
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków ugotowanych ze skórką na półmiękko
- podwójny filet z makreli wędzonej na zimno
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 1/4 l śmietany słodkiej 18%
- czubata łyżka stołowa pokrojonej w zapałki marchwi
- czubata łyżka stołowa pokrojonej w zapałki pietruszki
- czubata łyżka stołowa pokrojonego w zapałki selera
- czubata łyżka stołowa pokrojonego w zapałki pora
- 2 łyżki masła do smażenia
- 1 ząbek czosnku pokrojonego w plastry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1 łyżka startego na grubej tarce łagodnego sera żółtego (edamski)
Przygotowanie:
4 ugotowane ziemniaki pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Najlepiej bez obierania. Ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego tłuszczem (masło, smalec lub olej rzepakowy).
Pokrojone warzywa (cebula, por, marchew, pietruszka i seler) wrzucić na patelnię z masłem i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na pierwszą warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym.
Na warzywa rozłożyć wędzoną makrelę w postaci czystych (bez skórki i ości) kawałków wielkości jednego kęsa.
Całość przykryć drugą warstwą z pozostałych 2 ziemniaków, ale tym razem najcieniej pokrojonych. Posypać tartym serem.
Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Zalać nią zapiekankę. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Kiedy zacznie się rumienić na powierzchni można ja podawać z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty.
Makrela to składnik diety ludzi żyjących najdłużej!
Poleca kilka razy w tygodniu: makrela wędzona z pieczywem lub w sałatce z kiszonym ogórkiem, cebulą i majonezem.
Doskonałe są tez kotlety z kaszy gryczanej z wędzoną makrelą, podane z kiszoną kapustą. Są fantastyczne i pachną dawną wiejską kuchnią, w której gryczana kasza zwana hreczką królowała od zawsze.
No to smacznego i żyjmy dłużej
