Szpinak

drzewa, krzewy, kwiaty, warzywa...

Szpinak

Postautor: Cebulka » pn sty 24, 2011 11:13 am

Szpinak
[17.04] 09:55 Miga
Naleśniki ze szpinakiem.
Paczkę mrożonego szpinaku dusimy z dodatkiem dwóch drobno posiekanych ząbków czosnku i odrobiny dobrej śmietany. Solimy, pieprzymy. Ucieramy mały kawałek (ok 10 dag) żółtego sera i dodajemy do szpinaku. Smażymy zwykłe naleśniki inakładamy na nie masę szpinakową, zawijamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym albo na patelni i zapiekamy przez chwilę. Pycha
********************************************************************************************
[07.05] 10:48 Wiotka
Szpinakowe przepisy - bardzo proste i smaczne.
Szpinak,dusimy na masełku, dodajemy rokpol (5 dag sera na 0.5 kg szpinaku ), śmietanę, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i czosnek. Danie gotowe w 5 min.
********************************************************************************************
[18.05] 12:08 Wiotka
WCZORAJ ZEBRAŁAM PIERWSZY SZPINAK!!
JEST TO PIERWSZY PLON Z WŁASNEJ UPRAWY. Smaczny!!
********************************************************************************************
[08.06] 10:59 Wiotka
Na działce wszystko rośnie. Szpinak już nie nadaje się do jedzenia- pojawiają się kwiatki.
********************************************************************************************
[10.06] 11:59 Miga
Komuś nie udaje się szpinak. Miałam to samo. Poradzono mi po siewie w wilgotną glebę "przyklepać" dość mocno ziemię aby nasiona całą powierzchnią miały kontakt z podłożem. Następnie nie można dopuścić do przesuszenia. Odkąd tak postępuję szpinak ładnie kiełkuje i nie mam z nim problemów.
********************************************************************************************
[23.11] 00:21 *kati
Jeśli już jestem przy szpinaku, to podam przepis który mam, ale jeszcze z niego nie korzystałam. Może komuś się spodoba.
MIELONE Z NIESPODZIANKĄ
250g szpinaku
Żółtko
Sól, pieprz
Ząbek czosnku
450g mieszanego mięsa mielonego
Łyżeczka musztardy
100g bułki tartej
Jajko
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
SOS 100ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 ½ szklanki mleka
Łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
Szpinak umyć, wrzucić do wrzątku blanszować 2 min., osączyć na sicie, posiekać, dodać żółtko, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Czosnek obrać, posiekać. Mięso, jajko, tartą bułkę, czosnek, musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz wyrobić. Z masy mięsnej uformować 8 kulek, rozpłaszczyć je. Na każdej ułożyć 1/8 szpinaku, uformować kotlety. Na patelni rozgrzać olej, wkładać mielone, smażyć ze wszystkich stron przez 10-12 min. Śmietanę schłodzić, ubić na półsztywno. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlewać mleko, mieszając zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą, sokiem z cytryny. Dodać śmietanę, wymieszać. Podawać do kotletów
********************************************************************************************
[25.11] 09:59 Miga
Jeśli chodzi o szpinak to używam najwięcej mrożonego, wiosną zawsze wysieję ale z powodu suszy na działce (nie zawsze mam czas podlać) jest dość mizerny i z paczki nasion urośnie go zaledwie na dwukrotne użycie.
********************************************************************************************
[25.11] 21:25 Mikros
Wracam do szpinaku - pozwolisz, że Ci coś podpowiem.Też kiedyś wysiewałam szpinak wiosną i takie same miałam zbiory jak Ty.
Wyczytałam gdzieś w jakiej mądrej książce, że szpinak wysiewany jesienią zawiera najmniej szkodliwych azotanów /których zresztą zawartość zwiększa się po zbiorze - nawet odnotowałam sobie to dla pamięci w swoim zeszycie przykazań ekologicznych/. Od tamtej pory wysiewam go co roku w III dekadzie września w dniach liścia. Po zamarznięciu gleby lekko go przykrywam suchą roślinnością np: strąkami i łętami grochu czy fasoli i to wystarczy. Wiosną, najwcześniej jak to tylko możliwe zdejmuję okrycie, podsypuję kompostem i spulchniam glebę. Jeśli brakuje kompostu, zasilam suchym obornikiem /kupnym/ w ilości 1,5 litra na 5 m2 (ważne żeby nie przenawozić go). Jeżeli rośnie za gęsto, konieczna jest przerywka. W maju zbieram i co roku narzekam, że znowu posiałam za dużo. Grządkę po szpinaku obsiewam ogórkami. Ma to też swój plus - bo zyskuję dodatkową grządkę.
********************************************************************************************
[29.11] 10:51 Wiotka
Hodowcy szpinaku - pamiętajcie, że rośnie on jak szalony szybko i krótko. Nie wolno dopuścić do zakwitnięcia. Najlepiej jest wysiewać go na połówce grządki. Jak urośnie zbierać codziennie a co 2 tygodnie przekopać i zasiewać jedna z połówek
********************************************************************************************
[07.05] 11:49 _tulipan_
Czy ma ktos z Was szpinak, ale nie taki tradycyjny, tylko taki wysoki?
********************************************************************************************
[20.10] 22:39 *kati
Acha, już dawno rozmawialismy o różnych potrawach które lubimy. Między innymi o szpinaku... obiecałam sobie kiedyś , że spróbuję i dopiero kilka dni temu się skusiłam i przyządziłam sobie jajecznicę ze szpinakiem. Od razu polubiłam takie jedzonko i na obecnym etapie często raczę się tym daniem. I pomysleć, że miałam takie złe mniemanie o szpinaku
********************************************************************************************
[21.10] 10:00 Cebulkaa
Tak się łamię, czy powiedziec Wam, jak my w dzieciństwie nazywałyśmy szpinak, ale nie wiem czy to wypada... W każdym razie mnie obrzydziło go na tyle skutecznie że jeszcze nie dorosłam do tego żeby dac mu drugą szansę Ale może to dlatego że znam szpinak tylko jako śmierdzącą (sorry ale nie potrafię nazwac tego inaczej) zieloną breję...
********************************************************************************************
[24.02.2008] 00:22 patyczak21
przeglądając forum odnoszę wrażenie, że nie tylko tematy roślin tu królują więc i ja dorzucę tutaj swój przepis oczywiście ze szpinakiem i piersiami kurczaka i śmietaną.
Składniki:
mrożony szpinak, czosnek granulowany lub żywy, sól, mąka, masło, 4 piersi z kurczaka, 2 -3 marchewki, śmietana
rozmrażam na patelni szpinak, dodaję do niego tak na oko mąki, masła, czosnek jak granulowany to 1 łyżeczkę ale można i żywy ząbek lub dwa przeciśnięte przez praskę , solę i postępuję jak ze zwykłą jarzynką czyli zasmażam. Dzielę tą zasmażoną jarzynkę szpinakową na 3 części z czego 1/3 mieszam ze śmietaną i doprawiam wg uznania i smaku ( z tego jest sos do kurczaka ) nie może być za dużo śmietany bo sos będzie bardzo rzadki. Gotuję oskrobane i umyte marchewki na pół miękko. Każdą pierś kurczaka rozbijam tłuczkiem lekko solę i smaruję pozostałą ( 2/3 )jarzynką szpinakową kładąc na środku połówkę obgotowanej marchewki. Całość zwijam w rulonik i zawijam w srebrną folię uprzednio posmarowaną oliwą. Każdy taki pakiecik ładuję na blachę,podlewam troszkę wodą i do piekarnika ,co jakiś czas tylko sprawdzam czy mięso już jest gotowe. Oczywiście przy konsumpcji każdy ma taki srebrny pakiecik na talerzu i sam sobie polewa tym śmietanko-szpinakowym sosikiem. Może ktoś powiedzieć co to za przepis skoro nie ma w nim tak naprawdę podanych ilości i czasu zabiegów kuchennych , ale ja też go dostałam w takiej formie i nikt z domowników a nawet i gości nie był niezadowolony bo znakomicie wychodzi i tak naprawdę to możemy zawsze coś od siebie dołożyć do niego
********************************************************************************************
[09.07.2009] 13:09 malachit
Proszę o poradę, co posadzić lub wsiać w puste miejsce po cebuli, mam mało buraczków ćwikłowych.
********************************************************************************************
[09.07.2009] 16:35 aknad
Ja w puste miejsca jutro (dziś nie wskazane) wsieje koperek, abym już miała na zimę do zamrożenia ,szpinak- bo bardzo lubię i tez zamrożę, sąsiadka sieje kalafiory, ale mi jakoś się nie udają, wiec nie robię tego, no i rzodkiewkę. Czasem sieje kwiaty te dwuletnie właśnie na grządkach .
********************************************************************************************
[21.07.2009] 16:02 aknad
W tym roku jeszcze będę miała szpinak- który blanszuje i zamrażam , a koper również zdąży wyrosnąć i do zamrażarki mam na cała zimę swój jak świeży
********************************************************************************************
[10.08.2009] 15:28 aknad
Szpinak już wychylił swe małe listeczki i koperek również- mam nadzieje, ze nic im nie zaszkodzi i na zimę będzie jak znalazł.
********************************************************************************************
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Wróć do Encyklopedia gatunków

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości

cron