Wasze ulubione ciasta.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 5:28 pm

właśnie taki wyszedł, jak piszesz, na wydarcie za późno! [haha]

jeśli następny miałabym schłodzić, to musiałabym zrobić go ukradkiem, jak dziewczynki będą w szkole ;)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 5:36 pm

gruby miś pisze:właśnie taki wyszedł, jak piszesz, na wydarcie za późno! [haha]

jeśli następny miałabym schłodzić, to musiałabym zrobić go ukradkiem, jak dziewczynki będą w szkole ;)

A myslisz że jak ja robię ? I nie chodzi wcale o dzieci które juz są poza domem tylko o męża. Który jest bardzo dorosły. Powiem Ci kochana że dzisiaj dostałam od męża schowany na czarna godzinę ostatni kawałek sernika który był upieczony w piątek wieczorem i ten ostatni kawałek był najlepszy.
A gdyby ktoś chciał to ja mam sfotografowane poszczególne etapy pieczenia sernika tą metodą i mogę pokazać. [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: donn » śr wrz 23, 2009 7:32 pm

Samanta dawaj dawaj ja chce...

a masz może jakiś łatwiutki przepisik na ciasto drożdżowe które zawsze sie udaje :D....????
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 7:33 pm

A pewnie że mam tylko poszukać musze. A zdjęcia podłącze jak mi internet zacznie przyzwoicie chodzić , będę pamiętać.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: donn » śr wrz 23, 2009 7:35 pm

o to super Samanto to czekam ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: megan » czw wrz 24, 2009 11:25 am

Skoro o sernikach sporo w temacie to i ja coś dopisze,to jest mój wypróbowany od wielu lat,pieczony pewnie ze 100 razy(mam go od 25 lat) przepis na sernik -ja nazywam go klasyczny:
1 kg sera(dwukrotnie mielonego)
1 kostka masła(dobrej margaryny)
1,5 szkl. cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy(śmietankowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (orzechy,migdały,owoce kandyzowane....)
aromat rumowy lub arakowy
2 paczki herbatników(tzw.szkolne)
Ser rozetrzeć z masłem,dodać cukier,5 żółtek,budyń,proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pianę z 5 białek,rodzynki i aromat(ja daję kilka kropel).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć dno formy
herbatnikami,wylać masę serową.Piec ok.60 min.Ja piekę w blaszce 24x35 cm,ale może być troszkę mniejsza.

[lol]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani

Postautor: Yennyfer » pt wrz 25, 2009 6:50 am

Donn, jak Ci ładnie w niebieskim!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani

Postautor: Samanta » pt wrz 25, 2009 8:44 am

Yennyfer pisze:Donn, jak Ci ładnie w niebieskim!

Ładnemu we wszystkim ładnie [lol]
Donn, o ile mnie pamięć nie myli to Tobie teściowa sprezentowała chlebmszynę. W takim razie moja droga Tobie nie sprawi problemu żadne ciasto drożdżowe bo maszyna każde wyrobi idealnie. Tylko potem upiecz je lepiej w piekarniku. Chociaz jest od tego wyjątek: podawałąm tu przepis na ciasto Sally Lunn i chyba nawet zamieściłam zdjęcie. To pyszne drożdżowe ciasto możesz z powodzeniem upiec w maszynie od początku do końca.
A przepisy na inne drożdżowe oczywiście wpiszę jak znajdę. W większości sa proste i udają sie a teraz jest sezon na śliwki to jak znalazł. [lol]
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: donn » pt wrz 25, 2009 9:05 am

Yeny :)

Samanto maszyna jest dostana ale jeszcze niedowieziona..
bo teściowie sie jeszcze do nas nie wybrali...

dlatego jak możesz to wklej na jakieś ręczne ciasto :D

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: gruby miś » pt wrz 25, 2009 11:44 am

donn, może to?
trollęta załatwiają takie ciasto w pół dnia:

Leniwe drożdżowe:

pół kilo mąki
3/4 szklanki cukru
szklanka mleka
pół szklanki oleju
3 jajka
5 dkg drożdży
szczypta soli.

wrzucić do garnka cukier, rozkruszyc drożdże, wlać mleko i olej, wbić całe jajka i sypnąć szczyptę soli. Nie ruszać, nie mieszać, nakryć ściereczką i zostawić na jakieś 12 godzin. Potem wyspać mąkę, wymieszać robotem. Dodać ewentualnie rodzynki czy tam inne farfocle :)
Odstawić do wyrośnięcia, jak urośnie, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić 160-170 stopni na 1 godz.

jak mieszałam ręcznie to też było łatwe! [lol]

wczoraj wieczorem upiekłam maślane bułeczki onaeli, fajne są, będę je piec, wtedy co chleb :D
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: Samanta » pt wrz 25, 2009 11:48 am

Dobra, dzisiaj wieczorkiem wklepię bo po pracy na działkę idę [lol]
Moje od Onaeli roślinki dokończę wsadzać i jak wrócę to Ci wpiszę.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: donn » pt wrz 25, 2009 2:11 pm

hahah no właśnie miśku bo ja robota nie mam :D

ale 12 h wcześniej zacząć?? [rol] ;) no nie wiem nie wiem..

Samnot idź idź.. tylko psa weź i pamiętaj idź póki widno.. albo nie sama ;)

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: gruby miś » pt wrz 25, 2009 4:16 pm

donn, wieczorem do miski, rano do piekarnika, a do wieczora nie ma! :D
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: donn » pt wrz 25, 2009 8:17 pm

miśku to chyba zrobie .. ale co rzeczywiście powrzucać i nie mieszac nawet??
ani nic

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: gruby miś » sob wrz 26, 2009 7:17 am

tak zrób, nie pożałujesz :)
ja zaraz powrzucam, to wieczorem upiekę, zaraz po chlebie i bułkach :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: donn » sob wrz 26, 2009 10:53 am

misku tak też zrobiłam..
teraz ciasto już prawie wyrosło .. przerzuce zaraz do blaszki..
chyba jeszcze dam na wierzch .. porzeczki i kruszonke :D

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Samanta » sob wrz 26, 2009 6:58 pm

Donn, wiem że już za późno, ale może następnym razem ?

Ciasto drożdżowe
2,5 szkl mąki
3 jaja
13 dkg masła luib margaryny (czyli pół kostki)
1 szkl mleka tłustego
1 szkl cukr
5 dkg drożdży
cukier waniliowy lub ekstrakt
sół, tluszcz do formy
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szkl, mąką -taka ilość żeby było jak śmietana gęsta. Wlać do przesianej mąki wtedy gdy zacznie rosnąć. Nie czekac az bardzo urosnie tylko żeby wyra znie poszło w górę.
Dodać cukier, jajka, szczyptę soli i mieszać drewnianą lyżką a potem wyrabiac ręką. Jak zacznie odchodzić od ręki, dodac stopiony i przestudzony tluszcz ale nie naraz, tylko w 3 porcjach. Wlewasz trochę, wyrabiasz, jak się wchłonie dodajesz drugą część , wyrabiasz, jak się wchłonie wlewasz resztę, wyrabiasz. Przykryć ścierką o dtawić w ciepłe miejsce. Mój sposób na takie okazje kiedy jest zimno i ciasto może nie chcieć rosnąć.: włączyć piekarnik na 2 minuty, wyłączyć, zostawiając tylko włączoną żarówkę i wstawic przykryte ciasto. Ja często zamiast ścierką prz.ykrywam folią. Wkładam ciasto do miski posmarowanej tluszczem, obracam je tak żeby było natluszczone ze wszystkich stron i przykrywam.
Jak wyrośnie, przerobic jeszcze raz, wlożyć do formy posmarowanej tluszczem i posypanej bułka albo niekoniecznie. Przykryc i niech jeszcze raz urośnie.
Wstawic do piekarnika nagrzanego początkowo do 150 stopni i podnosić temperature do 180 stopni.
To jest przepis podstawowy, mozna to ciasto upiec jako placek z owocami kladąc przekrojone śliwki na wierzchu i posypując kruszonką albo dodając pod koniec wyrabiania rodzynki upiec placek z rodzynkami. Na wierzcu najczęściej kruszonka ale można go tylko posmarować białkiem i też ok.
Mozna zrobic zawijaniec z serem albo marmoladą , co kto lubi.
Większość drożdżowych ciast oprócz babek robię tak samo tylko skladniki mogą się różnić i jesli chcesz mogę tez podac inne przepisy.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: donn » sob wrz 26, 2009 7:43 pm

Miśku twoje ciasto superowe.. wszyscy sie zajadają :)

Samnto dawaj dawaj bo drożdżowe posmakowało..
i powiedz coś dokładniej o co z tymi zawijańcami chodzi??

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: saginata » ndz wrz 27, 2009 9:58 am

A ja Was poczêstujê dzi¶ torcikiem-mo¿e nie jest piêkny-ale w smaku cudo-a to dziêki wisienkom z naleweczki [lol]

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9a5b73769f228f6f][img:47d04088ee]http://images46.fotosik.pl/205/9a5b73769f228f6fm.jpg[/img:47d04088ee][/URL]

Smacznego! :D
saginata

Postautor: Baś_22 » ndz wrz 27, 2009 12:09 pm

Sagi wygląda przesmakowicie aż mi ślinka pociekła :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Tosia » ndz wrz 27, 2009 12:28 pm

Sagi, mniammmm, ;> no dobra już dbam o linię ,ale jeszcze się poczęstuje [lol] , PYCHA [szampan]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: donn » ndz wrz 27, 2009 9:51 pm

o pysznie wygląda :)

przepis poprosze :)

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: kotkaaa » pn wrz 28, 2009 8:58 am

Sagi właśnie chodzi za mną tort ,ale czy tak bez okazji wypada sobie upiec.Twoje ciacho pyszniaście wygląda ,może jak popatrzę to starczy [oops]
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Jedynka » pn wrz 28, 2009 4:38 pm

Torcik , aż ślinka cieknie.A czemu to nie jest piękny? Wręcz odwrotnie. Za pieczenie tortów to się nie biorę, nie umiem ale proste i szybkie drożdżowe owszem.
Szybki drożdżowiec
Składniki:
40 dek mąki - ok.3 szkl
8 dek cukru - ok.4 łyżki
pół szkl.mleka
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki masła
4-5 dek drożdży
Masło utrzeć z cukrem. Nie musi być super utarte. Dodawać kolejno żółtka i jajko. Może się zwarzyć ale tym nie ma się co przejmować. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże i dalej ucierając dodać cukier waniliowy i mąkę.Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp.160 st. ok 40 min. Jest mało słodkie. Jak ktoś lubi bardziej słodkie to tylko dodać więcej cukru. A na wierzch, owoce jakie kto lubi.
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: donn » pn wrz 28, 2009 6:54 pm

o widzisz Jedynko .. wygląda mi ta drożdżóweczka na prostą więc napewno spróbuje :)

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: saginata » śr lis 18, 2009 7:10 pm

Mam dwie listopadowe córy.Dla starej robi³am dzi¶ tort-dla m³odej zrobiê za tydzieñ.

Oto torcik Kasi :D

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e05e0fdeeb5f5c59][img:5ff9133635]http://images36.fotosik.pl/115/e05e0fdeeb5f5c59m.jpg[/img:5ff9133635][/URL]
saginata

Postautor: Onaela » śr lis 18, 2009 7:21 pm

Smakowity mniammmm :D . Ale dlaczego "Lech",a nie "Perła" albo "Zwierzyniec" ? [lol]

Sto lat dla Kasi !!! [urodziny] [szampan]
Onaela
Weterani

Postautor: saginata » śr lis 18, 2009 7:23 pm

Bo Kasia pije Lecha [haha]--jest s³abszy
Per³ê to Mateusz i tatunio [lol]
saginata

Postautor: Samanta » śr lis 18, 2009 8:46 pm

donn pisze:Miśku twoje ciasto superowe.. wszyscy sie zajadają :)

Samnto dawaj dawaj bo drożdżowe posmakowało..
i powiedz coś dokładniej o co z tymi zawijańcami chodzi??

Zawijaniec to jest takie ciasto w ktore cos się zawinie, czyli robimy ser z cukrem, żółtkiem, cukrem waniliowym i z czym tam kto chce, ciasto wałkujemy dość grubo i nakładamy ten farsz, albo mak na slodko albo powidła albo te jabłka cośmy je wsadziły do sloików na zimę tak żeby nie do samych brzegów tylko żeby trochę tak z 2 cm zostało bez farszu. Zwijamy jak roladę, wkładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia żeby było łatwiej, odstawiamy do wyrosnięcia, smarujemy jajkiem albo białkiem i pieczemy, nikt nie zabroni posypac kruszonką.
Albo żeby było inaczej, taką roladę zwinietą kroimy z jednego konca prawie do drugiego ale nie docinając, na 3 dlugie pasy. Te pasy zaplatamy w warkocz starając się żeby było nadzieniem do wierzchu. Wyrasta, smarujemy, pieczemy. Jest bardzo dobre i za każdym razem może być inne.
Albo robimy to ciasto bez cukru prawie, tylko tyle co do drożdży i nawet trochę solimy, farsz robimy z resztek porosołowych i peczarek albo z kapusty i grzybów albo co tam kto chce i pieczemy takiego kulebiaka do czerwonego barszczu - lenistwo przeze mnie przemawia, ale nie zawsze musze chyba robic uszka?!
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: kotkaaa » czw lis 19, 2009 8:18 am

Sagi dekoracja na torcie mnie powaliła [shock] i to dla kobiety [shock]
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: saginata » czw lis 19, 2009 9:44 am

Dekoracja to taki ¿art-moj± córê tez pewnie powali-bo nie widzia³a jeszcze tortu.
Wcale nie znaczy,¿e jest pijaczk± [haha]
ale jak latem kupujemy piwo w upalne dni to ja proszê Warkê Strong,mê¿czy¼ni Per³ê-a Kasia Lecha :D
A,¿e moja córa jest trochê zwariowana-st±d zwariowany torcik :D
saginata

Postautor: gruby miś » czw lis 19, 2009 5:40 pm

mi się podoba! [piwo]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria