Nie pamiętam jaka idea przyświecała kurnikowi na kółkach?
A wieczorem to pewnie nawet nie trzeba wyłapywać, tylko otworzyć siatkę i może same do stacjonarnego kurnika wrócą. Bo nie wiem jak by było z wracaniem do wozu, na jakiej zasadzie kury się orientują gdzie mają wracać i czy są inteligentne wystarczająco by nadążyć za przestawianym domem ![[lezy_smiech] [ubaw]](./images/smilies/lezy_smiech.gif)
Kury mają tendencję do przefruwania ale to siatka leśna rozwiązałaby problem. Tak sobie myślę, że zgrabne poletko pod warzywka tak z 30 m2 to powinny oczyścić do ziemi w ciągu jednego sezonu (myślę o swoich) Przepchnąć raz do roku taki ruchomy kurnik to nie byłoby jakimś mega problemem, a jego ruchomość byłaby bardzo przydatna, bo kury nie mogą być na pustym polu bez możliwości schronienia czy zniesienia jajka. To właśnie jego bliskość pokazałaby gdzie mają chronić się na noc. Wystarczyłoby raz rzucić ziarno do środka i już by wiedziały, że to ich lokum. 
Będzie bardzo mały, jakieś 2m2 podłogi - ale na kilka kurek starczy. A jakbym się chciała bardziej rozpędzać, to zagospodarujemy resztę pomieszczenia gospodarczego, albo się zbuduje coś wolnostojącego ![mysli [mysli]](./images/smilies/mysli.gif)
![[lezy_smiech] [ubaw]](./images/smilies/lezy_smiech.gif)
Cebulka pisze:Projekt kurniczka już jestBędzie bardzo mały, jakieś 2m2 podłogi - ale na kilka kurek starczy.
Ja tu sobie bez radia i telewizji żyję, nic o żadnej grypie nie wiedziałam, nawet jakbym juz kury miała to bym je wypuszczała w zupełnej nieświadomości, że jest jakiś zakaz ![glupek [glupek]](./images/smilies/glupek2.gif)
Cebulka pisze:Literatura podaje 80-100cm nad ziemią
na te co siedzą niżej.
Wyobraź sobie klasyczne piętrowe łóżko na którym śpią ... pewne istoty, które za potrzebą nie chodzą gdzieś tam tylko robią pod siebie i ... to łóżko piętrowe, wierz mi, odległość nie ma tu znaczenia i tak doleci i spadnie komuś na...

I chyba tak sobie zrobię, tzn dwa drążki na tej samej wysokości, a jeśli poprawne sa przeliczniki ok 18cm szerokości na jedna kurę to i tak wszystkie się zmieszczą narazie na jednym drążku - olewając całą tu naszą dyskusję nad kątami i odległościami ![[lezy_smiech] [ubaw]](./images/smilies/lezy_smiech.gif)
Ale może się mylę, więc odpiszę. Mimo różnych zmiennych koncepcji po drodze chyba jednak będą zielononóżki, więc te to podobno i w zimie kochają wyłazić
Ale... będziesz hodować to poprawisz
Ja już tyle widziałam grzęd, że... bardzo spokojnie do tego podchodzę, to jest jak chrzest na okręcie, każdy sam musi przez to przejść
Za to fotografuj i wstawiaj bo ja ogromnie mocno Wam kubicować będę ![toast [toast]](./images/smilies/toast.gif)

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość