Ciasto puszyste
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek / oleju
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei. Cienko rozwałkować na 5-6 mm i ponakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego.
Sos
koncentrat pomidorowy
woda przegotowana zimna
zioła
W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyzeczki mniej wody niz koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min.
Do pizzy dodaję to co mam pod ręką: pomidory, wędlina czy kurczak, ogórki, kukurydza, groszek....co tylko mi się zamarzy.
Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo ja robię całą blachę z piekarnika . Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
calzone
Przepis znalazłam swego czasu na forum CC. Autorką jest moni20. Bardzo nam podpasował i często calzone u nas goszczą

A składników podaję na ok 18 sztuk pierogów, wycinanych talerzykiem o średnicy 14 cm.
Przepis na ciasto:
60 dag mąki
250 ml mleka
4 łyżki wody
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
zioła (ja używam gotowej mieszanki ziół prowans.)
Drożdże wymieszać z cukrem i solą, dodać zioła, mąkę, letnie mleko i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
MOJE UWAGI: ciasto początkowo jest bardzo twarde, ciężko wyrabiać i aż korci, aby dolać płynu. Można oczywiście dodać, ale nie więcej niż 1-2 łyżki, chociaż ja nie dolewam. Po kilku minutach wyrabiania robi się elastyczne i dość miękkie.
Osobiście odstawiam na minimum 1,5 godz. a czasami nawet 2.
W czasie wyrastania przygotować farsz: (podaję moje proporcje)
3-4 duże marchewki (zetrzeć na grubych oczkach)
cebula (posiekać)
puszka kukurydzy
ok. 40-50 dag mięsa mielonego
ok. 40 - 50 dag pieczarek (pokroić drobno)
1 puszka pomidorów bez skórki
czerwona papryka w proszku
ok. 20 dag sera żółtego (zetrzeć na grubych oczkach)
zioła
sól, pieprz
Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew, cebulę, pieczarki, pomidory i kukurydzę. Smażyć tak długo, aż płyn odparuje. Dodać zioła, sól, pieprz. Ostudzić. Do zimnego farszu dodać ser żółty i wymieszać.
Z tych proporcji wychodzi tyle farszu, że z powodzeniem wystarczy na nadzianie 20 szt pierogów. Można oczywiście pozmieniać ilość.
I teraz zaczyna się zabawa

Robię tak.
Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Biorę jedną część i odrywam sobie małe kawalki, które następnie rozwałkowuję. Druga część czeka sobie przykryta. Z rozwałkowanej części wycinam placki:
Placuszek składam sobie na pół, aby zaznaczyć środek. Rozkładam ponownie i nakładam farsz (nie żałować

Składamy na pół (dzięki wcześniejszemu zaznaczeniu bez problemu się to udaje). Tutaj należy uważać, żeby farsz nie wyleciał bo dość dużo jego jest. No i przy wylatywaniu pobrudzi nam brzegi. Jedną rączką trzymam farsz, żeby się nie przesuwał, drugą zlepiam.
I teraz możemy, a nawet musimy użyć kilkakrotnie siły na naszego pierożka

Układamy pierożki na blachę najlepiej wyłożoną papierem i odstawiamy na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia.
I teraz możemy posmarować mlekiem i posypać sezamem lub serem żółtym. Ja jednak tego nie robię, bo przy mazaniu mlekiem rozklejały się

Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach na złoty kolor.
I wcinamy