tuurma: ha, mam pierwsze plony w tym roku - rzodkiewki
saginata: Ja też dziś swoje plony zbierałam-i przetwarzałam - zrobiłam 20 słoików dżemów truskawkowych - jeszcze dwa razy po tyle i styknie moim truskawkożercom
tuurma: Sagi, mnie zeszłorocznych też akurat starczyło - jeszcze ze dwa słoiki zostały - tylko nie pamiętam ile ich było
saginata: I u mnie 2 słoiki zeszłorocznych zostało - tak,że się wyrobiłam z leciuteńką nadwyżką
tuurma: a w tym roku na truskawki oprócz dżemu mam plan jeszcze takie soki jak Lucysia robi - z sokownika - i oczywiście mrożone - i nalewkę, bo zeszłoroczna testowa butelka znikła migiem błyskiem
saginata: Ja robię co roku z sokownika - a w tym roku postanowiłam zrobić też takie kompoty jak dawniej się robiło
saginata: truskawki zalane syropem
saginata: oj-zapomniałam o naleweczce-a truskawkowa taka mniamniusna - muszę pamiętać!!!!!!!!!!!!!!!! - i pomrozić też muszę-na koktajle - tylko wcześniej zamrażarkę muszę odmrozić
tuurma: no, na kompoty to mi może zapału nie starczyć chociaż lubię - ale na wszelki wypadek wklej przepis, jak możesz, co?
tuurma: poza truskawkami zamierzam jeszcze działać w kwestii wiśni, malin i śliwek i styknie, bo to i tak jak na mnie gigantyczna skala przetwórstwa - wszystko przez tutejsze cud-gospodynie
saginata: sama nie wiem jak je zrobię-wrzucę truskawki do 2/3 słoika i zaleję syropem-tylko nie wiem w jakiej proporcji dać wodę z cukrem - no i potem gotowanie słoików-trochę dłużej
tuurma: właśnie - nie cierpię gotować słoików - dlatego lubię sokownik
saginata: ja narobię sporo wiśni drylowanych,powideł ze sliwek,śliwek w occie-i ogórasów kiszonych - korniszony jeszcze mam-i różne sałatki też
tuurma: a te wiśnie drylowane też w syropie? czy jak? brzmią interesująco
saginata: ja do tej pory robiłam tylko soki na sokowniku-i to z różnych owoców - a te wiśnie drylowane zasypuję cukrem-tak na oko i kiedy puszczą sok-dodaję do niego cukru 1kg/1litr soku i zagotowuję - zalewam gorącym i zostawiam do następnego dnia i znowu zlewam-zagotowuję i zalewam gorącym sokiem i tak robię przez trzy dni - a potem do słoików i je pasteryzujaę króciutko
saginata: są pyszne do ciast - a do tortu to wczesniej odleję z nich sok-i zalewam wódeczką-chociaz na dzień i są wspaniałe
megan: Ja kompoty truskawkowe robię tak:truskawki oskubane,wymyte wsypuję do jakiegoś większego naczynia,zasypuje cukrem i po 24 lub 48 godz. pakuję do słoików i do pasteryzacji. Cukru daję 1kg na 2 łubianki truskawek tzn na 4kg owoców
megan: Też dużo bardziej wolę sokownik,ale mam amatorów na takie kompotowe truskawki,więc robię
amita pisze:Ja truskawki myję,zasypuję cukem,po wrzuceniu w umyty słoik:) zalewam wodą,zakręcam i dadam! po 15 min. pasteryacji mam kompot.
Cebulka pisze:Pasteryzujesz w piekarniku czy w wodzie?
Czy jakoś specjalnie dezynfekujesz słoiki?
Robiłam tak kiedyś maliny, ale część słoików niestety się zepsuła...
Reszta była bardzo dobra
gruby miś pisze:dostaliśmy ogromną ilość rzodkiewek, mam nadzieję, że te marynowane wg przepisu podanego przez samantę, będą nam smakować - zaraz robię!
gruby miś pisze:a wcześniej, niż przed 4. godzinami nie zabroniono ssssssssspróbować! już są niewiarygodnie pyszne!
aukuba pisze: Połówki układam na papierze, pleckami na blasze i na siatce (dwa poziomy), zostawiam na noc w temp 90 - 100 st C z uchylonymi drzwiczkami. Rano wyłaczam, przekładam wszystkie połóweczki na jeden poziom (blachę) odwracając je na brzuszek. Dosuszam je jeszcze ze 4 godz, zdejmując te suche, bo mają rózne tempo dochodzenia. Nie ususwam pestek, bo według mnie po ususzeniu są smaczniejsze.
Lepsze do suszenia są te większe limy, kupując wybieram mniej więcej podobnej wielkości, no i oczywiście ściągam z nich skórę.
tuurma: ogłaszam koniec przetwórstwa - wczoraj jeszcze zamroziłam 10kg pomidorów i 5papryki i już jest pełno - i w zamrażarce i w szafie w kuchni i nawet jeszcze trochę musiałam wynieść do kotłowni
aukuba: Tuurma, jak mrozisz paprykę?
tuurma: ... paprykę oczyszczam, kroję w kawałki i mrożę w woreczkach - używam potem do potraw jednogarnkowych różnych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości