Basiu - zimowit na pewno raczej nie - nie ma zimowitów kwitnących wiosną a zefirant - hmm... najbardziej podobne zdjęcie które znalazłam wygląda tak:
http://ssl.allegro.pl/item196379934_zef ... bulka.html Tylko że opis nie bardzo się zgadza...
Cebulko to u tej sąsiadki napewno jest Zefirant! Wygląd kwiatka taki sam. A może sąsiadka nie wykopywała cebulek na zimę i dlatego wczesniej zakwitły ale zapomniały o listkach
Hihihi Nazwę znasz z pewnoscią Cebulko,-jest to zdrobnienie czegos bardzo cennego,a pierwsza litera......"K" Czy obraz Twoich podejrzeń co do nazwy bardziej się wyklarował
Dawno nie czytałam tego tematu,a tu ubaw na całego!!
Mam pytanie odnośnie krzewu.Niestety nie posiadam zdjęcia bo teściówka widziała przez okno autobusu i zachwyciła się!Wyglądał podobno tak:
wysokość około 160cm.,zielony,kwitł tak jak białe lilie ,duże kwiaty rozrzucone po całym krzewie a nie w jakiś skupiskach czy pojedynczych łodygach.No i co to jest?Bo ja nie mam zielonego pojęcia,zabiła mi klina!
Teoretycznie czysto to faktycznie biało kwitnącego hibiskusa możnaby tak opisać
Tylko że te które kwitną na biało nie kwitną nigdy obficie - poza oczywiście drobnym problemem że ten rodzaj nie da się sadzić w gruncie w Polsce
Wiedziałam że coś dzwoni tylko nie wiedizałam w którym kościele, w sumie przecież blisko z nazwą byłam
Ale to aż dziwne - nie byłoby go w mojej książce? Jak wrócę do domu to muszę sprawdzić!
Wiem Elu, ale wiem już tez jaka jest poprawna, przypomniało mi sie (właśnie tak mówiłam, że gdzieś mi dzwoniło tylko nie byłam pewna gdzie ) Tylko nie mówiłam bo nie wiem, może ktoś jeszcze ma ochotę pozgadywac...
Weigelo - na pierwszym jest pięciornik, to drugie też mi coś przypomnia, tylko nie jestem do końca pewna co... Ale wygląda jak znany chwast
Ja myślę,ze na pierwszym zdjęciu jest jakaś odmiana jaskra,a na drugim....może suchołuski ,chociaż nie wiem,czy one mają takie "kosmate "liście Na drugim planie w każdym razie trzmielina
A teraz znowu ja-dziêki Wam znam nazwy wiêkszo¶ci swoich ro¶lin-a¿ te¶ciowa ostatnio by³a pe³na podziwu gdy oprowadza³am j± po ogrodzie i mówi³am co jest co [lol] .
A nie znam nazwy tej ro¶linki-kwitnie na bia³o-lecz jej ozdob± s± g³ównie li¶cie. [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=87f2f41dfc3a7c9e][img:2b22a4a783]http://images21.fotosik.pl/352/87f2f41dfc3a7c9em.jpg[/img:2b22a4a783][/URL]
Kwiaty nie pachan Onaelu a kwitnie caly czas bardzo dlugo to co pokazalas to nie jest to kwiatki ma podobne ale liscie inne i to raczej roslina doniczkowa i zwisajaca zaraz ja poszukam tej rosliny bo tez nie daje mi spokoju
a jednak Onaelu mialas racje znalazlam ta roslinke to psianka ale nie taka jaka pokazalas widze ze jest tez fioletowa moja odmiana to Album Brawo Onaelu a myslalam ze nikt nie zjadzie tego ale i tak mi sie udalo z ta zagadka chociaz sama nie znalam odpowiedzi
Ostatnio zmieniony pn cze 18, 2007 12:51 pm przez kasienka30, łącznie zmieniany 1 raz
Cebulko ja ukradlam w tamtym roku szczepke od kolezanki cala zime ta szczepka siedziala sobie w ziemi i ani rusz a na wiosne jak ruszyla to w ciagu miesiaca tak wlasnie wyglada bardzo szybko rosnie. zrobie z tego szczepki i oczywiscie podziele sie z wami