Ulotna, takich przepisów na ciasta przekładane czyli warstwowe to mam dużo bo bardzo je lubię. Jeść, piec mniej. Jest taki przepis na karmelowca, czyli ciasto którego się nie piecze tylko składa i to jest a raczej było dość długo moje ulubione ciasto: pyszne, atrakcyjne z wyglądu, wszystkim smakuje i nie ma prawa się nie udać, robi się je dzień przed jedzeniem. same atuty
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
Aż nie mogę uwierzyć, że go tu jeszcze nie podałam!
Drugie takie popisowe ciasto, to jest Pawi ogon z książki 103 ciasta siostry Anastazji. Gdzies mam wersję oryginalną ale książki juz nie mam a dysk w kompie był formatowany, to wiesz....
Ale kursują w necie różne wersje tego ciasta i te dwie najbardziej udane wg mnie podaję. za obydwa przepisy ręczę że się spodobają, ale co do pracochłonności to ten cholerny Pawi ogon może człowieka wykończyć. No, efekt jest, ale dzień z głowy. Czyli ciasto nie dla mnie
Pawi ogon http://bo-zycie-ma-smak.blogspot.com/20 ... osowa.html
ciasto:
4 szklanki mąki
2/3 szkl. cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 miękka margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mielonych orzechów
1 słoik powideł śliwkowych
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier i proszek, wymieszać.
Dodać miękką margarynę. Posiekać, wbić jajko i żółtka, zagnieść ciasto.
Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę.
Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypa orzechami, zwinąć w rolady o długości formy,w której pieczony był spód i też upiec.
krem:
3 jajka
1 kostka masła
1 l mleka
1 szkl. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
w 1 szklance mleka rozrobić mąkę i jajka.
Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp. Na upieczony spód wyłożyć połowę masy, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką ( użyć 2 o jednakowym smaku), gdy zastygnie, wyłożyć resztę masy.
Na wierzchu ułożyć biszkopciki albo biszkopt upieczony z 3-4 jajek. Całość polać polewą czekoladową.
Pawi ogon II wersja http://www.naszakafejka.fora.pl/kawiare ... on,19.html
Casto kruche :
50 dag. maki
3 lyzki cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 lyzki miodu
2 plaskie lyzeczki sody (rozpuscic w 2 lyzkach mleka)
Polaczyc skladniki,wyrobic ciasto.upiec dwa placki.
Rolada - składniki podane sa na jedna rolade, należy upiec 3 takie rolady
3 jajka
3 lyzki maki
3 lyzki wody
3 lyzki cukru
odrobina proszku do pieczenia
Ubic jak biszkopt. Czynnosc powtórzyć 3 razy..Po upieczeniu gorące placki zwinac w roladę, pozostawic do ostudzenia.
Krem I
1/2 l.mleka
5 lyzek pełnych maki pszennej
2 lyzki cukru,cukier waniliowy
1 maslo
1 galaretka cytrynowa
Z mleka odlac pol szklanki i wymieszac w nim make, pozostale mleko zagotowac z cukrem,Na gotujace wlewac budyn z maki, ugotowac i wystudzic. Maslo utrzec dodawac zimny budyn,na koncu dodac tezejaca galaretke (rozpuszczona w niepelnej szklance goracej wody).Galaretke dodawac stopniowo i dokladnie ucierac.
Krem do rolad:
1 maslo
1 czekolada deserowa
1 galaretka truskawkowa
kieliszek spirytusu
kilka lyzek mleka.
Czekolade rozpuscic z mlekiem,ostudzic.Galaretke rozpuscic w niepelnej szklance goracej wody. Masło utrzec dodac czekoladę, spirytus i stopniowo dodawac tężejacą galaretkę ,utrzec. Podzielic na 3 czesci.
1słoiczek dzemu z czarnej porzeczki lub wisni
1 galaretka wisniowa lub porzeczkowa
2 galaretki agrestowe
.
Galaretke wisniowa rozpuscic w szklance goracej wody,tężejacą dodawac do dzemu, zmiksowac,pozostawic do stezenia(zeby masa sie nie rozlewala, ale tez zeby nie byla zbyt twarda i dala sie wylozyc na rolade). Podzielic na 3 czesci. Galaretke agrestowa rozpuścić w 3 szklankach wody,pozostawic do stężenia,pokroic w paski.
Rolady rozwinac ,wylozyc krem czekoladowy, paski galaretki agrestowej,na brzegu wzdluz wylozyc mase z dzemu i rolade zwinac.
Na kruche ciasto wylozyc polowe kremu I, ulozyc rolady, miedzy rolady dac krem,zeby sie skleiły. Mozna poukładać pokrojone dowolne owoce z puszki . Na rolady dac drugą połowę kremu i ciasto kruche,wierzch polac dowolną polewa . I do lodówki
Karmelowiec - mój przepis
Składniki na prostokątną blachę
3 paczki krakersów
1 opakowanie kremu karpatkowego Delecta albo własnej roboty krem karpatkowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
400 g smietany kremówki 36% (Piątnica)
1 opakowanie śmietanfixu
ewentualnie cukier puder do smaku , tak ze 2 łyżki.
Mleko w puszce gotować przez 3 godziny w garnku z wodą i ostudzić. Można to zrobić o wiele wcześniej - ja gotuję nawet 2 tygodnie przed świętami i trzymam w lodówce.
Przygotować krem karpatkowy. Ostudzić.
Na dnie blachy ułożyć warstwę krakersów, przełożyć kremem karpatkowym,
na to znowu warstwa krakersów,
na to karmel z puszki (można zmiksować z masłem roslinnym ale mozna dać sam karmel) ,
na to znowu krakersy.
Na wierzch śmietana ubita z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu.
Na sam wierzch posypać kruszonką z pokruszonych resztek krakersów.
Zawinąć w papier, folię i odstawić na 2 dobę.
Ja kupuję po 3 paczki krakersów, zawsze mi trochę zostaje i z tej reszty robię deser taki, al eo tym innym razem.
Chcesz jeszcze takie przepisy?
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.