Ostatnio zrobiłam parę słoiczków gruszek wg nowego przepisu.
Gruszki z szafranem
2 kg gruszek
Marynata
600 ml wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
150 ml octu 10%
50 dkg cukru
1/2 łyżeczki szafranu lub kurkumy
goździki, kawałek cynamonu
pieprz, ziele angielskie
Owoce obrać, wykroić gniazda nasienne włożyć do zimnej wody zakwaszonej połową kwasku cytrynowego, by nie ściemniały.
Ugotować wodę z resztą kwasku i wrzucić do niej owoce na 2 – 3 min.
Odcedzić i przelać bardzo zimną wodą.
Gruszki włożyć do słoików średniej wielkości.
Ocet z wodą, cukrem i szafranem lub kurkumą gotować 5 min i gorącym płynem zalać owoce w słoikach.
Do każdego słoika dodać 2 –3 goździki, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz kawałek kory cynamonu.
Pasteryzować 25 min.
Do tej pory robiłam gruszki wg tego przepisu (też pyszne)
Gruszki w occie
3 kg gruszek – muszą być twarde, zielone (ja robię z odmiany "Konferencja")
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżeczka czubata przyprawy do pierników
Zalewę gotować 1/2 godz. Następnie wrzucić do zalewy, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki
i od momentu zagotowania, gotować 15 min na wolnym ogniu. Odstawić do następnego dnia.
2 dzień - Wycedzić gruszki a zalewę gotować na małym ogniu 15 min. Ponownie wrzucić gruszki do zalewy i doprowadzić całość do zagotowania (ok. 10 min.).
Odstawić do następnego dnia.
3 dzień - Powtórzyć tak jak 2 dzień. Po 10 min gotowania do wyparzonych słoiczków włożyć gruszki i zalać zalewą.
Zalewa powinna przykrywać gruszki ok. 1,5 cm.
Słoiczki zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Gruszki są doskonałe jako deser ale także jako dodatek do mięs i kanapek nie wspominając o