Andrzej pisze:Póki co monitoruję temperaturę i wilgotność w piwnicy budynku gospodarczego. Dziś mam 97% wilgotności i temp. +8C. Pleśń murowana
Uchyliłem klapę i wywietrzniki - może trochę zbiję te parametry
Najbliższe ładnych parę dób
![Embarassed [oops]](./images/smilies/icon_redface.gif)

Andrzej pisze:Póki co monitoruję temperaturę i wilgotność w piwnicy budynku gospodarczego. Dziś mam 97% wilgotności i temp. +8C. Pleśń murowana
Uchyliłem klapę i wywietrzniki - może trochę zbiję te parametry
mietek pisze:donn pisze:narazie to nie wiem nawet od czego zacząć nauke o winogronach![]()
![]()
Oj... donn ...Masz tu na naszym forum jakieś cztery tematy Ad. winorośli
są w nich też linki na inne fora, a jak to przeczytasz (jedna nocka wystarczy) to już pewnie będziesz wiedziała prawie wszystko - myślę, że najlepiej zacząc od tego
M.
kra1013 pisze:A Wy kiedy myślicie zacząć ukorzeniać?
kra1013 pisze:Tak – łatwo obliczyć! Tylko, że ja ukorzeniarkę mam o powierzchni jednej płyty styropianu, a sztobrów już teraz ze 400. ...
.... Najlepiej „upić się”, „podpalić” szklarenkę i na zgliszczach nową, większą pobudować! Ale czy starczy mnie odwagi?
Roman pisze:Wychodzi coś takiego...
mietek pisze: No toś mnie Roman zaskoczył - czekasz na aż takie wielkie korzenie? Mnie potrafiły wyłamać się znacznie mniejsze zaczątki korzonków i to przy bardzo ostrożnym wyjmowaniu - na szczęście zdarzało się to rzadko i nie miało wpływu na losy sadzonki![]()
pozdrawiam:mietek
kra1013 pisze:ale myślę, że jak do „Pet’a” z wodą wsadzę 5 sztobrów, to wyrosną korzenie. !0? Też wyrosną, ale i 30 się zmieści, tyle, ze wtedy się taki „koktajl” organiczny zrobi, ze może to zaszkodzić.
kra1013 pisze:Jednak myślę, że nawet jak mnie 50% się ukorzeni to będę się cieszył.
mietek pisze:W sklepie z „czarami” moja najlepsza małżonka znalazła dla mnie coś takiego:
Od razu wiedziałem, że nada się to do winorośli lepiej niż stosowane dotąd pety.![]()
Zalety gł. 30 cm. ; dziury w dnie i izolacja cieplna, która uchroni sadzonki przed przegrzaniem zanim trafią ma miejsce stałe, a dodatkowo te pojemniki są w skrzyni styropianowej co ułatwi przenoszenie.
mietek pisze:Nie wiem czy tu mogę umieszczać takie inf, ale może uda się od nich uzyskać inf. albo kupić.
Papcio pisze:Polski to trudny język. No i trzeba nie pomylić gdzie jest góra a gdzie dół sztoba! on nie ma „zielonego” które sadzi się do góry!!!![]()
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości