Przy okazji detektywistycznych poszukiwań natknęłam się na taki post Cebulki wpisany 02 grudnia 2005 roku na naszym Topiku Matce - Ogrodnictwie ekologicznym
- str 38
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1609769&start=1125 "02.12.05 [19:00]
CebulkaaWitajcie!
Temat na dziś – ROKITNIKWygląda na to, że rubryka Ciekawostki zagości w moich wpisach na stałe
Cytat z \"Jadalne owoce leśne\" W. Grochowski, (rok wydania 1986):
\"W niektórych krajach ceni się owoce rokitnika także za aromat i smak, którymi jakoby mają przypominac ananasy. Niekiedy nazywają go nawet syberyjskim ananasem. Byc może, jest to sprawa odrębności odmianowej albo różnicy gustów. W Polsce uważa się ogólnie, że naturalna woń przetworów z rokitnika jest nie do zniesienia\" hihi Książka z której pochodzi powyższy cytat to naprawdę skarbnica wiedzy o dzikich owocach leśnych, chociaż z racji roku wydania są w niej pewne \'smaczki\' (dlaczego to co robią w ZSRR jest lepsze niż cokolwiek innego). Wy pewnie załapaliście się na karmienie taką propagandą bardziej na serio, ja z tych czasów pamiętam tylko jeszcze kartki, kolejki i jak tata w wiadrze karpia z pracy przynosił, dlatego dla mnie takie rzeczy brzmią po prostu zabawnie. Ponieważ temat rokitnika przewijał się na topiku ostatnio, ale także paręnaście stron wcześniej, pomyślałam, że zacytuję Wam parę fragmentów z tej książki, bo rokitnik opisany jest tam bardzo kompleksowo i wyczerpująco, może ktoś z Was znajdzie tu coś ciekawego. Pominę informacje powszechnie nam już znane i nieprzydatne (np. przechowywanie w warunkach handlowych) Zostawię informacje roślinno-kulinarno-kulturowo-lecznicze ROKITNIK – \" Występuje obficie na rozległych terenach wschodniej i zachodniej Syberii, często w dolinach rzek, tworząc zwarte, gęste, trudne do przebycia zarośla. Rośnie także w południowych krainach europejskiej części Związku Radzieckiego, na Kaukazie i w Azji mniejszej.
W Polsce natomiast występuje w stanie naturalnym na bardzo ograniczonym obszarze, mianowicie na Wybrzeżu oraz w stanie zdziczałym w Pieninach. (...) Rokitnik nie znosi ocienienia i w lesie nie występuje, natomiast sam tworzy zwarte zarośla. Dobrze rośnie na suchych piaskach, wymaga nieco soli wapnia w glebie oraz wilgotnego powietrza lub dostatecznie wysokiego poziomu wód gruntowych. Podobnie jak rośliny motylkowe wzbogaca jałową glebę w związki azotowe, dzięki współżyciu z bakteriami pochłaniającymi azot z powietrza. Daje obfity opad listowia. Rozkrzewia się bujnie, wypuszczając liczne odrośla korzeniowe
; zakorzenia się głęboko. Jest odpowiedni na płoty przeciwśnieżne i przeciwwietrzne oraz na remizy dla ptactwa.
(...) W Polsce kwitnie na żółto w kwietniu lub w maju, rzadziej w końcu marca, w górach w czerwcu. Owoce dojrzewają we wrześniu. Sa to wydłużone lub niemal kuliste pestkowce, u nas najczęściej barwy pomarańczowej, w ogóle jednak barwa ich może byc rozmaita: żółta z różnymi odcieniami,z czerwonymi plamkami lub bez nich, jaskrawopomarańczowa, czerwona, a na Kaukazie nawet biała. Siedzą one na krótkich szypułkach, po kilka, kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sztuk, oblepiając dosłownie pędy; stąd właśnie pochodzi rosyjska nazwa \"oblepicha\". W naszych warunkach są bardzo kwaśne, nieraz z gorzkawym posmakiem, toteż uchodzą za niejadalne w stanie świeżym. Na Syberii i w niektórych innych krajach po przemrożeniu lub dłuższym przechowywaniu jedzą je na surowo.
(...) Owoce są średnio zasobne, niekiedy wręcz ubogie w cukry; w ich składzie w przybliżeniu 2/3 stanowi glukoza, a resztę fruktoza, sacharozy zaś wcale nie stwierdzono. Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo kwasów, szczególnie cetrynowego, jabłkowego i trochę winowego, sporo związków azotowych, alkohol wyższego rzędu zwany mannitolem oraz cenne dla przetwórstwa barwniki karotenowe i flawonowe. W miąższu znajduje się dośc dużo, bo aż 8-9% tłuszczów
co wśród owoców soczystych jest zjawiskiem niezwykłym. Wartośc owoców rokitnika polega przede wszystkim na bogactwie witamin. Według badań polskich zawierają one zwykle około 200mg% a według badań zagranicznych nawet do 600 mg% witaminy C. Badacze podkreślają przy tym, że nie wykryto obecności enzymu zwanego askorbinazą, powodującego utlenienie i rozkład kwasu askorbinowego.
Dzięki temu witamina C zachowuje się w nich lepiej niż w innych owocach i łatwiej jest ją wykorzystac.
(...) Z tego wynika, że oprócz róży rokitnik jest najbardziej witaminowy ze wszystkich naszych owoców (...) z dojrzewaniem ilośc karotenów wzrasta, wraz z przejrzewaniem ilośc kwasu askorbinowego zmniejsza się. Owoce przemrożone na krzaku są znacznie uboższe w witaminę C.
(...) w rozcienczeniu owoce rokitnika mają znacznie przyjemniejszy zapach, są też one cennym surowcem do przetworów mieszanych z innymi owocami. (...) Zbiór jest niełatwy i bardzo pracochłonny. Utrudnia go ciernistośc krzewu. Niemal siedzące na krótkich szypułkach owoce z trudem dają się oddzielic od pędu, a zbierane palcami często ulegają rozgnieceniu, przy czym tryska z nich żółty lub pomarańczowy sok, robiąc trwałe plamy na odzieży i opakowaniu
. Najlepiej obcinac owoce nierdzewnymi nożyczkami, ale i taki zbiór jest żmudny. Znacznie łatwiej zbierac je po mrozach. Po przemrożeniu jednak owoce rokitnika tracą na wartości a przy tym bieleją.
(...) Na Syberii rokitnik jest jednym z najpopularniejszych owoców, toteż używa się go na najrozmaitsze przetwory. Szczególnie szerokie zastosowanie ma on do wyrobu likierów, nalewek i innych wódek.
Podkreśla się też że wino z rokitnika ma piękną, złocistą barwę i połysk, łatwo klaruje się z przy tym nabiera przyjemnego aromatu, innego niż zapach surowca. W ZSRR prowadzi się na szeroką skalę plantacje wyselekcjonowanych odmian rokitnika, a z owoców wyrabia min. olejek o szczególnych właściwościach leczniczych, użytkowany przez przemysł farmaceutyczny.W Filandii używa się owoców rokitnika do wytwarzania ostrej przyprawy do mięsa.
Owoce rokitnika nadają się na soki pitne, galaretki marmolady i mrożonki. Dla przetwórstwa cenna jest właściwośc szybkiego galaretowacenia. Surowy sok pozostawiony na pewien czas rozdziela się na warstwę ciekłą i galaterowatą. (...) Liście rokitnika są również bogate w witaminy. Ponadto zawierają do 10% garbników roślinnych [Werter – czy to znaczy, że nie wolno ich na kompost?]
U nas owoce rokitnika należy traktowac przede wszystkim jako źródło cennych witamin. Przy umiejętnym postępowaniu bagactwo witaminy C może w ciągu całych miesięcy ulec tylko nieznacznemu uszczupleniu, ale owoce łatwo ulegają fermentacji, a wtedy zawartośc witaminy C gwałtownie spada. Dlatego w naszych warunkach należy je niezwłocznie po zbiorze przerobic, przetwory utrwalic i przechowywac w zamkniętych naczyniach, chroniąc przed dostępem powietrza....\"
To chyba już wszystko wiemy... "