EKOLOGIA OD INNEJ STRONY.PODOBNO POMAGA,SĄ ŚWIADKOWIE:
CYTRYNIAN WAPNIA
Wykonanie cytrynianu wapnia do oprysku gron przeciw zgniliźnie wierzchołkowej:
Użyć do przygotowania tego roztworu szkolnej białej kredy
http://sklep.pen.hg.pl/img/p/11811-2986-large.jpg.
W paczce jest 10 sztuk a każdy paluszek kredy waży 1 deko. Na każde 3 deko kredy potrzeba 4 deko kwasku cytrynowego.
W wyniku reakcji/ uwaga, bardzo się pieni/ otrzymujemy 5 deko cytrynianu wapnia.
Wystarczy to na 10 litrów roztworu do oprysku. Przy oprysku cytrynianem możemy pryskać jak leci,
cały krzak razem z gronami. (2,5 dkg cytrynianu wapnia/5l butla z wodą)
Przy saletrze wapniowej na ten luksus nie możemy sobie pozwolić ponieważ wprowadzilibyśmy do roślin za dużo azotu.
Ponieważ kwas cytrynowy ma właściwości chelatujące, wapno z niego jest łatwiej przyswajalne niż z saletry.
Uwaga co do cytrynianu wapnia.
Najpierw trzeba rozmoczyć kredę w małej ilości wody, powiedzmy 250 ml/ ćwiartka/
dosypać kwasku cytrynowego i poczekać aż przereaguje od czasu do czasu mieszając
i dopiero przelać do 5 l butli i dopełnić butlę wodą.
Nie wrzucać kredy i kwasku do całych 5 l wody od razu.
Można również od razu do butli wlać 0,5 l wody i w tej ilości wody rozmoczyć kredę i dosypać kwasku,
a po przereagowaniu dopiero dopełnić wodą. Drugi sposób jest nawet lepszy ponieważ jest pewność,
że piana nam nie ucieknie z butli. Tylko nie zakręcać bo rozerwie butlę !.
Wymieszać przed wlaniem do opryskiwacza i w trakcie oprysku też mieszać.
Jeśli opryskiwacz nie ma mieszadła to w trakcie oprysku co jakiś czas wstrząsnąć zawartością.
MLECZAN WAPNIA- MW - przepis Pomodoro
W oprysku jest mleczan wapnia, ale otrzymywany własnoręcznie z neutralizacji zakwasu żytniego.
W tej cieczy jest kilka różnych związków mających właściwości grzybobójcze jak również probiotyki.
No i wapń. Jak się neutralizuje zakwas? Kredą czyli węglanem wapnia.
Stechiometrycznie 100 g węglanu zobojętnia 180 g kwasu mlekowego.
Ponieważ w trakcie fermentacji zakwasu uzyskuje się stężenie około 2 %,
zatem do zobojętnienia 1 litra zakwasu potrzeba 11 gram kredy.
1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę – może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 dkg kredy, wsypując do butelki
i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3. Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zrobić barszcz i zostawić do zakiszenia
na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Polecam dodać do nastawu nawet jeden ząbek czosnku drobno posiekanego.
Korzyść jest podwójna. Bardziej przyjemny zapach zakwasu i zakwas bardziej stabilny i odporniejszy na zakażenie pleśnią
w początkowym stadium fermentacji. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu.
W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki.
Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie, a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego
z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4. Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną)
i po przereagowaniu dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l . Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku.
Po dodaniu kredy będzie się wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
5. UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.
6. Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu, a przed następnym kiszeniem!!!!
7. Oprysk można zacząć stosować od początku czerwca - na pomidory, papryki, ogórki, dyniowate i wszelkie inne rośliny -
w gruncie i w szklarni.
OCTAN WAPNIA- OW Koniecznie śledzić wątek Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Najpierw przygotowujemy zawiesinę kredy.
Odważamy 13 dkg kredy, wsypujemy do butelki PET o poj. 1 l i dopełniamy wodą do pełna.
Do butli PET o poj. 5 l wlewamy 0,25 l octu jabłkowego lub winnego 6 % i dodajemy 100 ml zawiesiny kredy.
Nastąpi reakcja z wydzieleniem CO2 . Po zakończeniu reakcji uzupełniamy butlę wodą do pełna.
Otrzymujemy 5 litrów 0,4 % roztworu do oprysku.
Przed każdorazowym użyciem zawiesiny kredy należy wstrząsnąć dobrze zawartością butelki.
Butlę należy opisać i trzymać z dala od dzieci i osób nietrzeźwych.
Można również zrobić tak:
Odważamy 13 dkg kredy, wsypujemy do butelki PET o poj. 1 l i dopełniamy wodą do pełna.
Do butli PET o poj. 1,5 l wlewamy 0,5 l octu jabłkowego lub winnego 6 % i dodajemy 200 ml zawiesiny kredy.
Nastąpi reakcja z wydzieleniem CO2 . Koncentrat przechowujemy w temperaturze pokojowej
i używamy do oprysków w ilości 75 ml na każdy litr wody.
Jeśli mamy ocet 10 %
W przepisie zmieni się tylko ilość octu.
Zamiast 0,25 l użyć 0,15 l czyli zamiast 250 ml - 150 ml. Reszta przepisu nie zmieni się.
Jak zbadać stężenie swojego octu owocowego.
Prosty sposób na określenie stężenia octu wykonalny w warunkach domowych i wystarczająco dokładny.
Potrzebna jest do tego waga elektroniczna i soda oczyszczona. Oto przepis :
Odważamy dokładnie100 g badanego octu oraz 20 g sody oczyszczonej.
Następnie wsypujemy do octu sodę oczyszczoną.
Nastąpi reakcja z wydzieleniem gazu/ dwutlenek węgla CO2/. W czasie reakcji mieszamy kilkakrotnie roztwór.
Odstawiamy na 24 godziny przykryty i po tym czasie ważymy.
Stężenie procentowe octu obliczamy wg wzoru :
X= 1,4 * U gdzie :
- X stężenie octu w %
- U różnica wagi przed reakcją i po reakcji w gramach
Wyliczenie jest oparte na równaniu stechiometrycznym reakcji zobojętniania kwaśnego węglanu sodu kwasem octowym. Dokładność jest rzędu 0,2 % a wynika ona z ilości rozpuszczonego CO2 w roztworze po reakcji.
Konsekwentnie za powyższym postem podaję zależność między ilością octu jaką trzeba użyć dla przygotowania roztworu do oprysku, a stężeniem posiadanego octu. Reszta przepisu się nie zmienia. I tak :
5 % - 300 ml
7 % - 210 ml
8 % - 190 ml
9 % - 170 ml
10 % - 150 ml
11 % - 137 ml
12 % - 125 ml
Generalnie zależność wyraża się wzorem V= 1500/S gdzie V- potrzebna ilość octu, S- stężenie w %
W przypadku ogórków:
Preparat ten powinien przeciwdziałać kanciastej plamistości / podobnie jak Miedzian/, z tą jednak różnicą, że może być stosowany do oprysku przez cały okres wegetacji.
Wykaz chorób na które octan wapnia działa :
1-Helminthosporium solani - srebrzysty parch ziemniaka
2- Fusarium oxysporum - fuzaryjne więdnięcie./ choroba odglebowa/
3- Colletotricum coccodes - antraknoza pomidora
4- Phytophthora cactorum - zgnilizna korony truskawki
5- Phytophthora cinnamomi -zamieranie róż i azalii/ choroba odglebowa/
6- Phytophthora erythroseptica - choroba bulw ziemniaka i tulipana
7- Phytophthora infestans - zaraza ziemniaczana
8- Phytophthora megasperma - czernienie łodyg roślin strączkowych
9- Pythium ultimum - gnicie korzeni / choroba odglebowa/
10- Venturia inaequalis - parch jabłoni
Uwagi:
OW możemy łączyć tylko z HB.
Jedynym nawozem z którym może być mieszany OW to mocznik.
Po oprysku siarczanem magnezu trzeba odczekać 7 dni by móc opryskać OW.
Dlaczego kreda, a nie wapno viewtopic.php?p=4702368#p4702368
Hydrolizat białka - HB
Do butelki PET o poj 1 l wlewamy 0,5 l wody demineralizowanej lub z filtra lub wprost deszczówki
oraz 25 ml octu spirytusowego 10 %.
Dobrze wymieszać. Następnie rozbijamy 1 jajo kurze oddzielając białko od żółtka.
Białko wlewamy do przygotowanego roztworu octu i delikatnie mieszamy/ nie wstrząsać butelką/.
Wstawiamy następnie butelkę z zawartością do lodówki na 24 godziny mieszając kilkakrotnie w trakcie tej doby.
Nazajutrz przecedzamy zawartość przez tkaninę bawełnianą i uzupełniamy wodą do objętości 1 l.
Preparat może być przetrzymywany w lodówce nawet 2 tygodnie.
Dodajemy do oprysku w ilości 0,2 l na każdy litr OW.
HB dodajemy po rozcieńczeniu " bazy" OW czyli przed samym opryskiem.
Hydrolizat białka jest aktywnym biologicznie adiuwantem.Po wyschnięciu tworzy hydrofilny film na powierzchni liści.
Zapobiega tym sposobem zmywaniu przez deszcz pozostałego, niewchłoniętego OW.
Po deszczu film białkowy pęcznieje wchłaniając wodę i tym samym pozostały na liściach OW ponownie ulega wchłanianiu przez roślinę.
Dzięki HB rośliny są chronione nawet w czasie deszczu.
Oprócz właściwości antybakteryjnych enzym wykazuje wiele innych cennych właściwości,
w tym działanie przeciw wirusowe i przeciw grzybicze
Uwagi:
HB możemy łączyć tylko z OW.
HB dodajemy po rozcieńczeniu " bazy" OW czyli przed samym opryskiem
HERBATKA TYMIANKOWA - HT
Do butelki PET o poj. 1,5 l wsypujemy 2 paczki przyprawy TYMIANEK i 2 paczki OREGANO / w sumie 40 g/zalewamy ½ l czystej zwykłej wódki + ½ l przegotowanej ostudzonej wody. Odstawiamy na 24 godz. mieszając od czasu do czasu.
Trzymamy w temperaturze pokojowej. . Nazajutrz odcedzamy nalewkę wyciskając dokładnie osad na sitku.
Troty, pozostałe po odcedzeniu, zalewamy w naczyniu ½ l wrzątku i szczelnie nakrywamy. Po ostudzeniu ponownie odcedzamy na sitku,
a przesącz dolewamy do wcześniej uzyskanego ekstraktu.
Nalewkę możemy przetrzymywać cały sezon i używamy jej w ilości 150 ml na 2-3 l oprysku.
Przepis na HT na bazie zacieru drożdżowego.
Do sporządzenia naszego ekstraktu bierzemy tymianek i oregano pół na pół.
(20 g tymianku i 20 g oregano; po dwa opakowania)
Do ekstrakcji podanych ziół można użyć zacieru drożdżowego.
Zagotować litr wody z dodatkiem 0,25 kg cukru , ostudzić i dodać 5 dkg drożdży piekarniczych.
Pozostawić w cieple. Fermentować dotąd, aż roztwór przestanie być wyczuwalnie słodki. ( ok. dwa tygodnie)
Wtedy wsypać zioła i macerować je przez tydzień a następnie odcedzić.
Używać do sporządzania oprysków jak w przepisie, czyli 100 ml ekstraktu na 2-3 l oprysku.
Na wszelkie choroby grzybowe i bakteryjne. A nawet wirusowe. Taka jest specyfika związków zawartych w HT,
że tylko nieliczne drobnoustroje są w stanie się oprzeć.
Modyfikacja HT do oprysków w gruncie.
Kto stosuje opryski HT w otwartym gruncie proponuję pewną modyfikację.
Otóż związki aktywne preparatu tj tymol i inne terpenoidy mają b. dobrą rozpuszczalność tak w alkoholu,
jak i w .... tłuszczach. Zamierzam więc stosować do oprysków w gruncie dodatek mleka
jako nośnik nanodrobin tłuszczu.
Zwiększy to odporność na zmywanie oraz wydłuży czas biodegradacji aktywnych składników.
Na 2 l cieczy do oprysku dodajemy 50 ml mleka UHT 3,2 %.
Uwagi:
HT z siarczanem magnezu.
Do przygotowanej cieczy do oprysku według przepisu na HT dodać siarczan magnezu w ilości od 5-10 g/ litr
A praktycznie najlepiej mieć przygotowany np 1 l roztworu siarczanu magnezu 10 %.
Zrobić go można rozpuszczając w litrze wody 10 deko siarczanu.
Mając w opryskiwaczu rozrobione powiedzmy 2 l HT dodajemy wtedy tego przygotowanego roztworu ok 200 ml i pryskamy.
HT można łączyć z florovitem.
Odstępy między opryskiem OW i HT mogą być dowolne.
Żaden z preparatów tu podanych nie jest szkodliwy dla pszczół.
Trzeba tak rozplanować opryski, by po oprysku dolistnym nawozem następny oprysk był z HT,
a po nim następny dopiero OW
OW jest związkiem jonowym i musi być odstęp od innego preparatu jonowego/ nawóz dolistny/ 7 dni przed i po.
HT z nawozem dolistnym można sobie pryskać na przemian codziennie skoro ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną.
Oprysk kwiatów pomidora kwasem bornym dla poprawy wiązania i ochrony ich przed szarą pleśnią.
http://www.doz.pl/apteka/p5817-Borasol_ ... wego_100_g
7,5 ml na litr wody. Opryskujemy tylko rozwinięte kwiaty dwukrotnie w ciągu tygodnia.
Można sobie przygotować roztwór w małym opryskiwaczu np 0,5 l. Niezużyty roztwór może stać, nic mu się nie stanie.
Dodatkowa zabawa, przejść dwa razy w tygodniu i opryskiwać grona kwiatowe. 
Jeżeli mamy kwas borowy w proszku to:
najlepiej jest odważyć 30 g kwasu borowego i rozpuścić w litrze ciepłej wody i traktować jako koncentrat.
Litr takiego koncentratu starcza na 130 l oprysku. Czyli 100 ml na 13 litrów.
Wskazane jest dodanie mocznika w niewielkiej ilości do 0,5 %- czyli 50 g na 10 litrów wody.
Jeśli dodajemy mocznik to rozpuszczamy go w ciepłej wodzie, ponieważ on schładza wodę rozpuszczając się