Alu - na 100 procent to są smardze
u mnie wychodzą co roku na działce - nawet Dziewczyny już w jajecznicy próbowały kiedys u Cebulki ale były pełne obaw
a teraz to by chciały!
Smardze pojawiaja się z końcem kwietnia lub z początkiem maja i następne niestety w przyszłym roku!
Bardzo dobre są drobno pokrojone - uduszone z odrobina cebuli na masełku i zalane jajkiem albo śmietaną!
To bardzo charakterystyczny grzyby i trudno go pomylić z innymi, choc są tacy co piestrzenicę kasztanowatą traktuja jako smardza - ale to są chyba osoby "niedowidzące"!
Gdybyś go przekroiła, to zobaczyłabyś, że na grzyba składa się chrząstkowata masa, stanowiąca zarówno obrys kapelusza jak i nóżki - grzyb w środku jest pusty!
Najsmaczniejszy jasnobeżowy - im starszy tym powierzchnia kapelusza przypominajaca plaster miodu brązowieje i jakby obsycha! Należy go wykręcić z grzybni i dobrze wypłukać z ziemi lub piasku! Parę dni przetrzyma w lodówce - ja również zamroziłam ale wtedy jest nieco wodnisty!
Popularne w Jurze - choć objęte Czerwoną Księgą
http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny Grzybnie przywlokłaś z korą albo z ziemią i teraz juz możesz liczyć na coroczne zbiory!
Zresztą sąsiedzi działki również - na kilkadziesiąt metrów wokół można się spodziewać owocników!
Już pisalismy na Eko o moich smardzach :
http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... 1&start=81http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... &start=154http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... &start=140Yennyfer :
http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... A&start=22i Amity
http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... &start=210http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... &start=936Lucysia, też wspominała, że zakupiła mikoryzę grzybów jadalnych - w tym smardza
http://www.ekotopik.domeczek.pl/viewtop ... &start=169ciekawe, czy jakiś smardz jej wyrósł i czy w ogóle jakies owocniki grzybów pozyskała!