Domowy wyrób wędlin

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: wac » śr lis 10, 2010 8:45 pm

lucysia pisze:A ja szukam szynkowara tylko prostokątnego takiego jak ma wac.Nigdzie nie mogę znaleźć.



Lucysia, porozmawiaj z Niną i Tadkiem, może odsprzedadzą. :D
Mój jest ciagle zajęty. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: lucysia » śr lis 10, 2010 9:10 pm

Nie no nie będę sępiła.Może im sie jednak jeszcze przyda ;) ,ale dzieki za namiary.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Anamaria » czw lis 11, 2010 6:13 pm

Na moim osiedlu w mięsnym taka kulka nosi nazwę "orzech wieprzowy". Ładnie co? też czasami ją kupuję.
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: magdziołek » czw lis 25, 2010 12:39 pm

Ja taką kuleczkę szynkową nadziewam suszonymi śliwkami, ząbkami czosnku, marynuję całą noc w zalewie i piekę w rękawie do pieczenia. Pyszna, może być do obiadu lub zimna na kanapki :)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Baś_22 » czw lis 25, 2010 1:21 pm

magdziołek pisze:Ja taką kuleczkę szynkową nadziewam suszonymi śliwkami, ząbkami czosnku, marynuję całą noc w zalewie i piekę w rękawie do pieczenia. Pyszna, może być do obiadu lub zimna na kanapki :)

a w jakiej zalewie Magdziołku [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: magdziołek » czw lis 25, 2010 4:20 pm

Basiu "na winie" co się pod rękę nawinie ;) ... a tak poważnie: czerwone wytr. wino, troszkę oliwki, marynata klasyczna albo staropolska Knorra albo Prymat, troszkę vegety, czosnek rozgnieciony, sos sojowy. Mieszam to wszystko. Wrzucam do tej zalewy mięso i zostawiam na noc w lodówce, raz lub dwa je odwracam na drugi boczek ;) . Rano pakuję mięso do rękawa do pieczenia i zamiast paru łyżek wody jak radzą w instrukcji obsługi ręka, wlewam właśnie tę marynatę. :)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Baś_22 » czw lis 25, 2010 4:25 pm

Dzięki Magdziołku [tuli] to chyba podobnie jak mięsko do bogracza :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » pt lis 26, 2010 9:22 am

magdziołek pisze: Rano pakuję mięso do rękawa do pieczenia i zamiast paru łyżek wody jak radzą w instrukcji obsługi ręka, wlewam właśnie tę marynatę. :)

Magdziołku pieczesz w kombiwarze czy w kuchence [?]
W jakiej temperaturze i ile czasu [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: magdziołek » sob lis 27, 2010 10:36 am

Basiu, masz rację, marynata prawie jak do bogracza :)

Mięso piekę w piekarniku w 200stopniach a czas zależy od wielkości mięsa, ale tak około półtorej godziny jeśli to jest mięso wieprzowe w porcji około półtora kg. Najczęściej piekę tak właśnie kulkę szynki, karkówka piecze się szybciej.
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Baś_22 » sob lis 27, 2010 12:47 pm

Dzięki Grażynko [prosi] teraz już wszystko jasne :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » sob gru 11, 2010 3:58 pm

Kupiłam szynkowar [lol] ,może coś zmontuję na święta.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Cebulka » ndz gru 12, 2010 8:38 am

Gratuluję przystąpienia do zaszczytnego grona szynkowarzaczy [super]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 10:38 am

Witamy w ekipie WWG czyli wytwórców wędlin domowych [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » pn gru 13, 2010 3:26 pm

Widzę, że szalejecie z domową produkcją :D aż ślinka leci...

a możecie mi powiedzieć o co chodzi z tymi woreczkami do szynkowara?
i czy termometr jest konieczny w zestawie ?

przymierzam się do zakupu, ale kompletnie nie wiem jaki wybrać, druga sprawa muszę liczyć się z groszem, więc raczej na taki z górnej półki sobie nie pozwolę.
chociaż w sumie może lepiej jakoś wysłupłać większą kasę , bo w końcu to zakup na lata [skrob]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 4:19 pm

ulotna chwila pisze:Widzę, że szalejecie z domową produkcją :D aż ślinka leci...

a możecie mi powiedzieć o co chodzi z tymi woreczkami do szynkowara?
i czy termometr jest konieczny w zestawie ?

przymierzam się do zakupu, ale kompletnie nie wiem jaki wybrać, druga sprawa muszę liczyć się z groszem, więc raczej na taki z górnej półki sobie nie pozwolę.
chociaż w sumie może lepiej jakoś wysłupłać większą kasę , bo w końcu to zakup na lata [skrob]


ulotna...do woreczka wkładasz przygotowane mięsko, wpychasz wszystko do szynkowara i zamykasz :) Niektórzy robią bez woreczków, ale mnie jakoś to bardziej pasuje.:)
Termometr jest raczej niezbędny, bo masz cały czas kontrolę nad temperaturą, która lubi sie wahać w czasie parzenia....wiesz wtedy kiedy podkręcić lub skręcić kurek z gazem :)
Z tym wyborem szynkowara też się nosiłam jak kura z jajem, ale jednak zdecydowałam się na ten wypaśny (link wyżej), poszłam po prostu na jakość [haha] nie chciałam ryzykować a później się gibać z jakimiś podróbkami :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Papcio » pn gru 13, 2010 4:25 pm

Woreczki to tylko po to by łatwiej można było wyciągnąć wkład z szynkowarki. Ja do okrągłej daję jeszcze wstążki lub sznurki na krzyż długie takie by wystawał poza szynkowar. Łatwiej wyciągać pociągając za końce. A prostokątną to wyścielam folią alu i po krzyku. Wkład lubi trochę przykleić do ścianek, nożem można podciąć, ale brzydko to wygląda. Termometr jest raczej wskazany. Parzymy w garnku jak nie mamy termometru przez 10min na 1cm średnicy (to wychodzi z praktyki) a woda w garnku ma tylko z dna uwalniać malutkie pęcherzyki. Nie gotować! Ja nie chłodzę pod zimną wodą, wyciągam, zwalniam sprężyny i pozwalam na ostygnięcie. Można też w piekarniku ustawionym na 80 stopni, lub 5-6 godzin w temperaturze 60 stopni.
Powodzenia!
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 4:36 pm

Papcio pisze:Woreczki to tylko po to by łatwiej można było wyciągnąć wkład z szynkowarki. Ja do okrągłej daję jeszcze wstążki lub sznurki na krzyż długie takie by wystawał poza szynkowar. Łatwiej wyciągać pociągając za końce.

w tym "moim" szynkowarze jest specjalna rączka, przy pomocy której wyciąga się wkład, więc ja nie stosuję sznureczków, są po prostu zbędne :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Papcio » pn gru 13, 2010 4:42 pm

Basiu - ja mam oryginał - czeski, w Polsce to nawet nie znano słowa szynkowar :) :) :) jak go miałem. Czeska instrukcja podaje takie sposoby. Teraz to są leprze lub gorsze podróbki. :D :D :D Na pewno z nierdzewki są leprze.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 4:54 pm

Papcio pisze:Basiu - ja mam oryginał - czeski, w Polsce to nawet nie znano słowa szynkowar :) :) :) jak go miałem. Czeska instrukcja podaje takie sposoby. Teraz to są leprze lub gorsze podróbki. :D :D :D Na pewno z nierdzewki są leprze.

Papcio, ja nie wiem czy to jest podróbka
http://allegro.pl/garnek-szynkowar-stal ... 51993.html
ale jestem bardzo zadowolona i ta rączka na górze służy do wyciągania wkładu, więc dlatego napisałam, że nie stosuję sznurków :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gruby miś » pn gru 13, 2010 4:54 pm

no, te stare czeskie, to już prawie, jak zabytek [haha] ale ja właśnie takiego używam!
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 4:56 pm

gruby miś pisze:no, te stare czeskie, to już prawie, jak zabytek [haha] ale ja właśnie takiego używam!

grunt, że działa i to jest najważniejsze [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gruby miś » pn gru 13, 2010 4:58 pm

prawda basiu :) ale gdyby tak przestał działać, mogłabym sobie taki ładny i wypasiony model, jak Twój nabyć ;) a tak, mam, co mam! :D
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: ulotna chwila » pn gru 13, 2010 4:59 pm

Dziękuję za porady [tuli]
a ten termometr to ma jakąś specjalną nazwę?
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 5:03 pm

ulotna chwila pisze:Dziękuję za porady [tuli]
a ten termometr to ma jakąś specjalną nazwę?

..nie wiem czy ma, ale jak ja go szukałam to powiedziałam, że potrzebuję taki, który by się dało umocować na garnku w trakcie gotowania i pani sprzedawczyni od razu wiedziała o co chodzi [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Papcio » wt gru 14, 2010 10:12 am

No tak, ten to "mercedes" wśród szynkowarów! Proszę, jak to można proste urządzenie trochę skomplikować. Ale jestem za. Proste wyciąganie wkładu no i nierdzewna! Podoba mnie się sposób na drugie denko i też dwie sprężyny. Produkt bardzo zaawansowany technicznie i użytkowo. :D :D
Gdybym miał wybór to kupiłbym ten z Allego, a mój to już zabytek klasy "zero" Ja mało w tym czeskim robię, mam drugi prostokątny na 2,5kg wkładu (mam sępów).
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: lucysia » pt gru 17, 2010 12:57 pm

A ja machnęłam sobie taki:
Jakoś prostokątny bardziej do mnie przemawiał. ;)

Obrazek
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: amita » pt gru 17, 2010 1:03 pm

Bardzo elegancki :D
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » pt gru 17, 2010 1:14 pm

lucysia pisze:A ja machnęłam sobie taki:
Jakoś prostokątny bardziej do mnie przemawiał. ;)

a możesz podać gdzie go kupiłaś, bardzo ciekawy
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » sob gru 18, 2010 5:11 pm

Basiu a gdzieżby indziej jak nie na allegro ;)

http://allegro.onet.pl/show_item.php?it ... s%C5%82any.

Jeszcze nie doszedł,coś opóźnienia mają.Chyba przed świętami nie popróbuję wędlinek.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: magdziołek » śr lut 23, 2011 7:29 am

Moje pierwsze w życiu dzieło :) Obrazek Obrazek Obrazek
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Cebulka » śr lut 23, 2011 7:53 am

Jakie równiutkie [!] [shock] [brawo]

Własnie tak się domyślałam że o to chodzi z dzwoniącym termometrem [lol]

Super - a jak smakuje? :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: magdziołek » śr lut 23, 2011 8:42 am

Smakuje równie pysznie :) . Andrzej zabrał do pracy kanapki z mielonką :)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron