Hmm, to może ja poczekam i zobaczę jak te moje będą owocowały i jak smakują te odmiany, a później zadecyduję czy chcę ich więcej.
Na moich pisze, że dorastają do 1,5- 2 m i owocują 20-30 lat.
Mam takie odmiany
Bluecrop
Odmiana uważana jest za najwartościowszą, najczęściej sadzoną na świecie. Bardzo plenna. Owocuje przez około 30 dni, od połowy lipca. Owoce wydawane przez tą odmianę są duże, kuliste, lekko spłaszczone. Barwa owoców zwykle jest jasnoniebieska. Odmiana uważana za bardzo smaczną. Skórka owocu jest mocna, wyjątkowo pęka w czasie długotrwałych deszczów. Owoce zgrupowane są w duże grona o wyrównanej wielkości i luźnej strukturze. Również pokrój krzewu jest luźny, a przy silnym owocowaniu pędy mogą kłaść się na ziemię. Wtedy także wymagają podwiązywania. Zebrane owoce odmiany bluecrop doskonale nadają się do transportu i dobrze go znoszą nawet przy długim czasie przewozu.
Brigitta (Brygitta) Blue
Odmiana wyhodowana i wyselekcjonowana w Australii, wprowadzona do uprawy w roku 1980. Rozpoczyna dojrzewanie w 2 tygodnie po odmianie Bluecrop. Plenna. Jej owoce są średniej wielkości lub duże, kuliste, z silnym nalotem woskowym. Smak owoców jest lekko kwaskowaty. Zebrane jagody dobrze znoszą przechowywanie. Krzew rośnie bardzo silnie i ma pokrój wzniesiony, lekko rozłożysty. Należy uważać na tę odmianę w kwestii temperatury - jej australijskie pochodzenie oznacza większe wymagania cieplne, a w czasie mrozów nie w pełni zdrewniałe pędy mogą przemarznąć.
Darrow
Odmiana ta owocuje od połowy sierpnia przez około 3 tygodnie. Jest średnio plenna, co jednak rekompensują jej owoce - bardzo duże, lekko spłaszczone, jędrne, słodko-winne, bardzo smaczne. Odmiana o charakterze ewidentnie deserowym. Wzrost krzewu jest dość słaby, krzew ma luźny pokrój. Wymaga dobrych warunków siedliskowych. Jest to jedna z trudniejszych w uprawie odmian.
Opisy są ze strony
www.borowka.ovh.org
Ja w tym roku po raz pierwszy w życiu jadłam borówki i rozsmakowałam się w nich.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy