Znalazłam w sieci na temat aronii:
MŁODOŚĆ ZAKLĘTA W ARONII
Choć smak aronii jest niezbyt atrakcyjny,warto ją spożywać, ponieważ zawiera
mnóstwo cennych przeciwutleniaczy.
Agnieszka Grzelak
Czarne owoce, które coraz częściej można spotkać w przydomowych ogródkach, nie cieszą się
wielką popularnością u konsumentów.
Na surowo trudno się nimi delektować, ich smak jest zbyt cierpki. Jednak sok i inne przetwory
z aronii mogą być całkiem smacznym urozmaiceniem diety. Warto je spożywać, bo zawierają
mnóstwo związków chemicznych, które są prawdziwym błogosławieństwem dla naszego
zdrowia.
1. Aronia – polski paradoks
W latach 90. sensację wzbudziły badania naukowe opublikowane w piśmie medycznym
,, Lancet”. Pierwsza część analizy dotyczyła zależności między wysokim spożyciem tłuszczów
zwierzęcych i śmiertelnością z powodu chorób serca. Taka zależność występowała w 7 krajach
Europy. Tylko na południu Francji, gdzie mieszkańcy wcale nie prowadzili zdrowszego stylu
życia niż reszta Europy, lubili porządnie sobie podjeść i palili papierosy, taka zależność nie
istniała.
Jedyną różnicą występującą we francuskiej diecie był zwyczaj picia czerwonego wina do
posiłków. Zjawisko to nazwano ,,francuskim paradoksem”. Z czasem odkryto, że zdrowotne
właściwości czerwonego wina to zasługa zawartych w nim antocyjanów (ciemnoczerwonych
naturalnych barwników występujących w roślinach). W Polsce bogatym źródłem tych związków
jest właśnie aronia. Badania prowadzone m.in. przez prof. Iwonę Wawer z akademii Medycznej
w Warszawie dowodzą, że wino i nalewka z aronii, pite w umiarkowanych ilościach (1 kieliszek
do kolacji), mogłyby odegrać rolę ,,polskiego paradoksu”, czyli obniżyć ryzyko zawału serca.
2. Cierpka, ale przyjazna dla serca
Ciekawe są również wyniki badań prowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.
Pacjentom z nadciśnieniem i nieprawidłowym stężeniem cholesterolu we krwi podawano
ekstrakt z aronii. Po dwóch miesiącach zaobserwowano u nich istotne zmniejszenie nadciśnienia
oraz poziomu ,,złego” cholesterolu i trójglicerydów.
O zdrowotnej wartości aronii decydują zawarte w niej bioflawonoidy, czyli związki niezbędne
nam ze względu na właściwości przeciwutleniające, których jednak nasz organizm nie potrafi
samodzielnie wyprodukować. Musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Przeciwutleniacze
wspomagają likwidację wolnych rodników (czyli cząsteczek związków chemicznych
posiadających wolny elektron, które niszczą sąsiadujące z nimi komórki). Im więcej wolnych
rodników,tym większe ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory oraz wiele innych
groźnych chorób.
3. Komu pomoże aronia
Codzienna szklanka soku z aronii (większe dawki nie są polecane, gdyż sok zawiera zwykle
sporo cukru) wskazana jest w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza ludziom
z nadciśnieniem. Silne antyoksydanty znajdujące się w owocach zapobiegają utlenianiu
cząsteczek tłuszczu, które przyczyniają się do miażdżycy naczyń.
Osoby zagrożone zawałem lub udarem powinny na stałe włączyć aronię i jej preparaty do
swojego jadłospisu. Badania udowodniły również jej korzystne działanie w przypadku
owrzodzeń przewodu pokarmowego i zatrucia organizmu toksynami. Zawarte w owocach aronii
flawonoidy pomagają w profilaktyce zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Powinny spożywać
je wszystkie osoby, których oczy narażone są na wytężony wysiłek (np. pracujące przy
komputerze). Wyciągi z aronii stosuje się nawet w kosmetologii, ponieważ chronią one skórę
przed promieniowaniem UV i przyśpieszonym starzeniem.
4. Sok, dżem, nalewka, a może kapsułki...
Owoce zbieramy na przełomie sierpnia i września. Przed przetworzeniem należy przetrzymać je
w zamrażalniku, wtedy zawarte w jagodach gorzkie taniny ulegną rozkładowi (możemy też
pozostawić owoce na krzaku do pierwszych przymrozków).
Z aronii można przygotować dżem lub sok (najprościej zrobić go w parowniku, dosłodzić do
smaku, przelać do szczelnych naczyń i pasteryzować). Prostym sposobem na przechowanie
aronii jest ususzenie jej w niezbyt wysokiej temperaturze. Susz może potem stanowić surowiec
do rozgrzewających herbatek, np. w połączeniu z sokiem malinowym i miodem. Istnieje też
wiele przepisów na wino oraz nalewki z aronii.
Jeśli chcemy w pełni skorzystać ze zdrowotnych walorów tych owoców, warto sięgnąć po
ekstrakt z aronii w kapsułkach. Badania w Akademii Medycznej w Warszawie dowiodły, że
preparat ten wzmacnia działanie statyn – leków obniżających poziom ,,złego” cholesterolu we
krwi.
Zdrowotne właściwości aronii
Zawarte w owocach aronii antocyjany mają korzystny wpływ na nasze zdrowie:
-działają przeciwutleniająco, zwalczając wole rodniki
-spowalniają procesy starzenia
-wpływają na stabilizację ciśnienia tętniczego
-wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
-są wskazane w profilaktyce miażdżycy
-pomagają w obniżeniu poziomu ,,złego” cholesterolu
-korzystnie wpływają na wzrok
-chronią skórę przed promieniowaniem UV
Jak dla mnie owoc-cudo
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.