Cebulka pisze:Ale teraz problem i pytanie- czy wszystkie winorośle które posiadam można prowadzić na Guyota bez straty dla nich?
![]()
Cebulka pisze:Macie moze jakieś linki gdzie by była jakaś fajna tabelka, ktore odmiany winorośli mozna tak prowadzić, a dla których to nie pasuje bo rosną za silnie/za słabo?
Zacznijmy od Royata. .....Jest to bardzo prosty sposób formowania. Uwaga, dobry tylko dla odmian dobrze znoszących krótkie cięcie!
Dla odmian, które wymagają cięcia dłuższego proponuję zastosować cięcie typu Casenave’a. ......Jest to forma dobra dla odmian wymagających dłuższego cięcia.
Roman pisze:Andrzeju, a co jest z Glenorą nie tak?
Słoneczko pisze:A co sądzicie o odmianie Iza Zaliwska czy ktoś ją uprawia podobno wcześnie dojrzewa i ma słodkie owoce?
Słoneczko pisze:A co sądzicie o odmianie Iza Zaliwska czy ktoś ją uprawia podobno wcześnie dojrzewa i ma słodkie owoce?
Cebulka pisze:Romanie - tak patrzę dokładniej na twoje zdjęcie z Aloszenkinem i się zastanawiam - tam jak nic jest po 5-6 kwiatostanów na jednej łozie - czy zostawiasz je wszystkie, bo nie masz serca ciąć, czy jednak radykalnie to ciachniesz? I czy powinno się właściwie obcinać kwiatostany przed kwitnięciem, żeby krzew się nie wysilał, czy po, kiedy widać, ile gdzie zawiązał?
Słoneczko pisze:Co to znaczy po pięć jagód w gronie?Liczymy kuleczki i jeżeli jest mniej obrywamy? Jeszcze jedno pytanie uszczykujesz Romanie stożki wzrostu nad gronami?
Cebulka pisze:Roman pisze:Przed kwitnieniem uszczknąłem wierzchołki latorośli tylko Swensona i Perły Zali.
A czemu właściwie?
Cebulka pisze:Mówisz że tylko u silnie rosnących?
Bo ja czytałam, że wszystkie można tak traktowac... Może nie dośc dokładnie czytałam
Cebulka pisze:Ale to dobrze, że sprawdzasz, zobaczymy, jakie będą wyniki eksperymentu
Andrzej pisze:Jest to wprawdzie skierowane do Romana, ale ja postaram się dziś wieczorem wkleić zdjęcia 2 kwiatostanów Nadieżdy AZOS z których jeden jest na pędzie nie ciętym, a drugi na pędzie ciętym ponad drugim liściem nad kwiatostanem.
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość