Brzoskwinia i Nektaryna

Odmiany, cięcie itd.

Postautor: Grosik » pt wrz 19, 2008 8:59 pm

Jeżeli potwierdzisz, że dojrzewały po drugiej połowie września, to na 99% mogę potwierdzić, że to brzoskwinia Rakoniewiecka. Chyba, że dojrzewała znacznie wcześniej, to wtedy potrzebowałbym wiedzieć jaki miała podczas kwitnienia kwiat. O kształcie różowatym, czy dzwonkowatym? Gruczołki przylistne, które widać na zdjęciu są nerkowate, ale aby być pewnym na 100% brakuje mi danych o kształcie kwiatu. [rol] ;)
Czy te oczy mogą kłamać...??
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: Onaela » pt wrz 19, 2008 9:30 pm

Tak Grosiku-dojrzewa własnie teraz :) .Na Zlot wybierałam te bardziej miękkie sposobem macania ;) :D
Kształt kwiatu różowaty lub dzwonkowaty [?]
A to mi ćwieka zabiłeś [!] [lol]
Kwiatuszki ma drobne,niepozorne w kolorze różowym :) Dzwonków zadnych nie zaobserwowałam :D
Onaela
Weterani

Postautor: jurekg » sob wrz 20, 2008 2:39 pm

Moje młode brzoskwinki w tym roku po raz pierwszy owocowały-pozostawiłem na każdej z nich po 6-10 zawiązków,żeby nie obciążać za bardzo drzewek.Na fotce moja córka dobiera się do Inki ;)
Obrazek
jurekg
Ekoludki

Postautor: Sz_elka » sob wrz 20, 2008 5:33 pm

Ależ śliczne "obie"! 8)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: Grosik » czw paź 02, 2008 8:23 am

Uprzejmie donoszę, że okulizacja brzoskwiń przeprowadzona osobiście przez Cebulkę oraz Koli nosi znamiona sukcesu. [salut] [hurra] [super]
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: Cebulka » czw paź 02, 2008 8:36 am

Grosik pisze:Uprzejmie donoszę, że okulizacja brzoskwiń przeprowadzona osobiście przez Cebulkę oraz Koli nosi znamiona sukcesu. [salut] [hurra] [super]

[rotfl] [rotfl] [jupi]
A to cholernie wciąga, coś bym znów pookulizowała [lol]

Grosiku - a co z wiśnią? Wyszło coś? [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: magdziołek » pn paź 20, 2008 11:16 am

Grosiku, dzięki Tobie zostałam szczęśliwą posiadaczką odmiany Redhaven i Inka :) . Teraz szukam dla nich odpowiedniego miejsca.
Wczoraj widziałam jak sadzicie drzewko u Koli i przypomniało mi się, że praktycznie "zakopczykowaliście" je , czy ja też już, zaraz po posadzeniu mam te tak wysoko obsypać ziemią?
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: Grosik » wt paź 21, 2008 8:32 pm

Oczywiście, że tak będą Ci bardzo wdzięczne. ;)
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: Grosik » ndz lis 02, 2008 6:56 pm

Teraz jest bardzo dobry okres na jesienną walkę z kędzierzawatością brzoskwiń przy pomocy Miedzianu, a na wiosnę przed nabrzmiewaniem pąków powtórka Sylitem. Tym sposobem zabija się choróbsko na śmierć. [lol]
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: saginata » ndz lis 02, 2008 6:59 pm

Czyli teraz opryskujemy???
Dziêki-bo moja na wiosnê chorowa³a-kupi³am ju¿ zara¿on± bidulkê.Ale teraz jest ¶liczna-i tak du¿o uros³a.Ju¿ mówiê mêzowi czym ma pryskaæ [lol]
saginata

Postautor: Grosik » ndz lis 02, 2008 7:20 pm

Są to dwa podstawowe zabiegi jeden jesienny, a drugi wczesnowiosenny. Oprysk jesienny Miedzianem wykonujemy kiedy opadnie 80% liści, oczywiście szacunkowo, znowu nie próbuj liczyć. ;)
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: saginata » ndz lis 02, 2008 7:29 pm

A u mnie jeszcze cala w li¶ciach ta moja nektaryna!
No to czekam jeszcze.
saginata

Postautor: cicho_borowska » pn lis 03, 2008 7:29 am

Moje brzoskwinie zaczynają wyglądać jak na wiosnę. Jakby po opadnięciu liści od razu nowe pąki nabrzmiewały. [rol] Czy to normalne?

W Miedzianie wykąpane. :D
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani

Postautor: gao » pn lis 03, 2008 4:33 pm

Grosiku, a czy jest jakaś wymagana minimalna temperatura w jakiej należy wykonać oprysk aby był skuteczny? :?
pozdrawiam, gao
gao
Weterani

Postautor: Grosik » wt lis 04, 2008 9:54 am

Grześku, nie wiem skąd mam taką informację, ale zabieg wykonuję w temperaturze powyżej 6 stopni C. Obecnie chyba nie będzie z tym problemów. A jak się pozbierały Twoje brzoskwinki po ataku kędzierzawatości na początku lata i czy odzyskały liście i jakie mają przyrosty? [rol]
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: magdziołek » wt lis 04, 2008 6:16 pm

Grosiku, a czy te "dwa maleństwa" od Ciebie, też mam popryskać? Pogoda jest super, to mogę zastosować Miedzian, tylko nie wiem, czy takie młode też?
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: gao » śr lis 05, 2008 8:03 pm

Grosiku, moje brzoskwinki w tym sezonie coś nie szczególnie rosły, dlatego na przyszły sezon przygotowuję się już od tej jesieni poprzez oprysk.
Jak mi sie uda zrobić jakiś zdjęcia drzewek to wkleję.
pozdrawiam, gao
gao
Weterani

Postautor: koliberek » ndz lis 23, 2008 8:17 am

O Qrcze zapomniałam opryskac brzoskwinie :( i Co teraz Grosiku ????

Grosiku jak okryć te brzoskwinie na zimę, na pewno masz sprawdzone patenty, bo one takie dośc duże do okrycia są :(
Pewnie powinnam je okryc juz wczesniej, ale oze jeszcze nie jest zapóxno ???
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Grosik » ndz lis 23, 2008 2:11 pm

Koli, brzoskwinia którą sadziliśmy u Ciebie (płaskoowocowa Saturn z zaokulizowanymi przez Was innymi odmianami), została przygotowana do zimy poprzez usypanie kopczyka wokół pnia. Warto byłoby tylko owinąć pień i najgrubsze gałązki np. papierem falistym lub geowłókniną, aby zabezpieczyć drzewko przed ewentualnymi silnymi mrozami, ale to jest dopiero początek zimy i zawsze zdążysz wrazie czego to jeszcze zrobić. ;)
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: Grosik » ndz lis 23, 2008 2:22 pm

magdziołek pisze:Grosiku, a czy te "dwa maleństwa" od Ciebie, też mam popryskać? Pogoda jest super, to mogę zastosować Miedzian, tylko nie wiem, czy takie młode też?

Sorrki, że tak późno, ale umknęło mi to pytanie [oops]
Magdziołku nie ma takiej potrzeby, gdyż są to podkładki z zaokulizowanymi oczkami odmian szlachetnych, z których to dopiero na wiosnę po puszczeniu pąków będziesz wyprowadzać przyszłą koronę. Na wiosnę przed nabrzmiewaniem pąków należałoby opryskać je Sylitem. Obecnie jeżeli masz je wysadzone w miejsca docelowe usyp z ziemi kopczyki wokół pieńków, aby zasłonić przed mrozem miejsca okulizacji ;)
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: koliberek » pn lis 24, 2008 6:43 am

Grosiku dzieki, a co z tym miedzianem? Czy jesli jeszcze pogoda się poprawi to popryskać ? czy juz odpuścic i dopiero wiosna sylitem prysnąć?
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: magdziołek » wt lis 25, 2008 3:11 pm

Grosiku dziękuję za odpowiedź. Ja i tak nic ostatnio nie robiłam w ogrodzie, bo cały czas spędzam z Bazylem. Opryski więc zrobię na wiosnę. Ale mam jeszcze jedno pytanie... czy zimą trzeba podlewać te brzoskwinki? Teraz są okopczykowane i jeszcze je okryję agrowłókniną ale nie wiem, czy je podlewać w cieplejsze dni?
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: Grosik » czw lis 27, 2008 7:45 pm

koliberek pisze:Grosiku dzieki, a co z tym miedzianem? Czy jesli jeszcze pogoda się poprawi to popryskać ? czy juz odpuścic i dopiero wiosna sylitem prysnąć?

Popryskaj na wiosnę Sylitem. [rol]
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: Grosik » czw lis 27, 2008 7:53 pm

magdziołek pisze:Grosiku dziękuję za odpowiedź. Ja i tak nic ostatnio nie robiłam w ogrodzie, bo cały czas spędzam z Bazylem. Opryski więc zrobię na wiosnę. Ale mam jeszcze jedno pytanie... czy zimą trzeba podlewać te brzoskwinki? Teraz są okopczykowane i jeszcze je okryję agrowłókniną ale nie wiem, czy je podlewać w cieplejsze dni?

Nie ma takiej potrzeby, wyręczy Cię w tym jesienna aura. Jesienią gleba zawiera dostateczną ilość wilgoci. ;)
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: koliberek » czw lis 27, 2008 9:05 pm

Dziękuje Grosiku :*
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: mietek » śr gru 17, 2008 5:30 pm

Czy jest kolczasta odmiana nektarynki o białych kwiatach?
Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Cebulka » śr gru 17, 2008 9:30 pm

Kolczaste i biało kwitnące to raczej ałycza [skrob]
Częsta podkładka pod drzewa typu śliwa, a mylona z mirabelką ;)
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: mietek » śr gru 17, 2008 11:00 pm

kupiłem nektarynkę ok. 15 lat temu. Zawsze kwitła biało. Zjadłem jak dotąt ok. 3 szt. w pierwszych latach. Teraz słabo kwitnie, ale zauważyłem że ma wielkie kolce. Wydaje mi się że ich niemiała, ale przy takim owocowaniu nie zwracałem na nią zbytnio uwagi.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: mietek » ndz gru 21, 2008 1:07 am

pomyślałem nie co i zgłupiałm całkiem....
Czy jeśli to co było zaszczepione uwłasnowolniło się to mogło przejąć cechy podkładki???
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Grosik » pt gru 26, 2008 7:02 pm

Bardziej prawdopodobne, że nektaryna była szczepiona na podkładce renglody lub śliwomoreli i z czasem zdominowała nektarynę. Przeszczep mógł zostać odrzucony i została sama podkładka. ;)
Awatar użytkownika
Grosik
Weterani

Postautor: mietek » wt sty 06, 2009 1:22 am

Grosik pisze:Ja o podkładkach karłowych nie słyszałem.
Ale być może, że kiedyś takie będą. [?] [rol]

Znalazłem taką strronkę:
http://www.knapik.opole.pl/rosliny.php
Czy ktoś wie coś więcej o tej szkółce?
Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Cebulka » wt sty 06, 2009 7:39 pm

Śnieg jako najlepszy izolator [lol]

Wybrałam się dziś na działkę przed pracą w obliczu hiobowych prognoz, że ma byc w nocy -20...

Pojechałam głównie w celach winogronowych, ale zdecydowałam, że trzeba mojemu kochanemu drzewku brzoskwiniowemu trochę pomóc - może wręcz przesadziłam [haha]

Przed:
(ten kopiec u dołu to kopczyk z ziemi i worek jutowy którym był ocieplony dół pnia)
Obrazek

i Po [haha]
Obrazek

Aż mi szkoda, że od poniedziałku ma być odwilż... [lol]

Śliwie też się dostało przy okazji, a jakże...
Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Drzewa i krzewy owocowe