Przetwory na zimę

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: amita » czw lut 12, 2009 12:07 am

Zacząć od Waca ;)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Yennyfer » wt lip 07, 2009 1:14 pm

Dziewczyny i chłopcy - pomocy - dostałam 2 kg ogórków szklarniowych(tych z gładką skórką) kilka kg.
część przerobiłam jako małosolne - dobre są.
Mizeria się znudziła - czy można je jako chili zrobić???
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: saginata » wt lip 07, 2009 1:26 pm

Te szklarniowe s± chyba wielkie-a ogóreczki w chilli najsmaczniejsze s± malutkie. Mo¿e jaka sa³atka na zimê-lub pikle w musztardzie?
saginata
 

Postautor: Yennyfer » wt lip 07, 2009 1:35 pm

Dzięki Sagi.
Spróbuję trochę zrobić, w końcu majątku nie stracę...
A takiego mam smaka na chili!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: mietek » wt lip 07, 2009 3:44 pm

saginata pisze: pikle w musztardzie?

Zaciekawiło mnie bardzo [lol] nigdy nawet o czymś takim nie słyszałem.
Czy gdzieś znajdę przepis?

Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: saginata » wt lip 07, 2009 4:19 pm

Tak Mietku-str.1 przepis Cebulki-ogórki w musztardzie.Robi³am je w ubieg³ym roku-i baaaaaardzo w nich zasmakowa³a ca³a moja rodzinka.
saginata
 

Postautor: mietek » śr lip 08, 2009 8:04 pm

Cebulka pisze:OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
zalewa:......

Wszystkie składniki zagotowac i ostudzic (warto rozprowadzac musztardę wodą, nie odwrotnie, to wtedy nie porobią się 'kluski'. Chociaż nawet jak się zrobią, też nic nie szkodzi)
3 kg ogórków obrac ze skórki i pokroic wzdłuż na cwiartki. Ogórki ułożyc w słoikach. Zalac zimną zalewą. Pasteryzowac 3 minuty.
Z trudnych do określenia powodów najlepiej trzymają się i smakują ogórki robione w słoikach wielkości tych średnich słoików po majonezie. W większych jakoś nie zawsze (albo ja coś poknociłam z pasteryzowaniem). Są naprawdę pyszne – gotowe po tygodniu, najsmaczniejsze chyba w pierwszym miesiącu, słodko-kwaśne, potem coraz bardziej kwaśne, ale cały czas dobre. Jeszcze nie udało się nam sprawdzic, czy się długo przechowują


Te 3 min. pasteryzacji wg mnie to przczyna trudności z większymi słoikami, a swoją drogą mogłabyś?... napisać coś więcej jak to się robi w trzy minuty? Te 3 min to od osiągnięcia jakiejś ustalonej temp.? w Jakim otoczeniu? i jak długo dochodzi się to momentu od kiedy odliczamy te 3 min.? Czy potem należy szybko schłodzić?

Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Cebulka » pt lip 10, 2009 6:44 am

Mietku [haha]

Dotałam ten przepis od osoby która bardzo drobiazgowo podchodzi do wszelkiego gotowania ;)

Wiesz jak zrób żeby było dobrze? NA OKO [super]

Chodzi wiadomo o to, że ogórki są raczej nieodporne na gotowanie, więc nie może być za długie. Kurczę, nie robiłam nic z tego przepisu chyba już ze trzy lata tak więc już sama nie pamiętam za bardzo jak rozwiązałam ten problem [!] Ale może czas wrócić do niego przy najbliższym przypływie ogórków ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » pt lip 10, 2009 8:30 pm

Ja robię tak.Czekam,aż woda się zagotuje,daję mały płomień,wsadzam słoiki [błąd okropny i karygodne pogwałcenie przepisów bhp] potem czekam aż się woda na tym małym ogniu zagotuje i wtedy zerkam na zegarek,mniej wiecej ile pisza tyle trzymam.Mniej więcej,bo mi się czasem zapomni a czasem spieszy ;)ale średnią uzyskuję [kciuk] .Jak słoiki wyciągnę,odwrócę a ciekną to znak,że albo za krótko albo słoik do bani.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Onaela » pt lip 10, 2009 9:25 pm

Moim zdaniem,jeśli w przepisie stoi 'pasteryzować' słoików nie powinno sie gotować,tylko utrzymywać w temp ok 95 st.Czas pasteryzacji zależy też od wielkosci słoików: duże powinno się pasteryzować dłuzej,bo wiadomo,wiecej czasu potrzeba,aby zawartosć nabrała jednakowej temperatury. 3 min to chyba ciut za krótko,nawet na małe słoiki .5-7 min powinno byc w sam raz na słoiki po drzemie.

Niektóre przetwory należy gotować(np grzyby)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: alelen » pt lip 10, 2009 11:14 pm

Macie jakiś pomysł na kabaczka? Jak go smacznie zapakować w słoiki?
Dostałam 3 kabaczki a w ogrodzie widzę też coś będzie i cukinie będą.
alelen
Ekoludki
 
Posty: 166
Rejestracja: sob cze 13, 2009 12:38 pm

Postautor: saginata » sob lip 11, 2009 4:22 am

Alelen-na pierwszej stronie poda³am przepis na cukiniê w curry i drug± w zalewie s³odko-kwa¶nej-ja w³a¶nie tak robiê.
saginata
 

Postautor: alelen » sob lip 11, 2009 8:00 am

Ciekawe Saginatko i chyba zrobię dziś. Jeszcze nie przeczytałam całego forum... A co po otwarciu? Zużywasz jako dodatek do mięska i ziemniaczków, do leczo?
alelen
Ekoludki
 
Posty: 166
Rejestracja: sob cze 13, 2009 12:38 pm

Postautor: saginata » sob lip 11, 2009 9:40 am

Ta cukinia ze s³oików s³u¿y jako dodatek do ziemniaczków lub jako salatka do zimnego bufetu :D Najsmaczniejsze s± maleñkie cukinki takie 20-30 cm.
Na leczo krojê cukiniê w plasterki i wk³adam w woreczkach do zamra¿arki-a potem bez odmra¿ania prosto do gara.
saginata
 

Postautor: alelen » sob lip 11, 2009 9:50 am

U mnie w zamrazarce juz nawet igly nie wcisnie. Dzieki saginatko. Musze sloikowac
alelen
Ekoludki
 
Posty: 166
Rejestracja: sob cze 13, 2009 12:38 pm

Postautor: magdziołek » ndz lip 26, 2009 3:11 pm

Wczoraj robiłam korniszonki i ogórki po mexykańsku na zimę. Pierwszy raz w życiu kupiłam sól kamienną.... . Chyba źle się stało, bo w moich ogórkach jest pełno piasku [shock] [shock] . Ogórki były porządnie umyte... . Możliwe, że sól była tak zanieczyszczona :? . Muszę wszystko chyba wyrzucić i zrobić jeszcze raz. Czy ktoś spotkał się z taką brudną solą? Nie przesadzam, piasek zgrzyta pod zębami!!Już jak kupowałam tę sól, to coś mnie zastanowiło, że ona taka miałka, a powinna być przecież gruba, grubsza niż cukier kryształ... . Chyba oszustwo polega na tym, że do tej soli specjalnie dodano piasek, ale nie chce mi się w to wierzyć, kupiłam przecież sól w Tesco.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: beza » ndz lip 26, 2009 3:24 pm

Magdziołku, ja kupuję zawsze sól kamienną ale ona nie jest miałka tylko widać takie grubsze niż cukier ziarenka.
Zawsze taką sól dodaję do ogórków i zawsze dobrze wychodzą. Na dnie garnka, w którym gotuję wodę z solą zawsze zbiera się osad z piasku i to jest normalne. Pobieram wtedy wodę delikatnie aby osad został sobie na dnie.
Z taką miałką solą i piaskiem w niej jeszcze się nie spotkałam [rol] Tu musi być rzeczywiście jakiś bubel solny [rol] :? Nie wiem dlaczego piszesz o Tesco jak o jakims autorytecie :? mi się wydaje że to bardzo możliwe że własnie tam mogłaś na coś takiego trafic :?

Szkoda wylewać ogóreczków już zrobionych [cry] może jak postoją dłużej te ogórki to osad przecież opadnie na dno w słoikach. wyjmiesz delikatnie zawartość ze słoików a piasek nie będzie przeszkodą [rol]
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: magdziołek » ndz lip 26, 2009 3:32 pm

Bezuniu, pisałam, że w Tesco, bo przez myśl by mi nie przeszło, że sklepy-supermarkety mogą tak oszukiwać. Gdybym kupiła tę sól gdzieś na wagę z dziwnego źródła, a tu oryginalnie zapakowana [shock] [shock] ..
Korniszony zostawiam, bo tak jak piszesz, pewnie piasek opadnie na spód słoika ale tych po mexykańsku nie da się uratować. Tam nie ma co "opadać na dno" :( . Szkoda tylko mojej pracy :( .
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: beza » ndz lip 26, 2009 4:02 pm

Magdziołku, teraz się trochę pomądrze ...tak głosno pomyślę...
Mnie się wydaje że takie supermarkety to rzeczywiście nie oszukują tylko dają towar o bardzo wątpliwej wartości [rol] i odpowiednio to wyceniają... można też trafic i na towar bardzo dobry ale to juz nie ma nic wspólnego z Tesco ale z firmą jaka dostarcza towar do tego marketu.
Ale często tak jest że właśnie w takich supermarketach upychany jest towar taki, który nie przejdzie w innych sklepach...
To jest tylko moje zdanie na ten temat ...
Ja zawsze kupuję sól kłodawską pakowaną w kilogramowych torbach foliowych z tymi ogóreczkami na przedniej stronie.

Magdziołku, a czy wkleiłaś już może przepis na te ogórki po mexykańsku ?
Bo to brzmi jakoś tak zachęcająco...
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Cebulka » ndz lip 26, 2009 5:25 pm

Bezo - przepis na ogóreczki chilli już na pewno jest - na pierwszej czy drugiej stronie tego tematu [tuli]

Ale to dziwne... Piasek w soli? [rol]
Wyjesz słuchaj ogórki z góry, zalewę trudno - wylejesz.... będzie OK [haha]

Ja muszę sie przyznać że zawsze do wszystkich przetworów daję normalną jodowaną.
Z tą kamienną to przede wszystkim bałabym się, że przesolę albo nie dosolę - ma przecież trochę inną "słoność" [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: beza » ndz lip 26, 2009 5:32 pm

Tak masz rację Cebulko ... ta kamienna sól jest trochę jakby mniej słona :? i zawsze daję jej trochę więcej.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Samanta » wt lip 28, 2009 5:48 pm

Zachęcam do zrobienia takich ogórków:
2,5 szkl wody
0,5 szkl octu
3/4 szkl cukru
1 duża łyżka soli
to zagotować i wrzącym zalać to co w słoiku czyli:
na spodzie sloika kilka plasterków marchwi, pietruszki, kawałek selera (korzeń) , natka selera i pietruszki, cząstke cebuli , kilka ziaren ziela angielskiego, troszke gorczycy białej. Ogórki pokrojone wzdłuż na połówki . Baldach kopru na wierzchu.
Pasteryzować 3 min od chwili zagotowania. Odwrócic do góry dnem i zostawic pod kocykiem na 24 h.

Mogę zrobić zdjęcie jesli chcecie bo zamierzam ich dużo zrobić w tym roku.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: saginata » wt lip 28, 2009 5:56 pm

Czyli ogórki po ¿ydowsku-przyznajê,¿e s± smaczne-przechodz± aromatem-szczególnie selera.S± bardzo ³agodne-ale jak kto¶ gustuje w ostrych to mu nie za bardzo bêd± smakowa³y :D
saginata
 

Postautor: Samanta » wt lip 28, 2009 6:37 pm

A nawet nie wiedziałam że to po zydowsku!
To juz wiem, thanks.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: beza » wt lip 28, 2009 9:41 pm

Wszystko fajnie, ale ja zawsze mam problem z pasteryzowaniem :?

Jak wkładacie słoiki do pasteryzowania, do gotujacej się wody, czy do zimnej i później czekacie aż się woda zagotuje ?
Jeżeli czekacie to jak odliczyć trzy minuty, skoro już przed samym wrzeniem wody też się ten słoik dość nagrzewa. A jak wkładacie do gotującej wody to czy nie boicie się że słoik pęknie ?

Co dajecie na spód garnka pod słoik ?
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Onaela » wt lip 28, 2009 10:18 pm

Bezo,ja pasteryzuję 'na oko" ;)
Słoiki wstawiam do zimnej wody ,tak,aby wieczko było na wierzchu,przykrywam pokrywką i trzymam na 'wolnym ogniu" .Mierzę czas od momentu,kiedy woda ma ok 95 st,czyli jest bliska wrzenia.Po upływie określonego czasu wyłączam gaz i zostawiam jeszcze trochę pod przykryciem.
Na spód garnka nie daję nic.Jeśli pasteryzuję słoiki jedne po drugich,to odlewam trochę gorącej wody,dolewam zimnej .
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Baś_22 » śr lip 29, 2009 7:38 am

Ja na spód garnka wkładam szmatkę :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » śr lip 29, 2009 8:22 am

Kurczę, kupiłam rano trochę ogórków i tak się przymierzałam do tych Samany, bo sa za duże na diabelskie - i cholera wszystko mam a nie mam kopru [zly]

To muszę iść jeszcze raz, koper to chyba musi być...
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Cebulka » pt lip 31, 2009 6:04 am

To na dobry początek... [jupi]
Obrazek

W użyciu był przepis Jedynki na korniszony, Samanty na te żydowskie i mój na curry, nieco zmodyfikowany [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Yennyfer » pt lip 31, 2009 6:30 am

Wczoraj też robiłam ogórki - chili, po żydowsku i kiszone.
Curry wyszły boskie, ostre jak diabli(dałam wiecej chili)
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

przetwory na zimę

Postautor: megan » pt lip 31, 2009 10:35 am

Witam wszystkich serdecznie-wspaniała stronka.Już rozpoczęłam produkcję przetworów ogórkowych w/g wskazówek tu zawartych.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: Cebulka » pt lip 31, 2009 12:00 pm

Proszę bardzo, napisz czy smakują [tuli]

A i wpisz swoje jak masz jakieś ciekawe które u Ciebie się sprawdziły :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość