lucysia pisze:Zmiany poczyniłam duże a i tak chleb wychodzi pierwsza klasa.Zmorą moją jest tylko to że nie chcą go jeść domownicy.
tereklo pisze:Przepis z Youtuba wciąż mnie szokuje - taka rzadka maź na blachę i juz - jest chlebek![]()
Mam zamiar wypróbować przepis na ciabaty. Tylko kiedy? A może komuś się przyda i da cynk jak wyszło
Przepis znajomej, Pani Czekańskiej i zdjęcie jej wypieku:
Wiedzieliście, że słowo “ciabatta” oznacza “kapeć”? W naszym domu jest jednak synonimem pysznych kanapek. Czasem mam wrażenie, że mój mąż mógłby się żywić tylko nimi. To jeden z tych przepisów, wokół których krążyłam dłuższy czas zanim zdecydowałam się na pieczenie. Było warto!
Składniki (zaczyn):
• 1/3 szklanki wody
• 2/3 szklanki mąki
• 1/3 łyżeczki drożdży instant
Zaczyn przygotowujemy ze sporym wyprzedzeniem. Powinien rosnąć od 9 do 17 godzin, najlepiej więc przygotować go wieczór przed pieczeniem. W tym czasie ciasto się lekko zakwasi i wyrośnie.
Składniki (ciasto):
• 1 i 3/4 szklanki wody
• 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dobrze, przyznaję się – piekłam z mąki typ 550, chociaż powinnam mieć chlebową)
• 2 łyżeczki drożdży instant
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki (na ciasto i przygotowany wcześniej zaczyn) mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia i dalszej fermentacji. To dzięki kwaszeniu ciasta ciabatty uzyskują swój specyficzny smak i strukturę. Wyrośniętą masę przekładamy na wysypaną mąką stolnicę lub blat i formujemy dłońmi prostokąt ok 25 x 30 cm, z którego wykrawamy nasze bułki. Ciasto jest bardzo “lekkie” i puszyste, i absolutnie nie kojarzy się z ciastem na bułki? To znaczy, że jest dobrze Przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut. W zależności od mocy piekarnika czas ten należy skrócić lub wydłużyć o kilka minut. Wystarczy dobrze obserwować nasze bułki. Na początku pieczenia wrzucamy na dno piekarnika kilka kostek lodu – pozwoli nam to go naparować i uzyskać charakterystyczną skórkę.
mietek pisze:Na zakwasie zawsze wychodzi OK tylko trza dać mu więcej czasu. - polecam wyrastanie z wieczora do rana.
tereklo pisze:Mój dzisiejszy chleb na zakwasie żytnim z czarnuszką i świeżo wypróbowane naczynie do pieczenia chleba.
Baś_22 pisze:Ja myślę, że Terenia je tak wykorzystała
Cebulka pisze:Piękny
To nic, że doczytałam 'suszona paprotka' ale znając zamiłowanie Tereski do zielarstwa wyższego rzędu nawet sie nie zdziwiłam
tereklo pisze:Samanto![]()
Myślę, że przepis, który ostatnio umieściłam przyjmie każdą mąkę. Z samej żytniej mąki nie lubię chleba ale tak 2 części żytniej i 1 orkiszowej albo razowej 3 zboża byłoby fajne. Pojutrze zaeksperymentuję z orkiszowej plus gryczana.
Myślicie, że zakwas z mąki orkiszowej razowej uda się?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość