autor: magdziołek » pt sie 29, 2008 5:42 pm
Suszone pomidory w oliwce.
Przepis jeszcze nie sprawdzony ale właśnie się suszą w piekarniku.
Pomidory b. dojrzałe, najlepiej te podłużne, przeciąć na pół po długości, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić i popieprzyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i suszyć w 100stopniach przez około 2x4h. (ja właśnie teraz suszę pierwsze 4h. i zostawię na noc, kolejne 4h będę suszyć rano). Może się zdarzyć, że będą schły nierównomiernie, wtedy można te ususzone wyjmować a resztę ciągle dosuszać. Mają być miękkie a nie takie suche wióry.
Jak już wszystkie się ususzą, to wkładamy wszystkie na chwilę do piekarnika, żeby je podgrzać. Bo do słoika będziemy układać ciepłe, warstwami, przekładając pokrojonymi ząbkami czosnku, papryczką chilli (obraną z pestek), ziołami: świeżą bazylią, tymiankiem, rozmarynem i oregano wg uznania. Układamy ciasno ale nie gnieciemy pomidorów przesadnie. Uzupełniamy słoiki do pełna oliwą lub oliwką gorącą ale nie wrzącą. Zakręcamy słoiki,mocno potrząsamy, żeby oliwka dotarła w każde miejsce między pomidorki, odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Tak mogą stać w piwnicy kilka miesięcy.