autor: saginata » ndz cze 24, 2007 2:04 pm
Aby samemu przygotowaæ pe³nowarto¶ciowe zio³a i przyprawy musimy pamiêtaæ o pewnych zasadach. Zio³a powinno siê zbieraæ w czasie s³onecznej pogody, najlepiej pó¼nym rankiem, tu¿ po obeschniêciu porannej rosy. Nie powinno siê rozdrabniaæ zió³, gdy¿ powoduje to rozk³ad warto¶ciowych substancji. Zio³a nale¿y suszyæ tylko w miejscach ocienionych, zadaszonych, przewiewnych .Nie wolno ich suszyæ na s³oñcu, poniewa¿ powoduje to odbarwienie i rozk³ad wielu cennych substancji. Zio³a powinno siê rozk³adaæ w cienkich warstwach- inaczej bêd± siê zaparza³y i ple¶nia³y. Suszenie w temperaturze pokojowej trwa oko³o 4-9 dni. Ususzonych zió³ nie wolno przetrzymywaæ zbyt d³ugo w miejscach suszenia. Osiada na nich kurz i trac± one na warto¶ci. Dobrze wysuszony surowiec powinien charakteryzowaæ siê intensywnym kolorem, wyczuwalnym mi³ym aromatem, powinien siê ³atwo ³amaæ i kruszyæ w palcach. Zio³a najlepiej przechowywaæ w p³óciennych woreczkach, czystych torebkach papierowych, ciemnych pojemnikach szklanych b±d¼ w szczelnych i suchych pude³kach. Nie powinno siê przechowywaæ zió³ i przypraw w opakowaniach z folii. Wszystkie zio³a i przyprawy powinno siê przechowywaæ w miejscach suchych, w miarê ch³odnych.