Onaela pisze:Tomi,na moje oko na tej azjatyckiej to nic poważnego-wygląda na jakieś poparzenie na końcówkach lisci,może od oprysku lub ostrego słońca ,kiedy te listki były jeszcze bardzo młodziutkie,niezahartowane
Natomiast z orientalną sprawa wyglada poważniej-to pewnie jakaś choroba grzybowa .Ja mam chyba tylko z 5 lilii orientalnych,ale moje nigdy nie chorowały.Niestety,orientalne są bardzo podatne na choroby,dlatego ich juz nie kupuję.
Poszukaj w necie o chorobach lilii i pryśnij je czymś odpowiednim-moze jeszcze dadzą sie uratować
Onaela pisze:Magdziołku,myślę,że z każdą odmianą azjatyckiej powinno się udać,można zaryzykować też z trąbkowymi.Nie polecam natomiast orientalnych,bo one teoretycznie nie zimują w gruncie.
mietek pisze:Onaela pisze:Tosiu-Kalie urosną z pewnością w sporych donicach,a lilie...teoretycznie też .Teoretycznie,bo w praktyce w donicach sadzi się raczej odmiany niskie,wysokie nie wygladają zbyt dobrze w donicach i "meczą się" trochę
Miałem 10 lili w donicy 15l wraz z jabłonią na balkonie przez 5 lat i łdnie kwitły, a i jabłka były smaczne. (lilje wysokie na 1.2 m); lilje się rozrastały i wysadziłem to w całości na działce, żeby jednorazowo nie uszkodzić za mocno korzeni jabłoni - dwa lata wyciagałem cebule.
Pozdrawiam M.
Sz_elka pisze:Mietek! A gdzie zdjęcia???
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości