Basiu
prosisz i masz
Powidła z dyni
Składniki:
2 kg dyni o miąższu pomarańczowym, obranej ze skóry /bez pestek i miękiszu/,
0,5 kg cukru,
sok z 4 dużych cytryn,
okrojona i posiekana tylko żółta skórka z 2 cytryn,
2 łyżeczki suchego mielonego imbiru,
6 - 8 goździków,
0,25 kg cukru żelującego "DIAMANT" 1:1
Wykonanie:
Cytryny koniecznie sparzyć i dobrze przetrzeć suchą ściereczką.
Dynię pokroić, zalać niewielką ilością zimnej wody. Dusić aż się rozgotuje. Odcedzić. Przetrzeć /jeśli nie mamy maszynki do przecierania, można zmiksować/, dodać wszystkie składniki /bez cukru żelującego/ i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godz. od chwili zagotowania. Ostudzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem czas smażenia skracać o około 20 min.
Powinno być trzykrotnie smażone i studzone aż uzyska gęstość śmietany i wyraźnie zmieni kolor /nabiera lepszego smaku i aromatu/. Ostudzone zasypać cukrem żelującym, dokładnie wymieszać i pozostawić na 3-4 godz. Następnie doprowadzić do wrzenia, gotować tylko 3-4 min. Gorące zalewać do pełna w małe słoiczki. Zamknąć i odwrócić do góry dnem - nie gotować.