pm

właśnie? ja mroziłam surową, ale jakaś taka była inna. Teraz tak zblanszowałam, że zbyt miekka wyszła. I tak z tym gotowaniem klopot.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: mietek » wt sie 14, 2012 2:39 pm

Fasolkę, bób i zielony groszek zalewam wrzątkiem, a kiedy ostygnie po odceceniu można mrozić - wówczas smakuje doskonale. Gotowane stają się zbyt miękkie, a niespażone mają posmak nafty i są niedobre.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » wt sie 14, 2012 5:55 pm

mietek pisze:Fasolkę, bób i zielony groszek zalewam wrzątkiem, a kiedy ostygnie po odceceniu można mrozić - wówczas smakuje doskonale. Gotowane stają się zbyt miękkie, a niespażone mają posmak nafty i są niedobre.

Mieciu dzięki [tuli] nie znałam tego sposobu (ja blanszowałam krótko) :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Yennyfer » wt sie 14, 2012 7:32 pm

Fasolkę surową daję.
I mrożę surową, nie blanszowałam jej nigdy i zawsze była ok.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: amita » wt sie 14, 2012 8:55 pm

Następną partię zrobię po Mietkowemu i będę miała porównanie.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » wt sie 14, 2012 9:12 pm

Fasolnik zawsze wrzucam na wrzątek, zamieszam, wyłączam ogień i od razu odcedzam. Ostudzony mrożę. Żółtą fasolkę mrożę surową. Żółta płaska nie nadaje się do mrożenia.

Polecam wekowaną. Fasolnik lub fasolę kroję w kawałki, gotuję w lekko osolonej wodzie ok 15 min (twardawa jeszcze), gorącą wkładam do słoików i od razu zalewam gorącą zalewą - świeżo przygotowaną lekko osoloną wodą (nie może byc ta sama z gotowania). Zakręcam i pasteryzuję ok pół godziny (lub 45 min jak duże słoiki). Po 24 godzinach powtarzam pasteryzację (o 10 min krótszą).
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: amita » wt sie 14, 2012 10:54 pm

Dziękuję, za dużo wiadomości :D
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » śr sie 15, 2012 9:23 am

Dzięki, o fasolce wobec tego wiem już wszystko [prosi] [jupi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Yennyfer » śr sie 15, 2012 11:22 am

Jeszcze miałam napisać, że moja koleżanka (może i Wy też) używa w zimie marynowanych buraczków z papryką do robienia barszczu zwykłego i ukraińskiego. Świetnie się nadaje, jadłam i się nazachwywać nie mogłam.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » sob sie 18, 2012 9:40 pm

Żeby nie było, że ja tak całkiem nic tego sezonu [haha]
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » sob sie 18, 2012 10:19 pm

Podoba mi sie ta zakamuflowana butelczyna spirtu :) przyda się na mroźne zimowe wieczory [lol]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: amita » sob sie 18, 2012 10:59 pm

A u mnie posucha za spirytem :( Wszystko przerobiłam. Oj, bieda w oczy zagląda.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » ndz sie 19, 2012 7:27 am

Ludzie to zawsze zauważą nie to co jest przedmiotem zdjęcia [rotfl]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » pn sie 20, 2012 8:53 pm

Cebulka pisze:Ludzie to zawsze zauważą nie to co jest przedmiotem zdjęcia [rotfl]

Przyganiał kocioł garnkowi [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » pn sie 20, 2012 8:56 pm

Baś_22 pisze:Przyganiał kocioł garnkowi [haha]

Co fakt to fakt [radocha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » pn sie 20, 2012 9:33 pm

[jupi] [brawo]

[radocha]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re:

Postautor: Baś_22 » śr wrz 19, 2012 11:07 am

tereklo pisze:Robiłam paprykę (pomidorową) według tej receptury, tylko trochę zabawy z pozbawianiem papryk skórki:
Składniki:
ok 100 czerwonych papryk (zależnie od wielkości)
do marynaty: 200ml octu winnego, 200g cukru, 100ml oleju
Procedura:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy bez podgrzewania, aż cukier się rozpuści.
Papryki pieczemy, obieramy i solimy, po czym zamaczamy w marynacie. Po wyjęciu z marynaty układamy warstwami w słoiki, posypujemy posiekaną pietruszką i czosnkiem co 2-3 warstwy. Po ułożeniu uzupełniamy słoik marynatą.
Słoiki zamykami i sterylizujemy przez 20-30 minut od zagotowania.


Tereklo mam pytanie? - w jakiej temperaturze i ile czasu pieczemy te papryki [?] oraz czy w tej marynacie maczamy je dłużej czy tylko zanurzamy i od razu wyjmujemy [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 11:15 am

Paprykę piekę w temp ok 180 st C ok 20 min z termoobiegiem, potem odwracam "na brzuszek" i piekę kolejne 10 min. Najlepeij sprawdzać - jak się skórka "odpucza" i robi się pergaminowa to znak, żeby odwrócić na brzuszek i powtórzyć z drugiej strony. Nie przejmować się jak złapie czarne plamy (przypalenia). Gorące włożyć do garnka z przykrywką i poczekać aż ostygnie, wtedy zdjąć skórę.
W przepisie jest maczać dokładnie w marynacie - ja zalewam, dokładnie obtaczam papryki i zostawiam na godzinę. Po włożeniu do słoika zalewam zalewą jak jest jeszcze miejsce.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » śr wrz 19, 2012 11:19 am

tereklo pisze:Paprykę piekę w temp ok 180 st C ok 20 min z termoobiegiem,.

...a bez termoobiegu, bo niestety nie posiadam w dużej kuchence :(
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 12:00 pm

Basiu, ja robię w dużej kuchni bez termoobiegu, czas jest podobny - sprawdzaj w trakcie, bo to też zalezy od grubości papryki.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » śr wrz 19, 2012 12:16 pm

Dzięki Tereniu [prosi] już wszystko jasne :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 12:20 pm

Ja dziś bede robić ajwar :) bo dotychczasowe zapasy szybko topnieją :(
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » śr wrz 19, 2012 12:56 pm

Gdzieś tu też jest przepis Bezy na ajwar z mielonej surowej papryki :)
I też niesmaczny nie wychodzi [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 1:08 pm

Cebulka pisze:Gdzieś tu też jest przepis Bezy na ajwar z mielonej surowej papryki :)
I też niesmaczny nie wychodzi [lol]

Mój jest własnie z surowej mielonej w maszynce do mięsa. Tylko dla dziewczyn był zbyt ostry ;>
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » śr wrz 19, 2012 1:26 pm

Aaa teraz doczytałam, że te pieczone to się w całości marynuje - jakos myślałam że to na sos też :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 6:43 pm

Papryka grillowana w słoikach.
Składniki
3 kg wiekszych, miesistych papryk
1 wiekszy seler
kawalek chrzanu
1.5 l wody
100 g soli
1/2 l octu
kilka ziaren pieprzu
pare lyzek oleju

Papryki ulozyc na blaszcze, wsunac do piekarnika i piec ok 30 min w temp. 180 stopni. Wyjac, przelozyc do garnka, podlac troche wody i pozostawic pod przykryciem zeby sie zaparzyly. Zdjac skorke, usunac nasiona.
Wlozyc do sloikow, poprzekladac plastrami selera i plasterkami chrzanu.
Zagotowac 1.5 l wody ze 100 g soli, dodac 1/2 l octu 8%, dorzucic kilka ziaren pieprzu potłuczonego pieprzu i ziela angielskiego.
Zalac ta zalewa papryki, przykryc, pozostawic do nastepnego dnia.
Dolac zalewe wg potrzeby, wlac 1 lyzke oleju do kazdego sloika. Zamknac. Ja pasteryzuję krótko chociaz w przepisie tego nie było. Seler dobrze jest przelać gorącą wodą i ostudzić przed włożeniem do słoika.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 6:52 pm

Sałatka z papryki i pieczarek na zimę
Składniki
3-kg. papryki
1-kg.cebuli
1,5-3 kg.pieczarek

Zalewa.
2-szklanki octu
5- szklanek wody
36-dkg.cukru
3- łyżki soli
4- łyżki oliwy

Paprykę cebulę i pieczarki pokroić w plasterki.
Zalewę zagotować ,do gotującej się zalewy dodać warzywa,gotować 2- minuty poskładać do słoików.
pasteryzować 5-minut
------------------------------------------

Chutney z papryki i pomidorów
4 czerwone papryki
1 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
12 łyżek octu winnego czerwonego
40 dkg brązowego cukru - może być zwykły
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zielonego pieprzu
2 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta mielonego ziela angielskiego
1/2 łyzeczki ostrej papryki mielonej
Paprykę przeciąć, usunąć gniazda nasienne i pokroic w kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, pokroic. Cebulę obrać, posiekac w kostke. Papryke, pomidory i cebulę włozyć do garnka dodac ocet, cukier i przyprawy. Gotowac na wolnym ogniu ok. 40 min. aż sos zgęstnieje , przy czym pod koniec gotowania cały czas mieszać, aby masa nie przywarła. Gotowe przełożyć do słoików i od razu zakręcać.
Super na zime do mięska zamiast sosu.
Słoików nie trzeba gotować, tylko gorące wkładać i zakręcać, a pieprz nie musi być zielony, może być czarny.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » śr wrz 19, 2012 6:53 pm

A te przepisy mam zamiar wypróbować, jeśli wystarczy mi czasu
Zapowiadają się ciekawie.

Papryka po bułgarsku
6 szt. mięsistej papryki czerwonej
2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka stołowa soli kamiennej
6-8 ząbków czosnku
1 spory pęczek naci pietruszki
1 szklanka oliwy z oliwek

Paprykę wypestkować, umyć, pokroić na 4 części wzdłuż, podpiec w piekarniku i zdjąć skórkę.
Ugotować zalewę z octu, soli i wody, zalać nią paprykę i pozostawić na 6 - 8 godz.
Po tym czasie dobrze odsączyć paprykę na sicie i układać koleje warstwy:
I warstwa - papryka; każdy kawałek maczać w oliwie i układać do słoja, garnka kamionkowego itp.
II warstwa - pokrojone ząbki czosnku (2 - 3 ząbków)
III warstwa - posiekana natka pietruszki
Powtarzać kolejno układanie warstw.
Cały czas pamiętać o dokładnym dociskaniu tłuczkiem drewnianym warstw, tak aby nie zostało powietrze między warstwami.
Na koniec na wierzch wlać 2 cm oliwy; przykryć gazą i trzymać w chłodzie.

----------------------------------------------

PAPRYKA „SANATORYJNA”

4 kg papryki mięsistej (ładnie wyglądają kolorowe)
1 dużA główka czosnku
8 dkg soli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju słonecznikowego

Papryki pokroić w paski, czosnek pokroić w plasterki, wymieszać z solą i odstawić na 4 godz.
Po 4 godzinach wlać ocet, olej, wsypać cukier, wymieszać i pozostawić też na 4 godziny.
Następnie włożyć do słoików, wlewając na końcu sos, który się wytworzył.
Pasteryzować w zależności od wielkości słoików (10-15 minut)
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » śr wrz 19, 2012 7:15 pm

Tereniu, Paprykę po bułgarsku robiłam w tamtym roku i jest przepyszna...no po prostu "niebo w gębie"
Przepis dostałam od sąsiadki z działki. Prezentowałam zdjęcie i opis tu na forum na str. 12 :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » wt wrz 25, 2012 11:50 am

tak sobie myślę... przepis na paprykę z selerem i chrzanem hmmm..., seler i chrzan dodaja jakiegoś smaczku grilowanej papryce czy też same w sobie są jarzyną? Basiu - robiłaś takie cóś?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości