
Zastanawiam się czy kupno jednej płyty żeliwnej blatu (takiego z kuchni węglowej) połozony na palniku kuchni gazowej nie jest dobrym rozwiązaniem? Gdzieś widziałam takie blaty w sprzedaży.
Przepis na ciasto - mąka pszenna, odrobina sody i zsiadłe mleko tłuste albo lepiej kwasna śmietana (taka jak ta z kanciastych pojemników z niebieskim wierzchem).
Ja mam dostęp do wiejskiej śmietany więc daję tzw podśmietanie.
Proporcje (na oko) na ok 0,6 litra zsiadłego mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej i mąki ile zabierze, tak żeby ciasto było dość luźne (luźniejsze niż na pierogi). Przy zagniataniu trochę się klei do rak ale podsypywac mąka stolnice aż się w końcu przestanie lepić. Koniecznie odstawić ciasto do odpoczynku na min pół godziny. Formowac placki i piec na wygrzanym ale niezbyt goracym blacie.
------------------------------------
Tak, zupełnie zapomniałam wpisać oczywistość, dzięki Sagi - oczywiście, do ciasta dodac odrobinę soli by dała smaczek ale nie słoność.
Taką palanicę połamać w kawałeczki i dodac do słodkiej masy makowej (na wzór makówek).