cicho_borowska pisze:Fajnie Mieciu. Ja coś nie mam wiary w ten rabarbar z nasionek, bo mi samozaparcia brakuje.
tomicron pisze:A może założyć mu na łeb wiadro bez dna albo coś podobnie działającego ? Liście szukając światła wyciągną ogonki, które może staną się nawet delikatniejsze wzorem szparagów ...Jednak to czysta spekulacja
Cebulka pisze: E tam, trochę rabarbaru nikomu nie zaszkodzi... Tylko podobno należy go zbierać nie później niż w czerwcu
tereklo pisze:Liście wyłamuję, tzn czekam aż zaczną marnieć i wyłamuję, tak, że w zasadzie go teraz nie widać wcale.
Cebulka pisze:Dobra, to moje zmarniałe idą pod nóż
Baś_22 pisze:tereklo pisze:Liście wyłamuję, tzn czekam aż zaczną marnieć i wyłamuję, tak, że w zasadzie go teraz nie widać wcale.
Rozumiem, że liście razem z łodygą wyłamujesz ...tyle tylko, że mój wcale nie zamierza marnieć, zwłaszcza jedna kępa (widocznie inna odmiana), która ma olbrzymiaste rozmiary i ma się bardzo, ale to bardzo dobrze i raczej wygląda, że w ogóle nie zamierza marnieć
Przy okazji (jak wreszcie przestanie burzować i lać ) zrobię zdjęcie tego mojego olbrzyma
na czacie pisze:tereklo - 29 maja 2015, 09:14
Rabarbar ma bardzo duży system korzeniowy, sięgający nawet do 1,5 głębokości, w związku z czym może być sadzony na słabszych glebach (nie na piaskach), o niższym poziomie wód gruntowych. W nadmiernie mokrych glebach przy braku tlenu korzenie rabarbaru bardzo szybko gniją.
Jest to warzywo wymagające pod względem gleby, wody i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane, zasilone nawozem organicznym oraz mineralnym. Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp. Rabarbar na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10 lat.
lucysia pisze:Właśnie wysłuchałam,że jak tylko pokaże się ponad ziemią to dobrze przykryć go duża donicą żeby miał ciemno.Wtedy będą długie słodkie ogonki a mało liści.Wypróbuję w tym roku.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości