Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: gruby miś » sob lip 20, 2013 9:35 pm

No, nam właśnie szósta gęba dziecięca do placków urosła! siedzi z rodzeństwem przy stole i krzywdy sobie zrobić nie da. Dobrze, że ja i mąż placków nie jemy. To choć z dużym trudem, ale jeszcze wyrabiam.
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: annorl1 » ndz lip 21, 2013 6:30 am

Misiu :*
a że dzieciaczki mają smak to tylko się cieszyć, bo nie raz rodzice narzekają że taki niejadek siedzi przy stole i niczego nie ruszy :)
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: lucysia » ndz lip 28, 2013 3:03 pm

oj tak,tak,od niejadków broń nas Boże :D Zmora to straszna,szwagierka miała 3 i każde takie samo,strasznie się umęczyła.

Wróciłam do pieczenia chlebka.Zarzuciłam machinę do pieczenia i piekę w zwykłym piekarniku chlebek podpatrzony na youtube [ubaw2] ,a co.Zmiany poczyniłam duże a i tak chleb wychodzi pierwsza klasa.Zmorą moją jest tylko to że nie chcą go jeść domownicy.Wszyscy inni dadzą się pokroić za chlebusia a moi się wypinają.Pierwszy dzień jest pycha później kręcą nosem ,a z zamrażarki to już jest całkiem bee bo się kruszy.To ja mam ich w nosie,sama będę jadła :D a piec i tak nie przestanę.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: annorl1 » ndz lip 28, 2013 4:24 pm

Lucysiu i bardzo dobrze :)
zastanawiam się tylko dlaczego chleb po rozmrożeniu Ci sie kruszy [mysli] nie zdarzyło mi sie to jeszcze. chleb jest zawsze jak świeży, wilgotny i smaczny.
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » ndz lip 28, 2013 4:50 pm

lucysia pisze:Zmiany poczyniłam duże a i tak chleb wychodzi pierwsza klasa.Zmorą moją jest tylko to że nie chcą go jeść domownicy.

Świetne to [rotfl]
Pewnie, rób, jedz, ich problem [lol]

Ale swoją drogą to tak po cichu powiem że i mnie mniej smakują chleby z maszyny niż z piekarnika i rzeczywiście kruszą się przy krojeniu... [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: gruby miś » pn lip 29, 2013 10:27 pm

Moje paskudy wybrzydzały wczoraj u dziadków: mama lepszy chleb piecze, kto wie, jakie taki ze sklepu świństwa zawiera? [uszy]
U nas chleb schodzi na pniu, nie pamiętam, kiedy ostatnio udało mi się zamrozić.
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: annorl1 » wt lip 30, 2013 6:47 am

Misiu, no to Cię Dzieciaczki pochwaliły przy dziadkach :)
tylko się cieszyć że im smakuje chlebek
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » pn lis 25, 2013 11:40 pm

Annorl1 to przepis dla Ciebie, bułeczki zrobione wieczorem a pieczone rano. Chyba kiedys szukałas takiego przepisu.
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/1 ... aleex.html

A tu wklejam przepis w formacie pdf
Nocne bułeczki wg Aleex.pdf
(531.98 KiB) Pobrany 793 razy
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 3:34 pm

tereklo pisze:Przepis z Youtuba wciąż mnie szokuje - taka rzadka maź na blachę i juz - jest chlebek [cook]

Mam zamiar wypróbować przepis na ciabaty. Tylko kiedy? A może komuś się przyda i da cynk jak wyszło [prosi]
Przepis znajomej, Pani Czekańskiej i zdjęcie jej wypieku:

ciabatta.jpg


Wiedzieliście, że słowo “ciabatta” oznacza “kapeć”? W naszym domu jest jednak synonimem pysznych kanapek. Czasem mam wrażenie, że mój mąż mógłby się żywić tylko nimi. To jeden z tych przepisów, wokół których krążyłam dłuższy czas zanim zdecydowałam się na pieczenie. Było warto!

Składniki (zaczyn):
• 1/3 szklanki wody
• 2/3 szklanki mąki
• 1/3 łyżeczki drożdży instant
Zaczyn przygotowujemy ze sporym wyprzedzeniem. Powinien rosnąć od 9 do 17 godzin, najlepiej więc przygotować go wieczór przed pieczeniem. W tym czasie ciasto się lekko zakwasi i wyrośnie.
Składniki (ciasto):
• 1 i 3/4 szklanki wody
• 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dobrze, przyznaję się – piekłam z mąki typ 550, chociaż powinnam mieć chlebową)
• 2 łyżeczki drożdży instant
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki (na ciasto i przygotowany wcześniej zaczyn) mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia i dalszej fermentacji. To dzięki kwaszeniu ciasta ciabatty uzyskują swój specyficzny smak i strukturę. Wyrośniętą masę przekładamy na wysypaną mąką stolnicę lub blat i formujemy dłońmi prostokąt ok 25 x 30 cm, z którego wykrawamy nasze bułki. Ciasto jest bardzo “lekkie” i puszyste, i absolutnie nie kojarzy się z ciastem na bułki? To znaczy, że jest dobrze Przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut. W zależności od mocy piekarnika czas ten należy skrócić lub wydłużyć o kilka minut. Wystarczy dobrze obserwować nasze bułki. Na początku pieczenia wrzucamy na dno piekarnika kilka kostek lodu – pozwoli nam to go naparować i uzyskać charakterystyczną skórkę.


Mam pytanie?
Czy ktoś się orientuje jak mogę w tym przepisie zastąpić drożdże na zakwas? tzn. jaki przelicznik zastosować [skrob]
Bardzo spodobał mi się ten przepis Tereniu :) chętnie bym go wypróbowała, tylko te drożdże :/ bo mąkę pszenną to zamienię na orkiszową :)
Ostatnio zmieniony pn gru 02, 2013 4:03 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 4:01 pm

Ze względów zdrowotnych muszę na jakiś czas odstawić m.in. drożdże i mąkę pszenną :(
Zmartwiłam się tym, bo chlebki piekłam do tej pory z niewielkim ale jednak dodatkiem drożdży.
Dotychczasowe próby pieczenia chleba na samym zakwasie wychodziły mi , no powiedzmy średnio ;>
Nie mając wyboru, podjęłam kolejną próbę i tym razem mi się udało [jupi]
Oto moje pierwsze chlebki z mąki orkiszowo-żytniej bez drożdży i bez mąki pszennej :)
Jeden to Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim z estragonem a drugi po prostu Chlebek orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim :)

Obrazek Obrazek

Chleb orkiszowo-żytni z estragonem na zakwasie
źródło : http://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszow ... -zakwasie/
Składniki
250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
250 g mąki żytniej typ 720
125 g aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżeczki suszonego estragonu
2,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
Sposób wykonania:
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć w jednolitą masę.
Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 cm.
Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut, aż zbrązowieje z góry.
Wyjmij ciasto z foremki i papieru i ostudź na wyciągniętej z piekarnika kratce.

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim
źródło: http://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszow ... ie-zytnim/
Składniki
100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej typ 700
200 g mąki żytniej typ 720
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami)
formy o długości ok. 15 cm. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut.
Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.

Obrazek

Moje chlebki piekłam w małych foremkach silikonowych , więc niczym tych foremek nie smarowałm ani nie wykładałam papierem.
Chlebki wyszły pyszne [mniam] ....... korzystając więc dzisiaj, że jestem w domu, bo jestem chora (no do czegoś wreszcie
przydała się choroba [haha] ) zrobiłam ciasto na chleb , tylko tym razem z podwójnej porcji :) i sobie rośnie [jupi]
Dzisiaj będą to chlebki z estragonem w dwóch dużych keksówkach [jezyk2]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » pn gru 02, 2013 5:25 pm

Basiu, no i wyszło z samego zakwasu :) Super!!
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » pn gru 02, 2013 8:50 pm

Ale bajerancki, wyrośnięty, z dziurkami... no szacuneczek [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 8:53 pm

Dzieki Ewa [prosi] zobaczymy co z dzisiejszego wyjdzie [skrob]. Na razie pomalutku rośnie.
Może dam mu czas do rana i dopiero jutro będę piekła, bo nie zamierzam jeszcze jutro iść do pracy.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: mietek » pn gru 02, 2013 9:08 pm

Na zakwasie zawsze wychodzi OK tylko trza dać mu więcej czasu. - polecam wyrastanie z wieczora do rana.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 9:13 pm

mietek pisze:Na zakwasie zawsze wychodzi OK tylko trza dać mu więcej czasu. - polecam wyrastanie z wieczora do rana.

Mieciu tak właśnie zrobiłam w przypadku tych prezentowanych wyżej :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » czw gru 05, 2013 5:59 pm

Mój dzisiejszy chleb na zakwasie żytnim z czarnuszką i świeżo wypróbowane naczynie do pieczenia chleba.

chleb.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Tosia » czw gru 05, 2013 7:20 pm

Mniammmm [mniam] pewno pyszny??? [brawo]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » czw gru 05, 2013 8:21 pm

Pyszny! [mniam] Własnie zajadam go z masłem.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » czw gru 05, 2013 11:11 pm

tereklo pisze:Mój dzisiejszy chleb na zakwasie żytnim z czarnuszką i świeżo wypróbowane naczynie do pieczenia chleba.
chleb.jpg

...a naczynie bez pokrywki ? [skrob]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » pt gru 06, 2013 10:14 am

Tak, Basiu, naczynie bez przykrywki ale przykryłam folią aluminiową, którą zdjęłam pod koniec pieczenia (jak w przepisie).
Chleb w przekroju, te ciemne punkty to czarnuszka i papryka suszona.
Skład mąki - 1 część razowej trzy zboża i 2 części pszennej zwykłej z młyna.

imag2454.jpg
imag2452.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pt gru 06, 2013 10:23 am

[brawo] przepiękny [prosi]
Tereniu wypisz mi jakie składniki dałaś, bo nie mogę nigdzie znaleźć przepisu?
Chętnie bym go upiekła :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » pt gru 06, 2013 10:31 am

No faktycznie, nie widzę, może mailem go wysyłałam? [skrob]

400 g mąki
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży - ja daję ok 3/4 szkl gęstego zakwasu

Wszystkie składniki wymieszać, drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Zakwas wlewam do mąki, mieszam i dopiero dodaję wodę. Zamieszać łyżką krótko, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 12-16 godzin. Po tym czasie wziąć w ręce trochę mąki i przełożyć ciasto do koszyczka (wykładam koszyczek albo miskę ściereczką, posypuje grubo mąką). Odstawić na ok. 1 godz. 15 min (zależnie od piekarnika) przed zakończeniem wyastania właczyć piekarnik na ok 220-230 st C, wstawić naczynie do nagrzania. WYjąć naczynie, posypac dno otrębami (od boków mi dobrze odchodzi bez smarowania) i do goracego włozyć ciasto z koszyczka. Piec 35 min pod przykryciem, następne 20 min odkryte. Po upieczeniu smaruję wodą i zawijam w lnianą ściereczkę. To są dane z mojego pieczenia w moim minipiekarniku. W przepisie z netu jest więcej czytania :)
A tu oryginalny przepis w formacie pdf
chleb.pdf
(737.05 KiB) Pobrany 760 razy
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: annorl1 » pt gru 06, 2013 10:42 am

Teresko, piękny ten chlebek [brawo]
a swoją drogą mam takie pytanko, czy to naczynie jest specjalne do pieczenia chleba, czy Ty je tak wykorzystałas?
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pt gru 06, 2013 10:44 am

Ja myślę, że Terenia je tak wykorzystała :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » pt gru 06, 2013 10:47 am

Baś_22 pisze:Ja myślę, że Terenia je tak wykorzystała :)


własnie tak [prosi]

Marzeniem jest garnek rzymski do pieczenia chleba [pijany] albo żeliwny.
Przekonałam się, że ciasta ucierane a przede wszystkim drożdżowe super wychodzą pieczone w naczyniach ceramicznych i glinianych.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » pt gru 06, 2013 11:01 pm

Piękny [prosi]

To nic, że doczytałam 'suszona paprotka' ale znając zamiłowanie Tereski do zielarstwa wyższego rzędu nawet sie nie zdziwiłam [ubaw]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pt gru 06, 2013 11:13 pm

Cebulka pisze:Piękny [prosi]

To nic, że doczytałam 'suszona paprotka' ale znając zamiłowanie Tereski do zielarstwa wyższego rzędu nawet sie nie zdziwiłam [ubaw]

...i mnie by nie zdziwiło Ewa [ubaw2] [ubaw] z naszą Terenią wszystko jest możliwe [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Sz_elka » pt gru 06, 2013 11:16 pm

Że nie wspomnę, Kto nam proponował do konsumpcji kiełki paprotki [hejhej] Cebulko [tuli]
Więcej by tu znalazł takich pomysłowych, nieobliczalnych "Dobromirek" [ubaw2] choć i Dobromirów też [ubaw2]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Samanta » sob gru 07, 2013 5:30 pm

Tereniu naczynie zabójczo piekne! ja też pożądam garnka żeliwnego do pieczenia chleba, nawet bardziej niż roemertopfa.
Ja ostatnio mam jakies dziwne zdarzenia z chlebem, nagle mi przestał wychodzić! Po prawie 30 latach pieczenia!
Czy macie może i możecie mi polecić przepis na chleb żytni , bezdrożdżowy, bez dodatku maki pszennej, wyłącznie na zakwasie?
Własnie rosnie chleb, który po raz nastepny pięknie wyrasta a potem w środku jest do niczego. Dowód, że pozory mylą ;)
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » sob gru 07, 2013 6:00 pm

Samanto [hi]

Myślę, że przepis, który ostatnio umieściłam przyjmie każdą mąkę. Z samej żytniej mąki nie lubię chleba ale tak 2 części żytniej i 1 orkiszowej albo razowej 3 zboża byłoby fajne. Pojutrze zaeksperymentuję z orkiszowej plus gryczana.

Myślicie, że zakwas z mąki orkiszowej razowej uda się? [mysli]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Samanta » sob gru 07, 2013 6:09 pm

tereklo pisze:Samanto [hi]

Myślę, że przepis, który ostatnio umieściłam przyjmie każdą mąkę. Z samej żytniej mąki nie lubię chleba ale tak 2 części żytniej i 1 orkiszowej albo razowej 3 zboża byłoby fajne. Pojutrze zaeksperymentuję z orkiszowej plus gryczana.

Myślicie, że zakwas z mąki orkiszowej razowej uda się? [mysli]

Uda się napewno. Ale może spróbujesz zrobić zakwas z kartofla? przepis od mojej koleżanki Qd:
1 szklanka ciepłej wody
1-1/2 szklanki bialej mąki pszennej ( dasz orkiszową grubo mieloną)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średni surowy ziemniak starty na drobnej tarce

Skladniki wymieszać bez ziemniaka, dopełnić startym ziemniakiem tak, zeby razem bylo 2 szklanki ( pol litra) , wlac do sloika i przykryć szmatka lub gazą.
Odstawic w cieple miejsce na 24 godziny. Zamieszac raz i drugi podczas tej doby.
Potem zdjac szmatke i szczelnie zakręcic. Odstawic znowu w cieple miejsce, az skonczy sie burzliwa fermentacja i pokaze sie na wierzchu mieszaniny warstwa klarownego plynu.
Zakwas jest gotowy do uzytku. Przechowywać w lodowce. Odświeżać co dwa dni.

Odświeżanie: 1 1/2 szklanki mąki + 1 1/2 szklanki cieplej wody wymieszac z posiadanym zakwasem i odstawic na noc.
Rano odlać 2 szklanki i odstawic do lodowki, resztę zużyc do pieczenia.
Jeżeli nie pieczemy, co 2 dni dokarmić zakwas lyżeczką cukru.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: tereklo » sob gru 07, 2013 6:38 pm

Ooo, z kartofla? [mysli] Trzeba by spróbować, dzięki, Samanto [hi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron