Mikros pisze:Moja droga Onaelkoprzesadzać czy nie przesadzać ? doniczki przejrzyste czy nie? eleganckie osłonki czy tace z keramzytem?
Moja pasja storczykowa trwa już dość długo i myślę, że trzeba sobie ułatwiać życie.
Storczyki mają swój reżim i czasami trudno je zrozumieć, aby były zdrowe i cieszyły nas ciągłym powtarzaniem kwitnienia pozostaje nam tylko się dostosować.
Doniczki – niby nie nakaz – ale jeśli doniczki to jednak przejrzyste, szczególnie zalecane dla falenopsisa, dla pozostałych już nie koniecznie.
Falenopsis jest storczykiem gdzie cała jego masa /liście + korzenie/ bierze udział w procesie fotosyntezy, zatem potrzebne światło, a przejrzysta doniczka w jakimś stopniu mu to umożliwia, pozwala też obserwować wilgotność wnętrza i stan korzeni.
Z własnego doświadczenia, tak jak pisze wyżej Samanta nie polecam stosowania osłonek dla doniczek falenopsisów, choć wygląda elegancko ogranicza skutecznie dostęp światła.
koliberek pisze:No właśnie przybył jeden zmarnowany obuwik i co?Chce go odratować. Mikros ratuujjjj!!!! Na razie idę na strone storczyków moz etam piszą coś o obuwikach....[schock]
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości