Andrzej pisze:Baś_22 pisze:Andrzeju dzięki uściskaj Bogusię
Hihihi... po tylu latach małżeństwa ani mi to w głowie , ale przekażę jej pozdrowienia od Ciebie
druga córcia skutecznie wyleczyła z uścisków
Andrzej pisze:Baś_22 pisze:Andrzeju dzięki uściskaj Bogusię
Hihihi... po tylu latach małżeństwa ani mi to w głowie , ale przekażę jej pozdrowienia od Ciebie
Emmi pisze:Andrzej pisze:Baś_22 pisze:Andrzeju dzięki uściskaj Bogusię
Hihihi... po tylu latach małżeństwa ani mi to w głowie , ale przekażę jej pozdrowienia od Ciebie
druga córcia skutecznie wyleczyła z uścisków
Cebulka pisze:Cukinia na surowo...? hmm... ale ten zapach...
No dobra - nie będę marudzić, póki nie spróbuję, może naprawdę jest dobra?
Przepis na grzybki w pomidorach.
Oryginalna nazwa - grzyb a`la śledź.
Grzybów potrzebujemy ok 1 kg - wszystkie kapelusze z "gąbką" się nadają - maślaki, prawdziwki, podgrzybki, kozaki. Ja jeszcze wrzucam do gara zdrowe nózki prawdziwków pokrojone w krążki.Grzybki obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ok 1/2 szklanki octu.
Odcedzamy i studzimy. MAłe grzybki zostawiamy w całości ,wieksze kroimy w paseczki.
Na patelni szklimy na dość dużej ilości oleju ok 5-6 duzych cebul pokrojonych w półtalarki. Cebuli NIE WOLNO ZRUMIENIĆ!!!
Jak cebula jest zeszklona i taka dosc miękka, to dodajemy do tego kilka ziaren pieprzu i ziela, lisć laurowy i koncentrat pomidorowy - słoiczek(ja uzywam Develey lub Pudliszki). Mieszamy i dodajemy grzyby, znów mieszamy i delikatnie solimy, dodajemy 1/2 szklanki octu. Przykrywamy i dusimy, cebula juz powinna być miękka,ale nie taka "ciapata", potem grzyby do małych słoiczków i pasteryzujemy 5 minut.
Dziewczyny - z tym soleniem i octem na końcu to robię tak, ze solę i dodaję po kilka łyżek octu, a potem próbuję czy już dobre i ew. znów solę i dodaję octu. Wtedy wychodzi jak kto lubi - nie za mocne i nie za mdłe. A jak ktos woli słabsze, to dodaje mniej octu, jak woli ostrzejesze, to dodaje więcej octu itd.
W razie pytań - pytajcie.
I powiem tak - każby kto spróbował tych grzybków zakochuje się w nich od razu i prosi o przepis. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by powiedziała, ze to jest niedobre.
Genialne zimne pod wódeczkę, super do mięs wszelakich i kanapek, dobre też na ciepło.
Samanta pisze:Cukinia , moje ulubione przepisy:
Cukinia marynowana z miodem http://www.cincin.cc/index.php?showtopi ... wa+miodowa
przepis z kuking.net
4 nieduze cukinie
0.5 szk. oleju
0.5 łyżeczki soli
2 łyżki miodu
0,5 szk. octu winnego, białego (ja używam Vinegaria)
czosnek w dużej ilości
kawałeczek chili lub innej ostrej papryki - albo wcale nic takiego
szczypta suszonego rozmarynu - ja wolę z bazylią
Cukinie pokroić w plasterki, czosnek oczyścic, chili drobno pokroić. Składniki marynaty dobrze wymieszac w zamkniętym sloiczku. Marynatą zalac cukinie i odstawic do zimnego miejsca na noc.
A moim zdaniem jeszcze lepsza jest zapasteryzowana , ale krótko, tak aby sie nie zrobiła miękka. W zimie zobaczycie jaka dobra.
A taka z krótkiej marynaty u mnie jest number 1 do miesa z grilla. Zresztą do kanapek, wedliny i jak tam chcecie.
i drugi przepis, na carpaccio:
Carpaccio z cukinii http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15100
Cukinię bez obierania pokroić w bardzo cienkie paski np.obieraczką do warzyw i Układać warstwami:
Cukinia, sól, oliwa, sok z cytryny, pieprz .
Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę ale lepiej ze 3 godz a nawet na noc
Podawać z parmezanem w płatkach.
Obydwa te przepisy są tak mało pracochłonne że znowu sobie tu utrwalę opinie leniwca ale co z tego jak to jest dobre
Bardzo Wam polecam oba te przepisiki!
Yenny i bardzo Ci się chwali ta modyfikacja . Ja natomiast owe grzybki dosłodziłam i wyszły takie winkowate ,pychotka .Zrobiłam 4 większe słoiczkiYennyfer pisze:Koteczko, w oryginalnym przepisie, który ja dostałam o gotowaniu grzybków z octem mowy nie było. Ale wychodziły mi za mdłe... A jak lunęłam octu do duszenia, to za ostre. I stąd octu dolałam do gotowania, a jak zobaczyłam, że kolor ładniejszy... to dodałam bezczelnie do przepisu ten patent.
A co!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość