Zobaczymy tylko jak Ci pójdzie wydłubywanie spod fasoli kolb kukurydzy...
Ale może nie będzie tak źle, fasola w końcu bardzo gęsta nie jest
Wszystko co dotychczas było na Kafe o Trzech Siostrach wklejam, bo zanim wkleję całą encyklopedię to potrwa jeszcze zapewne
[09.05] 12:00 Wiotka
O 3 siostrach przeczytałam w Oszczędnym ogrodniku. Tak jak wspomniałam chodzi o to aby rośliny rosnąc wzajemnie się uzupełniały w produkcji azotu i innych takich prze co nie trzeba nawozić. Kukurydze sadzimy 30 na 30 w co najmniej 2 rzędach. Pomiędzy cos pnącego czyli fasolę i ciepłolubne ( dyniowate).
[07.07] 13:48 Wiotka
U mnie wszystko pięknie rośnie,l Ogórki ba folii rewelacja. Rosną w oczach. W porównaniu z sąsiada ( sialiśmy razem) mam 2 razy większe. Kochani- zero plewienia. Miedzy ogórkami rośnie bazylia co ma też wpływać na jakość ogórków.
" Trzy siostry" następną rzecz warta polecenia. Fasolka w sąsiedztwie kukurydzy rośnie cudownie i jest dużo większa niż ta rosnąca samotnie na grządce . Ciepłolubne kwitną . Nie wiem które to cukinia a które kabaczek . W tym gąszczu odpada plewienie. nie mówiąc jak to pięknie wygląda- taki pas zieleni.
[29.09] 14:13 Wiotka
Trzy siostry- gorąco polecam. Kukurydza skutecznie chroni rośliny przed wiatrami. Należy jednak pamiętać o odstępach. Ja posądziłam za gęsto i trochę roślinki miały za ciemno. Ciepłolubne czyli patisony i kukurydza szalały. Plony udały się znakomicie. Fasola również chwaliła sobie sąsiedztwo.
[21.08] 19:48 Albera
3 sióstr nie uprawiałam, ale kiedyś posiałam kukurydzę i fasolę razem. Wyszedł mi z tego paskudny busz. Chyba za dużo wsadziłam fasoli, wszystko oplotła, kukurydza była słaba, ale fasoli miałam w nadmiarze. Kukurydzę należałoby posadzić wcześniej, fasola i tak wschodzi szybko, szparagowa póżniej posadzona zdąży urosnąć. Teraz sadziłabym koło jednej kukurydzy, trochę podrośniętej, 1 fasolkę. Ten płotek może ładnie osłaniać trzecią siostrę.