
inne rzeczy: mięsa, warzywa, wszelkie zapiekanki też w garnku rzymskim pieką się wyśmienicie

beza pisze:Samanto, bardzo, bardzo Ci dziękujęwłaśnie o takie tłumaczenie mi chodziło
proste i przetestowane w praktyce.
Na pewno się wezmę za pieczenie chlebka![]()
Mam jeszcze takie pytanka, co do tego zakwasu:
1. Napisałaś, że po tygodniu zakwas powinien być dobry, ale czy tę mąkę i wodę dosypywać codziennie przez tydzień, czy tylko przez te pierwsze trzy dni, a później niech stoi następne cztery dni i dojrzewa ?
2. Czy ten zakwas, który stoi w lodówce może stać kilka lat cały czas ten sam, czy odrywasz kawałek wyrobionego z zakwasem ciasta i chowasz jako następną porcję. Bo tak sobie myślęże żeby tego zakwasu czekającego w lodówce starczyło Ci na chlebki pieczone przez kilka lat, to ile trzebaby było go zrobić, chyba cały olbrzymi gar ?
![]()
I jeszcze jednogdzie kupujesz mąkę żytnią razową, w sklepie taką pakowaną kilogramową, czy z worka ?
Ale Cię zasypałam pytaniamiprzepraszam, że tak drobiazgowo, ale nieraz takie niby drobiazgi decydują, czy się uda wypiek.
ulotna chwila pisze:No i coś sę pokaszaniło.....
najpierw nie było widać mojego posta, a potem jak skopiowałam i wkleiłam ponownie to się zdublowało
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości