Drobne ciastka i ciasteczka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: ulotna chwila » ndz gru 23, 2012 9:10 pm

Magdziołku wow! jaka masowa produkcja [shock] na pewno są pyszne [brawo]

co do lukru na białkach -jak dla mnie to najwspanialszy lukier , pięknie zastyga i jest błyszczący, nawet w zeszycie mam go pod hasłem "WSPANIAŁY BIAŁY TWARDY LUKIER" :d

a ja podpatrzyłam, że Basia robi świateczne makowe pierożki szczęścia i też zrobiłam
tylko z podanego przepisu wyszło mi ich aż 25, a nie 9 jak sugerowałała autorka
do maku dałam duzo wszelkich bakalii , skórkę pomarańczową i taki gęsty sos pomarańczowy (koleżanka kupiła mi go w fabryce czekolady)i nadzienie wyszło nieziemskie, polukrowałam lukrem na bazie soku pomarańczowego i posypałam tartą skórką (też zdobycz z fabryki) :d
P1130858.JPG

pierożki sa tak pyszne, że siłą woli powstrzymuję się żeby się na nie nie rzucic co by jutra doczekały [cool1]

Basiu jeszcze raz dziękuję za inspirację [tuli]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » ndz gru 23, 2012 9:47 pm

Dziewczyny! Chapeau bas!!! Cuuuuuudne pyszności!
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: Baś_22 » pn gru 24, 2012 12:44 am

Ulotna mnie wyszło 12 szt. ale to chyba dlatego, że wzięłam połowę składników na farsz.
Doczytałam się bowiem, w oryginalnym przepisie na farsz do Makowca staropolskiego
http://ilovebake.pl/2012/11/04/staropol ... c-przepis/ , że on jest na 2 keksówki :)
Uznałam, że skoro ma wyjść 9 łyżek farszu to zrobię z połówki składników :)
Cieszę się, że podpasował Ci przepis [tuli]

Obrazek Obrazek

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: ulotna chwila » pn gru 24, 2012 2:22 am

Ależ one apetyczne! i jaki ciupińki prezencik na zdjęciu [brawo]
ciekawe komu się trafi migdał :d
Ostatnio zmieniony śr gru 26, 2012 10:56 pm przez ulotna chwila, łącznie zmieniany 2 razy
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: Baś_22 » pn gru 24, 2012 10:13 am

Ulotna, piękne [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » pn gru 24, 2012 3:57 pm

Kiedyś i mi się chciało... [skrob]

Ale chylę czoła, niesamowite wyroby [prosi]

A po Świętach aerobik ;>

Ulotna - teraz to smacznego, potem odpocznij - a potem proszę zdjęcie z makowcami (z czego te gwiazdki? :D jakaś kupna masa? ) przenieść do tematu o ciastach, bo tu są ciasteczka, i sporo mnie to pracy i czasu kosztowało, teraz porządek ma byc [salut]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: ulotna chwila » śr gru 26, 2012 10:54 pm

Tak jest Szefie [glupek]
a gwiazdki były z lukru plastycznego :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » czw sty 10, 2013 9:03 pm

Chcę zgłosić, że znalazłam właśnie przypadkowo zachomikowane kruche ciasteczka pieczone w Święta, te z przepisu Magdziołka (tylko białko jaj zamienione na taką samą objętość śmietany).

Słuchajcie, ciągle są pyszne (a to już 20 dni) nawet chyba smaczniejsze, jeszcze bardziej kruche [jezyk]
Spędziły ten czas w zamkniętej metalowej puszce po herbacie :)

Więc spokojnie na następne Święta można je piec juz w Mikołajki [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: ulotna chwila » pn mar 25, 2013 11:09 pm

no i nie ma [pech]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » wt kwie 02, 2013 9:42 pm

Grzybki przepis pochodzi z Poradnika Domowego z roku 1983.
Ciasto:
Pół kilo mąki pszennej, 250 g masła (margaryny), szklanka (200 ml) kwaśnej śmietany.
Dodatkowo: białko jajka, trochę suchego maku albo sezamu.
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok 5-6 mm, szklanką wykrawać krążki a następnie krążkiem oblepić wierzch foremki babeczkowej. Wyciąć tyle samo krążków foremką babeczkową (będą miały ząbkowane brzegi) i w środku wyciąć dziurkę (żeby po upieczeniu umieścić korzonek). Upiec w temp 180 st C ok 15 min (pilnować, żeby się zezłociły, szybko sie "palą". Z części ciasta zrolować wałek, pociąć na kawałki i uformować korzonki grzybków. Korzonki piec osobno - surowe maczać w białku jajka a następnie w maku (można w sezamie).
Krem:
Kostka masła (margaryny), pół litra mleka, pół szklanki cukru, po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, cukier waniliowy.
Ugotowac budyń, utrzeć masło na puch, dodawać ostudzony budyń.
Polewa:
pół kostki masła (margaryny), szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody.
Rozpuścić składniki w garnku, nie dopuścic do zagotowania.

Po upieczeniu grzybki nadziewać kremem, przykryc krążkiem i wetknąć korzonek grzybka.
Z przepisu wychodzi ok 25 grzybków.

Uwagi. Może być każda masa budyniowa (z gotowego budyniu) albo karpatkowa. Ciasto może stać dłużej w lodówce, tylko mocno twardnieje i później trzeba je trochę "rozruszać" zagniatając, by dało się rozwałkować. Foremki posmarować z wierzchu masłem. Ciastka są bardzo kruche. Najpierw je polewam czekoladą, jak polewa stwardnieje dopiero nadziewam kremem i uzupełniam reszta elementów. Dziurki w spodach ciastek wycinam fiolką po lasce wanilii. Spody można tez wycinać szklanką.

IMAG0428.jpg


grzybki1.jpg
grzybki1.jpg (28.32 KiB) Przeglądany 49956 razy
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » śr kwie 03, 2013 2:23 pm

To one jeszcze mają nadzienie w środku? Full wypas :D
Tylko nie pomylić się i nie dodać maku do nadzienia, bo wyjdą grzybki-robaczywki ;>

Muszę kiedyś zrobić i rodzinie przywieźć, nie wiem czy mi równie piękne wyjdą ale zadziwienie gwarantowane :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » wt cze 04, 2013 9:39 pm

Na zlocie smakowały to ośmielę się przepis wkleic :d

BAJADERKI (=ZIEMNIACZKI)
Obrazek

Pod spodem wklejam oryginalny przepis (z Wielkiego Żarcia bodajże, pierwszy z brzegu co wyskoczył). Właściwie się go trzymałam, miałam prawie kilo drożdżowego podeschniętego ciasta i pół paczki herbatników, do tego rodzynki, cukru prawie nie dałam, masła trochę mniej, nie dałam kakao ani Nutelli, za to zrobiłam porządek w dżemach w lodówce, więc w ciachach było trochę śliwkowego, malinowego, kwaśnego winogronowego i co najwspanialsze - łyżka Szelkowych płatków różanych ;> Warto dżem dodawac po trochę, ugniatając masę drugą ręką, żeby się nie zrobiła za płynna :)


Ile razy ciasto, które przygotowywaliście dla gości okazało się wielkim rozczarowaniem, przytrafił się zakalec (ups ...:), muffiny okazały się nie-zjadliwe, a sąsiadka podrzuciła drożdżowe, na które brakuje chętnych? ... Jeśli choć raz przytaknęliście głową na powyższą wyliczankę, warto przypomnieć sobie przepis na bajaderki, czyli jak je nazywa mój M. - ciasto z odzysku ;). Teraz już nic się nie zmarnuje :). Bajaderki są miękkie, bogate w bakalie, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Ale za to smakują i wyglądają - wybornie! Przepis Mariemadeline z MniamMniam. Polecam! (choć mam nadzieję, że ciasta z tego bloga Wam jednak wychodzą i po ten przepis będziecie sięgać nie za często ;)
Składniki:
80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
pół kostki masła (125 g)
olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
Do obtoczenia:
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Smacznego :)
*robiłam z połowy porcji, z całości wychodzi baaardzo dużo bajaderek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: zomarel » śr cze 05, 2013 7:33 pm

[mysli] U mnie z ciasta to nic,a nic nie zostaje,ale może specjalnie coś schowam żeby wypróbować przepis [milczek]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » śr cze 05, 2013 11:06 pm

Masz do niego dużo chętnych [tuli]
My w trójkę całej blachy drożdżowego bez pomocy nie 'przerabiamy' Ale to aż dobrze, z utęsknieniem muszę przyznac czekamy aż znów jakieś resztki drożdżowe będą (chyba specjalnie upiekę [lol] )
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: amita » czw cze 06, 2013 8:20 am

Zosiowe ciasta są tak pyszne, że nie dziw, że nic z nich nie marnuje się.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: annorl1 » sob wrz 07, 2013 7:46 am

CIASTECZKA OWSIANE

składniki:
200gr miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajo
1 cukier waniliowy
1szk. mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2.5 szklanki płatków owsianych [im grubsze tym lepsze, ale co kto lubi :)]
1szk. bakali, jakie kto lubi
dodatkowo 1 tabliczka czekolada, ale to jak kto lubi, ja lubię z czekolada :)

wykonanie:
odmierzone skąłdniki wrzucić do miski, zmiksować, wyrabiać małe ciasteczka i piec ok 15-17 min. temp.nie podam niestety bo ja nie wiem jaką mam w piecu, ale myślę ze pewnie tak jak standardowe ciastka czyli 180 stopni chyba jest taki standard?
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » sob wrz 07, 2013 7:58 am

Aniu, dzięki. Bardzo lubię "owsianki" [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » wt paź 15, 2013 8:36 am

Ciastka owsiane z sezamem
Składniki
200g płatków owsianych,
0,5 szklanki mąki,
3 jajka,
pół kostki masła
40-60g brązowego cukru
150g sezamu
100g rodzynek
1-2 łyżki płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.

Wsypujemy sezam na patelnię i prażymy na złoty kolor, przesypujemy do miseczki.
Do masła rozgrzanego na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią. Płatki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Następnie płatki owsiane wsypujemy do uprażonego sezamu i dodajemy rodzynki, mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi i sezamem. Dodajemy rozbełtane jajka, miód i dokładnie mieszamy.
Owsianą masę można wyjąć na stolnicę, równomiernie rozłożyć i szklanką wycinać ciasteczka lub łyżeczką nakładać ciasto na blaszkę i lekko spłaszczać.
Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C na wysmarowanej masłem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka-owsiane-sezamem.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Baś_22 » wt paź 15, 2013 10:11 am

Wyglądają przesmakowicie [mniam] już przepisik skopiowany i pewnie niebawem będą ciasteczka robione, dzięki [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » wt gru 03, 2013 7:53 pm

tereklo pisze:Wspomniane ciasteczka kruche kokosowe
Składniki:
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 4 łyżki cukru kryształu
• 1 szklanka wiórek kokosowych,
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 żółtka
• łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wiórka kokosowe, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie odłożyć je do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć z powrotem na 10 minut do lodówki. Po wyciągnięciu każdą kuleczkę spłaszczyć widelcem.
Piec aż do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Teresko, nie napisałaś relacji w końcu - czy przepis warty zrobienia? :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » wt gru 03, 2013 8:27 pm

No tak, nie napisałam [hi] Moja mama je często piecze, dla mnie są takie "normalne" :) ale przepis jest ok.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » wt gru 03, 2013 8:41 pm

To spróbuję, nie wiem co z tymi mamami ale moja też uwielbia kokos [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Tosia » wt gru 03, 2013 8:49 pm

Przepis ciekawy, muszę upiec :D
A co do kokosu to ja też go uwielbiam [lol]
[mysli] może jutro trochę ciasteczek upiekę :D wszak moja połowa ma święto to się przydadzą jak dzieciaki wpadną .
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » wt gru 03, 2013 8:51 pm

A czy te takie owsiane (pytanie chyba głównie do Ani) mogą leżeć?
Tosiu a Twoje orzechowe księżyce?

Na pewno te Magdziołkowe kruche i moje pierniczki spokojnie do Świąt poczekają, sprawdzone empirycznie - tylko się zastanawiam czy na inne nie za wcześnie [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » wt gru 03, 2013 8:54 pm

Kocie oczka

1 kg mąki pszennej,
2 margaryny - przepis jest stary jak świat - teraz daję masło 0,5 kg,
6 żółtek,
5 łyżek śmietany 18 %,
25 dkg cukru pudru,
1 proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,

dżem do przełożenia ciasteczek - galaretka z czerwonej porzeczki, truskawkowy, malinowy, porzeczkowy.

Mąkę przesiać na stolnicę,dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.Wymieszać.Dodać margarynę i żółtka.Zarobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część cienko rozwałkować,wykrawać kółka literatką. Drugą część tak samo tylko w kółkach zrobić dziurki np.naparstkiem (jak oczka). Ciasteczka układamy na blachę. Pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 180-200 stC. Ostudzone ciasteczka przełożyć marmoladą przykryć drugim ciasteczkiem z dziurką.Posypać cukrem pudrem.

i jeszcze jedne wygrzebane w zeszycie

40 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany (tłustej),
2 łyżki kakao,

dżem porzeczkowy,
1 jajko do smarowania ciastek przed pieczeniem.

Ciasto zrobić jak w przepisie powyzej, do połowy dac kakao. Wykrawać literatką ciasteczka a inne mniejszą gwiazdką albo kształtem kwiatka. Posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. ok 15 min w temp 190-200 stC. Po ostudzeniu nakładać odrobinę dżemu na okrągłe ciastko i przykrywać mniejszym, kwiatkowym. Składać ciemne z jasnym (połowę ciastek okrągłych zrobic jasne a drugą ciemne, podobnie z tymi mniejszymi - pół na pół).

Biszkopciki pomarańczowe w czekoladzie

3 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z jednej pomarańczy
tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady

Żółtka ubić z cukrem, dodać skórkę z pomarańczy i ubitą pianę z białek. Połączyć delikatnie z przesianą mąką. Układać na blasze łyżką płaskie biszkopty. Piec 8 – 10 min w temp. 200 stC. Po ostudzeniu jedną połowę każdego ciastka zanurzać w roztopionej czekoladzie. Poczekać do zastygnięcia czekolady.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » wt gru 03, 2013 8:55 pm

Te "moje" owsiane z sezamem spokojnie moga leżeć, na początku są mocno chrupiące a potem ciut miękną ale są nadal chrupiące.

Przy okazji o cieście kruchym na każde ciasteczka i nie tylko:
-proporcje składników podstawowych (mąka:tłuszcz:cukier) to 4:2:1 a bardziej wykwintne to 3:2:1
-nie powinno się dodawać proszku za to odstawić do lodówki na godzinę.
-mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i dopiero wtedy dodać cukier, żółtka, śmietanę (kwaśną) oraz zapachy (skórka cytrynowa, wanilia, olejki zapachowe).
-wyrabiać szybko, długo wyrabiane traci kruchość.
- do mąki dodac szczypte soli.

Zawsze mam mieszane uczucia czy nie zrezygnować z proszku do pieczenia, nawet jak w przepisie jest wymieniony taki składnik.

Jeszcze jeden przepis - bez jajek:

ciastka maślane
400 g masła
600 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
jak kto lubi z dodatkami to posiekane orzechy, czekolada, rodzynki, wiórki kokosowe

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli
Dodać mąkę, aromat i dodatki w zależności od upodobania. Zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek i nożem pokroić na plasterki ok 0,5 - 1 cm szerokości. Ciasteczka ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka nie zawierają proszku do pieczenia i jajek więc nie rosną podczas pieczenia.
Piec aż ciasteczka będą miały jasnozłoty kolor - ok 10 minut w temp. 180 - 200 stC.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: annorl1 » śr gru 04, 2013 6:54 am

Cebulko, owsiane, jak najbardziej mogą leżeć, ja czasami robię z kilku porcyjek, a potem mamy zapas na kilka tygodni i leżą sobie w puszcze i słoikach :), jedyne na czym tracą to nie są kruche.
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » śr gru 04, 2013 10:14 am

Teresko, jak wiem że przynudzam z tym leżakowaniem [cool1] ale powiedz jeszcze czy sprawdziłaś może ile mogą leżeć te pierniczki nadziewane powidłami? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: tereklo » śr gru 04, 2013 10:19 am

Cebulko, nawet i rok :) Puszystość tracą po kilku miesiącach ale są nadal smaczne. Całkiem niedawno zjadłam ostatnie zeszłoroczne :) Najlepsze są z lukrem takim przeźroczystym z cukru pudru.
W lidlu teraz są fajne polewy m.in. waniliowa - cena też dobra. Takie w pojemniczkach jak serki czy jogurty.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » śr gru 04, 2013 10:25 am

Świetnie [jupi]
To mam plan cukierniczy jak mi trochę denerwujących rzeczy juz z głowy zejdzie i pogoda się popsuje :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: magdziołek » czw gru 05, 2013 12:29 pm

Dziewczyny, kupiłam foremki do robienia orzeszków, ale takie pojedyncze, a nie jak patelnia z wgłębieniami, czy dobrze zrobiłam? Kurczę, były tanie, bo 10 sztuk za 4zł... . I jeszcze pytanie, proszę mi podać przepis na łatwy i sprawdzony przepis na krem do tych orzeszków, ale poproszę o przepis dla początkujących i napisany żebym wszystko zrozumiała
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: Cebulka » czw gru 05, 2013 12:41 pm

A ja teraz czytałam dokładnie ten przepis na kocie oczka i nie rozumiem - ile w końcu ma byc tych dziurek? [skrob]
Bo najpierw napisałaś 'robić dziurki naparstkiem, jak oczka' no więc pewnie dwa a potem 'przykrywać ciastkiem z dziurkĄ' czyli jedną [cool1]
Nie żeby to pewnie miało jakąś znaczącą różnicę mieć dla smaku [ubaw]
No ale przepis tradycyjny to przepis tradycyjny, chcę zrobić tak jak ma być [hi]

Czy myślicie że dżem na żelfiksie by się nadawał do przekładania tych ciasteczek skoro tego dżemu sie nie piecze? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość