Drobne ciastka i ciasteczka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: tereklo » wt gru 20, 2011 4:58 pm

Basiu, Sagi - pierniki cuuuudneeee, mniam mniam.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: tereklo » czw gru 22, 2011 11:50 pm

A co powiecie na takie muffiny? znalezione w necie :)
http://2.bp.blogspot.com/-Y0sgJymdKns/T ... _large.jpg
przy takiej choince
http://8.asset.soup.io/asset/2620/0776_ecf7.jpeg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Baś_22 » pt gru 23, 2011 9:37 am

Tereniu, muffiny cudne a choinka jeszcze lepsza - przynajmniej nie sypią się igły na podłogę [haha] [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Sz_elka » sob gru 24, 2011 3:44 am

Czemu ja nie wpadłam na tą pomysłową choinkę?!!! [skrob]
Przynajmniej nie musiałabym książek upychać po kątach! ;D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Baś_22 » sob sty 21, 2012 1:40 pm

Niedawno wzięło mnie na pieczenie :)
Ciasteczka cynamonowe i z konfiturą z ciasta francuskiego. Błyskawicznie się je robi i cudnie smakują :-P

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak kogoś to interesuje podaję przepisy :)

Cynamonowe palmiery ( to te jak ślimaczki)
dla 2-4 osób
ciasto francuskie, 1 arkusz
cynamon, 1 łyżka
cukier, 3 łyżki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. cukier wymieszać z cynamonem.

2. Rozłożony arkusz ciasta oprószyć częścią cynamonu z cukrem. Złożyć do połowy prawą i lewa stronę ciasta, jak książkę, oprószyć i znowu złożyć lekko docisnąć. Mi złożyło się trzy razy. Odcinać około 1cm. Układać w dużych odległościach, jeszcze posypać resztą mieszanki. Piec ok 20 min, obrócić w połowie pieczenia:)


Ciasteczka francuskie z owocami
Składniki dla 2-4 osób
ciasto francuskie, 1 paczka
wiśnie, maliny, truskawki (wedle uznania), 20 dag
jajko, 1 sztuka
cukier kryształ, do posypania
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. z ciasta francuskiego wycinamy 8 kwadratów
2. nakładamy na ciasto owoce i następnie zawijamy je (kształt według uznania)
3. obtaczamy ciastko w roztrzepanym jajku, wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem
4. pieczemy ok 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, wykładamy upieczone ciasteczka na talerz, czekamy aż wystygną i zajadamy:)

Smacznego:)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tereklo » sob lut 04, 2012 12:09 pm

Cudeńko. Aż ślinka cieknie, mniam, mniam.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: tereklo » sob lut 04, 2012 7:13 pm

Muffiny na słono (pieczone jeszcze przed świętami). Miałyśmy upiec z Sz-elą ale brakło czasu. DObre do czystego barszczu.

duża cebula
6 plastrów boczku wędzonego
2 szklanki (35 dag) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka mleka
12,5 dag stopionego masła
łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Cebulę obrać, dokładnie posiekać. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Zdjąć z patelni i osączyć. W tym samym tłuszczu zrumienić cebulę. Odstawić do ostudzenia.

Jajka wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, natkę, sól i sporo pieprzu. Wymieszać, zrobić w środku dołek. Wlać masę jajeczną, masło, dodać boczek i cebulę. Wymieszać łyżką.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » sob lut 04, 2012 10:23 pm

Takie polecam, z budyniową niespodzianką http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21870
Ugotować budyń – jeśli ciemne ciasto to waniliowy, śmietankowy albo inny jasny, jesli jasne – to czekoladowy, toffi. Wystudzić budyń. Jesli chcesz gęste nadzienie to zrób na połowie mleka.
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody
szczypta soli
150 g masła lub margaryny
160 g cukru
170 ml mleka
2 jaja

Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier - ostudzić. W jednej misce przesiać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem., potem dodać stopione masło z cukrem. Do suchych składników dodać mleko z jajami i masło z cukrem - wymieszać, ale nie mieszać długo. Ciasto ma być grudkowate.
Wlewać ciasto na dno foremek, tak na wysokość ok. 1 cm .
Na ciasto nakładać masę budyniową łyżeczką. Na masę znowu ciasto. Foremki mają być wypełnione tak w 2/3 wysokości.
Oprócz budyniu albo zamiast, można wkładać kostki czekolady, kawałki jabłek, gruszek i co tam tylko.
Piec w 180 stopniach , czas zależnie od piekarnika. U mnie po 15 – 20 min. Jak znajdę zdjęcie to pokażę.

A w dyniowym wpisałam 2 przepisy na dyniowe muffinki
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Samanta » ndz lut 05, 2012 4:57 pm

Muffinki z czym chcesz
Dawno mam ten przepis i bardzo często je piekę ale skąd przepis to już nie pamiętam.

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru – albo mniej jesli ktoś nie lubi bardzo słodkich
½ łyżeczki soli
Suche przesiać, wymieszać.
Do drugiej miski: 2 jajka, 1 szklankę mleka/jogurtu/maślanki, 100g stopionego masła/margaryny
i to co chcesz na wsad: kawałki owoców, bakalie, kostki czekolady, nutella, jakiś krem, np. Budyniowy.
Moga też być pikantne, ale wtedy ograniczamy cukier do szczypty a za wsad robi szynka, zółty ser, prazona cebulka, nasionka, pasztetowa albo co komu serce i żołądek podyktuje.
Wymieszać razem zawartość obu misek ale nie przesadzać z tym mieszaniem, mają zostać grudki.
Do foremek jak zwykle kłaśc do 2/3 wysokości, piec zależnie od piekarnika w 180 – 200 stopniach przez 15 – 20 minut.
Smacznego!
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: tereklo » śr lut 22, 2012 7:26 am

Pochwalny post dla wieńca Basi poszedł w inne miejsce, więc jeszcze raz wyrażę swój zachwyt Basi wypiekiem.
A tu bułeczki dyniowe:
Obrazek
według przepisu:

Drożdżowe ślimaczki z dynią

Składniki na 15 niedużych bułeczek:

 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
 1/4 szklanki letniej wody
 1/3 szklanki letniego mleka
 1 duże jajko, roztrzepane
 3/4 szklanki puree z dyni*
 1 łyżka masła, roztopionego
 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół z krupczatką)
 1/2 szklanki brązowego cukru( u mnie cukier palmowy)
 1/2 łyżeczki soli
 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Nadzienie:

 90 g masła, roztopionego
 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków( ja dałam cukier klonowy)
 1/2 szklanki cukru brązowego
 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
 1/8 łyżeczki zmielonych goździków

W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.**
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić samemu - w tym celu dynię myję i przekrawam na mniejsze części (małą dynię pokroiłam tylko na 4), wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

** Lukier zrobiłam z 1/2 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 1,5 łyżki wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Anamaria » śr lut 22, 2012 3:24 pm

Rety, dziewczyny! [prosi] Ale tu się tyje od samego czytania [haha]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Baś_22 » śr lut 22, 2012 4:08 pm

Anamaria pisze:Rety, dziewczyny! [prosi] Ale tu się tyje od samego czytania [haha]

[radocha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Ciasteczka (21)

Postautor: Cebulka » śr mar 07, 2012 4:49 pm

Mój mały dyspozytor czasu był dziś łaskawy więc zapraszam :D
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Cebulka » śr mar 07, 2012 5:49 pm

Drożdżowe ze zwykłego ciasta drożdżowego a w środku wstyd się przyznac kupna marmolada ze sklepu z aromatem różanym [oops] [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: tereklo » czw mar 08, 2012 9:21 am

Dziewczyny, no, no, zdolne bestie, czapki z głów!
Cebulko piękne rogaliki, Sagi, dzięki za poczęstunek Świąteczny.
Mniam.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: tereklo » pn kwie 02, 2012 8:34 pm

Próba generalna zdobienia babeczek
Obrazek Obrazek Obrazek
a jak syn przywiezie z miasta chałwe w kłębkach to będa jeszcze owieczki z głową z jajeczka czekoladowego :) i zajączki z uszami z pianki marshmallow.
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Foremki do ciastek

Postautor: tereklo » pt paź 05, 2012 3:56 pm

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie!
Gdzie można kupić foremki drewniane do arabskich ciasteczek, o takie ciasteczka:
http://www.arabskie.pl/pl/p/PRZEPIS-Maa ... ieniem/808

http://atinabc.blox.pl/2011/09/Maamoul.html

i takie foremki:

images.jpg
images.jpg (6.08 KiB) Przeglądany 39315 razy
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Foremki do ciastek

Postautor: koliberek » pt paź 05, 2012 6:52 pm

Tereklo,
w linku, ktory podajesz z przepisem na ciasteczka, jest tez mozliwosc zakupu wszystkich potrzebnych rzeczy, w tym foremek (26,50 zl) :)
Zalupu mozna dokonac ponizej przepisu :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Re: Foremki do ciastek

Postautor: tereklo » pt paź 05, 2012 7:13 pm

Koli, no patrz jaka ze mnie gapa. Źle już ze mną [pech] Najpierw tu wrzuciłam samą fotkę a potem znalazłam przepis. Dzięki Ci, dobra Kobieto [prosi] [prosi] [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Foremki do ciastek

Postautor: Cebulka » pt paź 05, 2012 9:04 pm

[radocha]
Oj zdarzaja sie takie rzeczy... [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Ciasteczka (22-23)

Postautor: ulotna chwila » śr paź 17, 2012 4:16 pm

jak już tak się rozpędziłam z pisaniem to podam przepis na muffinki
właśnie robiłam je z Miśkiem, jeszcze ciepłe :D

250g mąki
80g płatków owsianych
2łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
40g jasnego cukru muscavado (opcjonalnie zwykłego białego)
o,5 łyżeczki soli
1 duże jabłko pokrojone w kostkę (wraz ze skórką)
garść orzechów laskowych (posiekać na 4)
2jajka
200ml mleka
80ml oleju
5 łyżek płynnego miodu

sypkie składniki połączyć, płynne połączyć
wszystko razem wymieszać łyżką

piec ok 20minut w 180-190 stopniach

a to już efekt końcowy
P1130165.JPG
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » pn paź 29, 2012 8:09 pm

Specjalnie dla Cebulki przepis na rurki
i się zrymowało :d

0,5 kg mąki
25 dag kwaśnej śmietany
25 dag masła
szczypta soli

z w/w składników zagnieść ciasto, schłodzić w zamrażarce, wywałkować bardzo cienko, kroić długie pasy ciasta o szerokości 1,5-2 cm, zawijać na foremki, obtoczyć w cukrze
piec w 200 stopniach 15-25 minut (do momentu zrumienienia)

mi z tej porcji udało się zrobić 35 rurek (te większe chyba 10cm)
podobno z takiej porcji powinno wyjść około 50 sztuk, ale jak dla mnie to mission impossible [skrob]

aha i jeszcze uwaga techniczna-ciasto ma w sobie tyle tłuszczu, że nie ma potrzeby smarowania foremek
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » pn paź 29, 2012 8:40 pm

ulotna chwila pisze: zawijać na foremki,

aaa... to foremki trzeba mieć [cool1]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Ciasteczka (23)

Postautor: ulotna chwila » pn paź 29, 2012 9:38 pm

Cebulka pisze:
ulotna chwila pisze: zawijać na foremki,

aaa... to foremki trzeba mieć [cool1]

Możesz spróbować bez :d
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » pn paź 29, 2012 10:45 pm

ulotna chwila pisze:
Cebulka pisze:
ulotna chwila pisze: zawijać na foremki,

aaa... to foremki trzeba mieć [cool1]

Możesz spróbować bez :d


[super] [super] [super]

Z tego ciasta wychodzą dobre ciastka pseudofrancuskie (bez foremek) - schlodzić ciasto co najmniej 24 godz, wałkować ok pół cm, maczać w cukrze i piec w goracym (200-220 st C) piekarniku do złotego koloru, uważać, żeby cukier się nie przypalił.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » pt lis 09, 2012 8:34 pm

Babeczki-pierniczki z czekoladą i orzechami

IMG_0002 (2).jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » sob lis 10, 2012 1:20 am

Tereniu a gdzie przepis [?] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » sob lis 10, 2012 8:13 am

Baś_22 pisze:Tereniu a gdzie przepis [?] :)


[skrob] z przepisem to będzie problem.
Tak naprawdę te babeczki to wyjście awaryjne. Przygotowałam ciasto na pierniczki, jak zwykle no ale tym razem nie wyszło i ciasto nie chciało zgęstnieć, na tyle, żeby je wałkować, Więc kawałki ciasta powędrowały do foremek babeczkowych, ciasto przekładałam siekanymi orzechami i kawałkami czekolady. Piekłam ciut dłużej niż normalne pierniki.

Oryginalny przepis na mięciutkie pierniczki pochodzi stąd http://slodkowytrawnie.blox.pl/2009/12/ ... olada.html
A żeby nie "zniknął" jakby co, to go wklejam w całości:
Puszyste pierniczki nadziewane marmoladą
Te pierniczki są przepyszne, z każdym dniem trochę ich znika i obawiam się o to, czy dotrwają do świąt. Są mięciutkie i aromatyczne, i słodkie. Takie domowe są o wiele lepsze od pierniczków z marmoladą, które można kupić.
Źródłowy przepis podaje, że pierniczki po ostygnięciu twardnieją i potrzebują dwóch tygodni, żeby zmięknąć. Ale z komentarzy pod przepisem można się z kolei dowiedzieć, że miękkie są od razu. Tak więc zabierając się za pieczenie nie wiedziałam, czego się spodziewać i bałam się, że piekę je za późno, w związku z czym na święta nie będą jeszcze dobre. Okazało się jednak, że moje pierniczki były miękkie od razu. Od ich upieczenia minęła doba i gdyby chciały stwardnieć, stygnąc, już dawno by to zrobiły - ale dalej są mięciutkie. Być może to zasługa marmolady, z którą się piekły. Również dzięki marmoladzie zapewne są tak aromatyczne i pachnące. Przechowuję je szczelnie zamknięte, żeby nie wyschły i kiedy tylko do nich zajrzę, kuszą fantastycznym, owocowo-korzennym zapachem. A więc dalej nie jest za późno, żeby je upiec na święta, właściwie można to zrobić na ostatnią chwilę (trzeba jednak pamiętać o dobie, którą ciasto musi spędzić w lodówce). Wydaje mi się wręcz, że te pierniki są najlepsze krótko po upieczeniu. Zamierzam je piec w przyszłości jakiś tydzień przed świętami, nie wcześniej - świeżo po upieczeniu najbardziej mi smakują.
Z racji tego, że ciasto jest klejące i bardzo miękkie, potrzebuje dużej ilości mąki do podsypywania. Z drugiej jednak strony, ponieważ ciastka muszą się ze sobą skleić, zamykając w środku marmoladę, najlepiej by było, żeby tej mąki było jak najmniej. Tak więc należy użyć tyle mąki, żeby ciastka dało się wyciąć i przenieść na blachę - i dokładnie tyle, ani trochę więcej.
Ze źródłowego przepisu wynika, że pierniczki należy piec przez 7-12 minut i podając ten przepis, nie odważyłam się wprowadzić pod tym względem zmian, chociaż podejrzewam, że krótsze czasy pieczenia dotyczą pierniczków pieczonych samodzielnie, bez nadzienia, a piekąc nadziewane, należy celować raczej w górną granicę tego czasu. Warto upiec na początku na próbę jedno czy dwa ciastka, żeby ustalić różne parametry: czas pieczenia, ilość marmolady i grubość ciasta.
Z całej porcji wyszło mi 130 pierniczków.
1 kg mąki,
8 żółtek,
3 białka,
1 ½ szklanki cukru,
3 łyżki kakao,
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przypraw (2 ł. cynamonu, 1 ł. goździków, ½ ł. kawy rozpuszczalnej, ½ ł. pieprzu), można dodać przyprawę do pierników,
250 g masła lub margaryny,
400 g miodu,
700 g marmolady.

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie mieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
Mocno podsypując mąką, ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Na każdy z nich nałożyć małą ilość marmolady, przykryć drugim o takim samym kształcie i delikatnie dociskając, skleić brzegi.
Piec w temperaturze 180 °C przez 7-12 minut. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Moje pierniczki nie były błyszczące, nie posmarowałam ich białkiem, bo przeznaczyłam je do oblania glazurą czekoladową z tego przepisu:
28 g gorzkiej czekolady,
3 ¼ szklanki cukru pudru,
2,5 łyżki gorzkiego kakao,
2 łyżeczki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, złotego syropu),
⅓ szklanki wody,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w małym rondelku nad parą cały czas mieszając (można też w mikrofalówce).
Cukier puder przesiać z kakao do dużej miski. Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku, wymieszać i wlać do miski z cukrem, dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Skorygować konsystencję kroplami gorącej wody w razie potrzeby, dobrze miksując za każdym razem. Ozdobić pierniczki (można delikatnie nabijać pierniczek od spodu na wykałaczkę, następnie maczać w glazurze).
Glazura dość szybko krzepnie, można ją trzymać w naczyniu z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby zastygła całkowicie, można ją podgrzać i dodać kilka kropel gorącej wody, wymieszać do gładkości.
Glazury wystarczyło na połowę pierniczków. W rzeczy samej gęstnieje dość szybko i warto ją co jakiś czas rozrzedzić na nowo wodą, bo inaczej na pierniczkach zostaje zbyt gruba warstwa.
Aktualizacja z roku 2010: tym razem ułatwiłam sobie pracę z oblewaniem pierniczków glazurą. Ułożyłam pierniczki na blacie jeden obok drugiego i każdy z nich ozdobiłam smugami polewy, używając chochelki. Ta technika jest o wiele szybsza, niż maczanie pierniczków w glazurze - ozdobienie całej porcji zajęło zaledwie parę minut. Jedna porcja polewy wystarcza na trochę mniej niż porcję pierniczków. Myślę, że półtorej porcji polewy byłoby odpowiednią ilością.

Moje pierniczki takie jak powinny być:

pierniki1.jpg


Dla wygody załącznik w postaci pliku worda.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » sob lis 10, 2012 10:40 am

Dzięki Tereniu [prosi] jak widać na ten wypiek trzeba mieć odpowiednią porcję czasu :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » sob lis 10, 2012 10:47 am

Basiu, zamieszać jednego dnia a upiec możesz nawet za kilka dni - ciasto spokojnie może leżeć w lodówce, szczelnie owinięte. U mnie nawet 2 tygodnie się zdarzyło :) Samo pieczenie tez jest szybkie, wbrew pozorom nałożenie dwóch krążków ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, żeby i tak się zlepiły i urosły w piękne kształtne pierniki. Kładę krążek na blasze, na to kapkę powideł, na wierzch drugi krążek i lekko dociskam palcami, niezbyt dokładnie.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » sob lis 10, 2012 11:02 am

Tereniu ale Ty jesteś mistrzynią a ja się narazie od Ciebie uczę [haha] [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » sob lis 10, 2012 1:34 pm

Baś_22 pisze:Tereniu ale Ty jesteś mistrzynią a ja się narazie od Ciebie uczę [haha] [tuli]


Basiu, nie zawstydzaj mnie. To odwrotnie jest, ja od Ciebie się uczę.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron