Przetwory na zimę

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: magdziołek » czw lip 24, 2008 2:22 pm

Dzięki dziewczynki, już cukinia zagotowana. Teraz kroję warzywka na tę sałatkę z papryką .

A chciałam Wam podpowiedzieć, że ja mrożę maleńką cukinię pokrojoną w cienkie plasterki (jak ogórki na mizerię). Cukinii takiej się nie obiera. Kroisz i mrozisz porcje w woreczkach. Świetnie się nadaje zimą do makaronu z ziołami czy do woka do chińskich potraw.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: magdziołek » pn lip 28, 2008 3:19 pm

Sałatka Niny z cukinii i papryki czerwonej wyszła mi pyszna.... . Dzisiaj robię drugą porcję.. .

Cebulko, próbowałaś?
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Cebulka » pn lip 28, 2008 7:54 pm

magdziołek pisze:Cebulko, próbowałaś?

Jeszcze nie magdziołku - czy ona jest już gotowa, do jedzenia? Nie musi się przegryzać? :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: magdziołek » pn lip 28, 2008 8:08 pm

Jest zagotowana, myślę, że można próbować. Myślałam, że jak spróbujesz i Ci posmakuje, to sama zdążysz zrobić na zimę ;) . Ja właśnie dokończyłam przyprawianie i zostawiam ją na noc, zgodnie z przepisem i jutro będę gotować słoiki. To już druga porcja.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: amita » śr lip 30, 2008 12:00 am

A ja szukam proporcji do korniszonków,ale żeby były bardziej słodkie niż kwaśne.I do sałatki szwedzkiej,ale też takiej słodkawej.
Na kafe w wątku o przepisach jest sałatka z kapusty Mariki.Jak dla mnie bomba.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Papcio » śr lip 30, 2008 10:12 am

DO przetworów należy używać soli nie jodowanej. Jest sezon ogórkowy i w marketach pokazała się sól Kłodawska nie jodowana. W kauflandzie 3kg worek kosztuje 1,55zł warto kupić parę worków na przetwory i nie tylko.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Cebulka » śr lip 30, 2008 10:18 am

Jedynko - ja bardzo proszę twój przepis na korniszony! [prosi]
To chyba najlepsze domowe jakie jadłam, myslę że amicie też podejdą, bo są właśnie takie słodkawe - przynajmniej bardziej słodkie niż mi wychodziło z różnych przepisów [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Słoneczko » śr lip 30, 2008 3:26 pm

Baś_22 pisze:
Sałatka z zielonych pomidorów
3 kg zielonych pomidorów
6 dużych cebul
sól

Zalewa:
1l wody
1/2 szklanki octu (spróbować)
1/2 kg cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu


Dziewczyny na pewno 1/2 kg cukru na 1 litr wody? Chyba padne na tym upale przy tych zaprawach [zly]
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: Baś_22 » śr lip 30, 2008 3:49 pm

Słoneczko, tak napewno :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Słoneczko » śr lip 30, 2008 8:07 pm

Baś zrobiłam wg przepisu dziewczynki już chcą jeść ile to się musi przegryzać? Można jutro już spróbować?
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: Jedynka » ndz sie 03, 2008 12:41 pm

Ogórki korniszonki łagodne:
8 szkl. wody
1 szkl.octu
10 łyżek cukru
2 łyżki soli
Wszystko zagotować i przestudzoną zalewą zalać ogórki. Reszta dodatków jak zwykle

Druga zalewa:
7 szkl. wody
8 łyżek cukru
2 łyżki soli- zagotować
Dodać 1 szkl. octu i już nie gotować

Nie pamiętam, które ogórki wzięłam do Ninki ale chyba te pierwsze, są łagodniejsze
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani
 
Posty: 1393
Rejestracja: sob mar 01, 2008 8:12 pm

Postautor: Słoneczko » śr sie 06, 2008 9:29 am

Szukałam w przepisach, ale nie widzę czy ktos ma przepis na sałatkę z ogórków w musztardzie podobno pyszna?
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: saginata » śr sie 06, 2008 9:33 am

Na samym pocz±tku Cebulka podawa³a przepis na ogórki w musztardzie-wczoraj je robi³am-ale to nie sa³atka-nie wiem czy o takie Ci chodzi.
saginata
 

Postautor: Cebulka » śr sie 06, 2008 9:35 am

Dzieki Jedyneczko [tuli]

Tak, my ogórki w musztardzie robimy w kształcie pikli - ale równie dobrze właściwie można by je pokroic na kształt mizerii i zalać zalewą :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Słoneczko » śr sie 06, 2008 9:48 am

Sangito dziękuję znalazłam dokładnie o to mi chodziło mam wysyp ogórków (u teściowej :)) i wymyślam.
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: Onaela » śr sie 06, 2008 5:35 pm

Gdzieś miałąm przepis na sałatkę z zielonych ogórków,czosnku i natki i mi gdzieś przepis znikł był :? .Bardzo nam smakowała,moze ktoś też robił [?]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: saginata » śr sie 06, 2008 6:47 pm

Nie wiem czy o ten ci chodzi-ale moja Madzia musi mieæ tak± co roku:
-4kg ogórków[ pokroiæ w talarki]
-75 dag cebuli [pokroiæ w talarki]
-15 z±bków czosnku
-gar¶æ soli
-gar¶æ cukru
-natka pietruszki[du¿o]
-marchew starta
-1/2 szkl oleju
-1/2 szkl octu
Wszystko wymieszaæ,nak³adaæ do s³oiczków i pasteryzowaæ 15 minut.
W przepisie oryginalnym by³o 1 szkl.octu i 1 szkl.oleju-ja zmniejszy³am o po³owe i jest b.dobre.
saginata
 

Postautor: amita » śr sie 06, 2008 9:35 pm

Tylko ogórki w ogóle nie tanieją,cholerka. [zly]
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Słoneczko » czw sie 07, 2008 5:04 am

Niestety patrząc na grządki to już po ogórkach - żółkną :(
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: Słoneczko » wt sie 19, 2008 1:57 am

Ja tu jeszcze w sprawie przepisu na sałatke z zielonych pomidorów, jest przepis z którego zrobiłam salatkę i stwierdzam przy wsparciu całej rodzinki cukru w nim jest za dużo wyszła za słotka [lol] poszukam jeszcze raz to wkleję go jako cytat. Może ktoś lubi tak słodkie, ale my nie i co teraz z tym zrobić kiedy słoiczki w piwnicy po otwarciu z czymś mieszać może ktoś ma pomysł? Jest na tej stronie to wklejać nie będe a może ktoś robi taką sałatkę wg innego przepisu?
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: Cebulka » wt sie 19, 2008 7:59 am

Słoneczko - możesz przepłukać, możesz więcej octu dolać...

Ale ja bym radziła po prostu poczekać - bo ona stojąc zacznie kwaśnieć, więc za pare miesięcy możecie stwierdzić, że nic jej nie trzeba i będzie dobra...
Bo ja pamiętam kiedys robiłam bez cukru chyba wogóle [rol]
Ale wyszła za kwaśna, a to tez niedobrze...
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Słoneczko » wt sie 19, 2008 8:34 am

Cebulko chyba Twoja rada jest najlepsza po prostu poczekam a jak nic się nie zmieni to będę mieszała z inną :)
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani
 
Posty: 617
Rejestracja: śr kwie 18, 2007 11:42 am

Postautor: *kati » pt sie 22, 2008 8:42 am

Cebulko, napiszę przepis na buraczki jak wrócę do domu. Ja jednak robię uproszczoną wersję buraczków. W przepisie są buraki + cebula + papryka. Ja natomiast używam samych buraków, bo dzieci potem wybierają paprykę i cebulę z talerza. Dla mnie osobiście smakują, polecam takie buraczki bo to bardzo wygodny sposób na szybką sałatkę do obiadu, a buraczki na ciepło do obiadu uwielbiammmm.
Jakbym zapomniała o przepisie - co ostatnio często mi się zdarza - to krzycz!!!!!
Awatar użytkownika
*kati
Weterani
 
Posty: 314
Rejestracja: pt lut 02, 2007 7:07 pm

Postautor: Cebulka » wt sie 26, 2008 5:12 pm

Jedynka pisze: Reszta dodatków jak zwykle


Jedyneczko - tak się właśnie dość poważnie przymierzałam do twojego przepisu na konserwowe, ale właśnie widze że jest w nim takie enigmatyczne zdanie... [rol]

Czy mogłabyś proszę szerzej rozwinąć ten temat? [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » czw sie 28, 2008 9:58 pm

Jedynka nnie widzi,to moze ja podpowiem ;)
Na dno słoika dajemy lisc laurowy,ząbek czosnku,ziele angielskie,ziarna pieprzu,trochę chrzanu,nasiona kopru,nasiona gorczycy,marchewka w plasterkach itp :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Onaela » czw sie 28, 2008 10:05 pm

Polecam prostą i bardzo dobrą sałatke z ogórków i czosnku.
2 kg obranych juz ogórków
4 ząbki czosnku(przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki soli
1/2szkl cukru
1/2szkl octu
1/2 szkl oleju

Ogórki pokroic w cienkie plasterki(jak na mizerię) dodać pozostałe składniki,wymieszać dokładnie i odstawić na 2 godz.
Nakładać do słoików(zalewajac powstałą zalewą) i pasteryzować ok 15 min.
Wychodzi ok 7 słoików (jak po dzemie)
Sałatka jest bardzo smaczna,mozna jeść po prostu bez niczego,albo tez po otwarciu słoika odlać na sitku zalewę i doprawić koperkiem i śmietaną lub jogurtem :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » pt sie 29, 2008 7:47 am

Onaela pisze:trochę chrzanu,nasiona kopru :)


Do konserwowych też? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » pt sie 29, 2008 8:17 am

Tak,tylko kopru same obcięte nasiona-bez badyli :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: magdziołek » pt sie 29, 2008 5:42 pm

Suszone pomidory w oliwce.

Przepis jeszcze nie sprawdzony ale właśnie się suszą w piekarniku.

Pomidory b. dojrzałe, najlepiej te podłużne, przeciąć na pół po długości, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić i popieprzyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i suszyć w 100stopniach przez około 2x4h. (ja właśnie teraz suszę pierwsze 4h. i zostawię na noc, kolejne 4h będę suszyć rano). Może się zdarzyć, że będą schły nierównomiernie, wtedy można te ususzone wyjmować a resztę ciągle dosuszać. Mają być miękkie a nie takie suche wióry.
Jak już wszystkie się ususzą, to wkładamy wszystkie na chwilę do piekarnika, żeby je podgrzać. Bo do słoika będziemy układać ciepłe, warstwami, przekładając pokrojonymi ząbkami czosnku, papryczką chilli (obraną z pestek), ziołami: świeżą bazylią, tymiankiem, rozmarynem i oregano wg uznania. Układamy ciasno ale nie gnieciemy pomidorów przesadnie. Uzupełniamy słoiki do pełna oliwą lub oliwką gorącą ale nie wrzącą. Zakręcamy słoiki,mocno potrząsamy, żeby oliwka dotarła w każde miejsce między pomidorki, odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Tak mogą stać w piwnicy kilka miesięcy.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Cebulka » pt sie 29, 2008 6:14 pm

Tu gdzies wcześniej jest przepis tereklo na suszone pomidory - ale ten twój Magdziołku jest pełniejszy [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: magdziołek » pt sie 29, 2008 7:28 pm

Cebulko właśnie się suszą, już 3h, ciekawe, co z tego wyjdzie. Włączyłam termoobieg.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Onaela » pt sie 29, 2008 11:25 pm

Magdziołku-gdzieś obiło mi sie o uszy,ze powinno wybierać sie ze środka ten miąższ z pestkami..Ty tego nie robisz??
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości