Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: amita » pn mar 23, 2009 7:14 pm

Wielkie dzięki Mietku,a powiedz co tam na dole umieściłeś?Pysznie wygląda...
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: mietek » pn mar 23, 2009 7:33 pm

To "na dole" zwyczajny kawałek łopatki [lol]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: amita » pn mar 23, 2009 8:01 pm

Łopatkami to chyba będę z Ciebie przepis wyciągać...
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: mietek » pn mar 23, 2009 8:37 pm

amita pisze:Łopatkami to chyba będę z Ciebie przepis wyciągać...

Przepis jest ten sam tylko takie co ładniejsze kawałki wykroiłem, do środka kilka zastrzyków z roztworu peklosoli i w tym samym garnku przez 7 dni.
Potem już tylko powiesić na sznureczku, aż trochę podeschnie (ok. 1 h)
Nieco podwędzić ciepłym dymem ok. 1h. i do naczynia do gotowania na parze parzyć od 30 - 60 min. znowu powieśić ąż wystygnie i trochę podeschnie. No i jeszcze trochę podwędzić ok. 1h i gotowe.
Takie może wisieć nawet w ciepłej kuchni i nie psuje się, ja po około 3 tygodniach nadmiar wkładam do zamrażarki bo nie lubię zbyt suchego.
Na obrazku było mięsko robione przed świętami.
PS.
Moja wędzarka to cztery sklejki i wanienka do pieczenia ciasta

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: amita » pn mar 23, 2009 8:50 pm

Szkoda,że trzeba wędzić,bo na razie nie ma gdzie.Twój sposób wygląda na dość "domowy" i nie wymagający zakupu aparatury wędzarnianej.Możesz bliżej napisać jak wędzisz?
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Yennyfer » wt mar 24, 2009 8:15 am

Mieciu - jesteś wielki!
Jak krowie na rowie, weź ty ... (wstawic dowowlne)
Powtórzę za Amitka - tak to i ja zrobię :-D
Dzieki wielkie!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: kotkaaa » sob mar 28, 2009 6:58 pm

Czas przygotować Wacowy schabik na święta.Mięsko zakupione
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: wac » sob mar 28, 2009 8:03 pm

kotkaaa pisze:Czas przygotować Wacowy schabik na święta.Mięsko zakupione

Jeśli na święta to o tydzień za późno. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Papcio » sob mar 28, 2009 9:08 pm

Wędzić to można i w kartonowym pudełku po - ja mam taką awaryjną - odkurzaczu.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: mietek » ndz mar 29, 2009 1:39 pm

Papcio pisze:Wędzić to można i w kartonowym pudełku po - ja mam taką awaryjną - odkurzaczu.

[haha] nie chciałem o tym wspominać. Też tak robiłem, ale kidyś ten karton mi się zapalił. [haha]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: tuurma » ndz mar 29, 2009 3:15 pm

Mój schabik dziś zawisnął w pończosze. W chłodnym pokoiku, wyłączonym z ogrzewania z racji przetrzymywania tam dalii i innego tałatajstwa :)

A wędzarnię chwilowo mam w całym domu, bo paliłam zeszłoroczne liście, a Cieśla otworzył okno w sypialni. [diabel] W całym domu jest odrobinę mglisto ;)
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Yennyfer » ndz mar 29, 2009 3:47 pm

A ja zakupiłam schabik i ... nie zrobiłam schabu wacowego. Za to zrobiła moja koelżanka i jest zachwycona! A druga w tym tygodniu wstawiła do lodówy na I etap. Ale zrobię - na po świętach, na święta i tak zawsze dużo dobra wszelkiego jest. I konserwy domowe zrobie, bo mnie kusi.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: kotkaaa » pn mar 30, 2009 9:03 pm

Wac jest napisane 17 dni ,ale myślę sobie że jak to będzie 15 to też będzie smakowity
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Onaela » wt mar 31, 2009 12:02 am

A to tak ku przestrodze dla wszystkich miłośników waca schabików :)
http://www.roik.pl/jak-mozna-zarazic-sie-wlosnica/

Podobno bywały przypadki ,że nie wykryto larw włosieni podczas badania,a mięso było zarażone [zly] [zly]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: mietek » wt mar 31, 2009 12:29 am

Onaela pisze:A to tak ku przestrodze dla wszystkich miłośników waca schabików :)
http://www.roik.pl/jak-mozna-zarazic-sie-wlosnica/

Podobno bywały przypadki ,że nie wykryto larw włosieni podczas badania,a mięso było zarażone [zly] [zly]

Takie smakowitości wynajdujesz? I to przed świętami? [lol]

Myślę, że przy tak długo trwałym dojrzewaniu tego schabu robale by się uaktywniły i przynajmniej powinno być widać ślady ich żerowania, co innego niedopieczony kotlet....

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: koliberek » ndz kwie 05, 2009 6:49 am

Mietek, ale super przepis na ta kiełbase w słoiku,. Ja taka gamoniowi koniecznie na studia zrobie :) No normalnie super, dzieki :*

Wacowy schab pieciominutowy u mnie zawsze króluje na swieta i inne uroczystości, w tym roku nie miałam zamiaru go robic, bo wyjeżdzam, ale w sumie dlaczego nie? Przeciez z pustymi rękami nie wypada jechac, zrobie i zabiore, tyle, ze osobiście lepiej karczek mi smakuje bo jest mniej suchy :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Anamaria » ndz kwie 12, 2009 11:36 pm

U mnie też schab waca króluje - już tradycyjnie :D
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: belva » pn kwie 13, 2009 1:05 am

A ja wacowym systemem zrobilam "bresaole" czyli suszona wolowine i wyszla super!! Nawet moi wegetarianie jedli..
Dobrze jest troche polac juz pokrojone miesko oliwa. Tak sie robi we Wloszech z b. chudynm miesem jak bresaola..

Wacu nauczylam juz dwie nastepne osoby.. jak je robic. :D
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: kotkaaa » pn kwie 13, 2009 5:29 am

A na śniadanko Wacowy schabik troszkę wcześniejszy ale naprawdę niezwykle smakowity,dzięki
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Yennyfer » wt kwie 21, 2009 6:10 pm

Niniejszym zaświadczam i jak, że ten 5 minutowy jest super! I nie ubywa go tak jak suszonego.
Koleżanki z pracy też zrobiły i zachwalają, ten 5 minutowy też już robią i tylko mnie pytają o tego genialnego pana co te przysmaki własnymi ręcami robi ;-) I wzdychają, ze im takie egzemplarze rodu męskiego się nie trafiły ;-)
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Cebulka » śr kwie 22, 2009 8:55 pm

No dobra - zjedzony, smakował i wszyscy żyją, to sie przyznam ;>

Jakoś tak mam, że czasem rzucam się na gotowanie a innymi chwilami mi się nie chce [oops] ale w każdym razie do meritum - robiłam suszony schab waca - nasoliłam, naczosnkowałam, kolendra, do lodówy - i leżał sobie taki SUROWY kawał mięsiwa w lodówce, czasem przewracany... uwaga, nie spadnijcie z krzeseł... TRZY TYGODNIE [shock]

A potem oczywiście tydzień suszenia - i w lodówce znów dwa tygodnie zamiast jednego bo chciałam żeby na Wielkanoc był :)

Najpierw pierwszego dnia jadłam sama - w końcu inżynier pierwszy wchodzi a most ;> Smakował... wspaniale :)

Była to dla mnie naprawdę niesamowita przygoda kulinarna [tuli]
Oczywiście nie zamierzam jej powtarzać [lol] ale wiedza, że zasolone surowe mięso w przyprawach może leżeć tak sobie bezkarnie w lodówce tyle czasu i nic mu nie jest... [skrob] No w każdym razie spowodowało zmianę mojego światopoglądu [haha] I juz nie dziwię się jak kiedyś ludzie przechowywali mięso nie mając lodówek - trochę wiedzy i przypraw - i wszystko jest możliwe :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Cebulka » pt sie 21, 2009 7:06 pm

To już stwierdzone - jak sobie nie napiszę na topiku co i kiedy, to potem zapominam [haha]
Na przykład nie pamiętam kiedy porzeczki wódką zalałam [skrob]

W każdym razie - wacowy schab - dziś, 21.08 w piatek :)
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pt sie 21, 2009 7:35 pm

Cebulka pisze:To już stwierdzone - jak sobie nie napiszę na topiku co i kiedy, to potem zapominam [haha]
Na przykład nie pamiętam kiedy porzeczki wódką zalałam [skrob]


O kurcze przecież ja już muszę zlać spiryt z wiśni i zasypać je cukrem [!] [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: beza » pn sie 24, 2009 7:23 pm

Jaki smakowity schabik... mniam... może i ja się skuszę na zrobienie takiego.
Mi też się przypomniały porzeczki czarne zalane spiritem... [skrob]
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: aga » pn sie 24, 2009 7:51 pm

no lezy mi w lodowce od dni kilku nie schab ale poledwiczka wolowa,na razie szukam podkolanek zeby wlozyc miesko,czy moga byc czarne? [oops]
a i boje sie ze jednak muszki sie dobiora do niego,a noz jajka zloza... :?
zrobic dodatkowa moskitiere,one geste sa...?
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: wac » pn sie 24, 2009 7:55 pm

Teraz jest ciepło i żeby muszki nie zrobiły niespodzianki to można podstawic wentylator. [wac]
Ostatnio zmieniony pn sie 24, 2009 8:21 pm przez wac, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: aga » pn sie 24, 2009 8:02 pm

hmm,moge suszyc tylko w garazu(nic do niego nie wjezdza)a wysoki jest bardzo....moze jakis lep obok powiesze? :?
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: amita » pn sie 24, 2009 8:12 pm

Albo po wsadzeniu w pończoszkę zrób dodatkowe zabezpieczenie np z gazy,albo firanki.Tak żeby sobie schab wisiał w firankowej klatce.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: aga » czw sie 27, 2009 5:53 pm

mam pytanie,czy po tych 5 dniach wiszenia mam wyjac miesko z ubranka?
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: Cebulka » czw sie 27, 2009 8:47 pm

Aga - ubranko zostawiasz do samego końca, zdejmujesz przed konsumpcją [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: aga » śr wrz 02, 2009 7:34 am

5 dni minelo,zdjelam ubranko zeby wsadzic do lodowki,na miesie lekki bialy nalot w niektorych miejscach,ma taki byc?
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: kotkaaa » czw wrz 03, 2009 6:15 am

Aga ja też robiłam ten schabik u mnie też był nalot ale to nie wyglądało jak zepsute
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości