Reaktywacja temaciku
Z uszmi po sobie wkleję dzisiejszo-wieczorną dyskusję z ShoutBoxa
X E [Sob 21:13] Cebulka: to ja opowiem o moim akwarium...
X E [Sob 21:14] Cebulka: wiadomo, teraz taka moda, że co młodzi ludzie żyją sobie razem, to zamiast się żenic i dzieci płodzic coby narodu przybywało to zwierzątka jakieś sobie organizują...
X E [Sob 21:15] Cebulka: (Ja się podśmiewam, ale to jest dośc poważny problem socjologiczny a co patrzę po znajomych w moim wieku to podejrzanie powtarzalny... ) Ale nie o tym miało byc
X E [Sob 21:19] Papierowe_Nozyczki: miałam kiedys duze akwarium
X E [Sob 21:19] Papierowe_Nozyczki: w razie czego służę pomocą, mam tez książki
X E [Sob 21:20] gruby miś: cebulko, 10 lat temu też chcieliśmy zacząć od zwierza... ale parowiroza nam szczeniaczka zjadła i od tamtej porymieliśmy tylko psy w wyobraźni a óźniej zalęgły sie trollęta z perspektywy... lepiej było wziąć kolejnego szczeniaka!
X E [Sob 21:22] Cebulka: Papierowe - dzięki, to będę pytac Ale juz czytałam Twój świetny post gdzieś na Kafe - super z niego jest wstęp do akwarystyki
X E [Sob 21:24] Cebulka: szczeniaczki mówisz misiu polecasz? A widzisz, myśmy stwierdzili, że nawet na aż takie żywe zwierzę nie jesteśmy gotowi - ale tak poważniej, to zawsze weekendy spędzamy poza domem - a wiem jaki jest problem z siostry kotami...
X E [Sob 21:26] gruby miś: a... to trzeba mobilnego zwierza piesy sa mobilme! dzieci też, pod warunkiem zainwestowania w odpowiednie/dobre nosidło
X E [Sob 21:32] farmerka63: Acha . No to syp dalej o tym akwarium. Dobry wstęp miałaś
X E [Sob 21:39] farmerka63: A jakież gatunki z bogatej wszakże ichtiofauny wchodzą w krąg zainteresowac Ceulkowstwa ?
X E [Sob 21:43] Cebulka: ichtiofauna... Jak to brzmi
X E [Sob 21:43] farmerka63: Dumnie
X E [Sob 21:44] Cebulka: Gdzie ja to skończyłam - acha - tak więc akwarium miało już tak na poważnie byc "tej zimy" - mój brzydszy połów (sic ) stwierdził, że w lecie to mam działkę i mam nie marudzic, ale w zimie muszę miec "działkę w pokoju"
X E [Sob 21:46] Cebulka: Ja przez ten czas studiowałam książkę znajomej, oczywiście internet, szukając co mnie właściwie interesuje
X E [Sob 21:47] Cebulka: i zakochałam się w rybkach które nazywają sie Księżniczki z Burundii - nie wiem, czy wiecie może o jakie chodzi...
X E [Sob 21:48] Papierowe_Nozyczki: tak
X E [Sob 21:48] Papierowe_Nozyczki: chociaz na pierwsze rybki to ich nie polecam za bardzo
X E [Sob 21:48] Cebulka: A tak wogóle to ja was tu nie zanudzam tym wszystkim, co? Chcecie to czytac?
X E [Sob 21:49] Papierowe_Nozyczki: nie wiem jak inni ale ja chcę tęsknię za moim akwarium
X E [Sob 21:50] farmerka63: Siedzę cała zamieniona w słuch
X E [Sob 21:51] farmerka63: Moje dziecko starsze kiedys hodowało rybki z zapałem. Nawet dochowała się własnych danio pręgowanych.
X E [Sob 21:53] Anamaria: Moje dziatki też miały akwarium i nie uwierzycie - rozpadło się samo z hukiem. Akurat nas nie było w domu, kataklizm był. Dywan do wyrzucenia i generalne sprzątanie.
X E [Sob 21:54] Cebulka: Ano rybki - ja też Papierowe po poczytaniu o Księżniczkach je sobie odradziłam
X E [Sob 21:56] Cebulka: Ale następną moją miłością zostały pielęgniczki Ramirezy... i to juz tak na stałe - miałam przelotny romans emocjonalno-teoretyczny z pielęgniczkami Kakadu - ale jednak Ramirezy
X E [Sob 21:56] Papierowe_Nozyczki: tez miałam danio, ale malabarskie - strasznie wredne były
X E [Sob 21:57] Papierowe_Nozyczki: za to miałam jakąs hybrydę molinezji księzycowej tak oswojoną, ze chciała zeby ją głaskac
X E [Sob 21:59] Papierowe_Nozyczki: a ramirezy są przeslicznie, ale Cebulko, pyszczaki i pielęgnice to są najtrudniejsze ryby w hodowli
X E [Sob 22:00] Papierowe_Nozyczki: nie bierzesz pod uwagę zadnych innych? na "przetrenowanie" początków?
X E [Sob 22:01] Cebulka: Wiem, wiem... ale ja jak każdy początkujący - chciałabym dużo i kolorowe Tyle że dzielnie trzymam się tego przeliczenia centymetra ryby na litry
X E [Sob 22:02] Cebulka: to ci jeszcze powiem w sekrecie, że napaliłam się też na sumiki szkliste... Z nimi to pewnie dopiero jest pod górkę - a przynajmniej tak wyglądają
X E [Sob 22:02] Papierowe_Nozyczki: duzo i kolorowo to ja bym Ci proponowała bardzo fajną łatwą obsadę częściowo z labiryntowców
X E [Sob 22:03] Cebulka: Ale spokojnie, nie zacznę od wpuszczenia Ramirez... Zresztą i tak jako terytorialne powinny chyba wejśc na końcu
X E [Sob 22:04] Papierowe_Nozyczki: to mam nie mówic tu o sumikch?
X E [Sob 22:05] Cebulka: Bojowniki są brzydkie
X E [Sob 22:05] Papierowe_Nozyczki: ale ja nic nie mowilam o bojownikach
X E [Sob 22:07] Papierowe_Nozyczki: no to w kwestii sumików - one zyją w stadach, muszą miec duzo gąszczu i kryjowej i zle znoszą towarzystwo ruchliwych szybkich ryb
X E [Sob 22:07] Papierowe_Nozyczki: bo wtedy się boją, nie jedzą i zdychają
X E [Sob 22:07] Cebulka: Mnie sie podobaja i gupiki i danio też, nawet bardzo - ale ja się boję tego ich rozmnażania... Co ja potem z tym zrobię Przeciez nie będę w kibelku spuszczac
X E [Sob 22:09] Papierowe_Nozyczki: Cebulko, ja gupiki rozmnażałam celowo - a jak podrosły to zanosiłam do zaprzyjaznionego sklepu zoologicznego, dawałam im młode a oni mi za to roslinki albo karmę
X E [Sob 22:10] Papierowe_Nozyczki: a jak chcesz kolorowo, efektownie, spokojnie i nie za trudno to ja bym polecała obsadę z gurami i prętników, do tego kilka kirysków bo żerują na dnie,m glonojada, ze dwie kosiarki ale jak najmłodsze i slimaka ampullarię, jednego
X E [Sob 22:10] Cebulka: Hmm... czyli muszę poznac, obłaskawic i zaprzyjaznic sklep zoologiczny...
X E [Sob 22:12] Papierowe_Nozyczki: poza tym jest kilka takich roslin które tez rosną na potęgę, szkoda mi je było wywalac więc rozsady tez zanosiłam do sklepu
X E [Sob 22:12] Cebulka: a powiem Ci że parkę prętników planowałam do tej całej zupy... Chciałabym miec obsadę taką, żebym mogła wpuścic do tego towarzystwa ramirezy - jak już stwierdzę że jestem na nie gotowa
X E [Sob 22:14] Cebulka: ale wiesz co? Może faktycznie przeniesiemy się z tą dyskusją do tematu (chyba w Hyde Parku jest) - bo teraz to ja juz bym chciała w stronę prysznica, może łóżka... Tak to jest jak się człowiek przyzwyczai do chodzenia spac z kurami
X E [Sob 22:14] Papierowe_Nozyczki: nie powinno byc problemu, ramirezy sąłagodne
X E [Sob 22:14] Papierowe_Nozyczki: ale potrzebują duzo kryjówek
X E [Sob 22:14] Papierowe_Nozyczki: i częstego kotrolowania i wymieniania wody
X E [Sob 22:17] Cebulka: Ale bardzo miło się tu dyskutowało I bardzo się cieszę - będę na pewno jeszcze miec górę pytań - mam nadzieję że nie będę cię nimi z krzesła zrzucac
X E [Sob 22:19] Papierowe_Nozyczki: z pytaniami wal jak w dym
X E [Sob 22:20] Papierowe_Nozyczki: uwielbiam ten temat
X E [Sob 22:22] Papierowe_Nozyczki: nie ma sprawy
X E [Sob 22:24] Papierowe_Nozyczki: wszystko będzie dobrze to jedno z najpiękniejszych hobby
X E [Sob 22:24] Papierowe_Nozyczki: tylko wez to swoje akwarium, najel do niego wody do pełna i odstaw gdzies na tydzien
X E [Sob 22:24] Papierowe_Nozyczki: sprawdz czy się nie rozszczelnia
X E [Sob 22:26] Cebulka: Bo ja jeszcze nie doszłam do clue mojej opowieści, że właśnie czynimy ręcami swymi pod owo akwarium stolik co to taką wagę wytrzyma...