mietek pisze: gdzieś pewnie rośnie dobrze.
Teraz to nawet już wiem gdzie U mnie rośnie kobea i jest cacy
mietek
Emmi pisze:[tuli]
O doniczkach mogę zapomnieć, u mnie zdecydowanie za zimno, a tam gdzie jest w miarę, to rosnął domowe. Ale w tym roku pokusiłam się na posadzenie w kubeczkach po serkach tych, które mogą mieć problem z wykiełkowaniem u mnie
Co do mieszania ziemi, to robię podobnie.
Może ktoś jeszcze podzieli się swoim sposobem. Może jakiś nowatorski zadziała?
mietek pisze:Emmi pisze: nasturcję pnącą wysoką i tutaj pozwolę sobie zacytować z opakowania, może komuś się przyda - ,, Jeśli musimy zakryć jakiś mur, skarpę, czy parkan, możemy wysiać tę roślinę. Jej długie, dosrastające do 4 m pędy tworzą w czasie lata masę liści oraz pięknych kwiatów w płomiennych barwach.
Ten napis na torebce dwa lata temu skłonił mnie do zakupu - na szczęście stała w odwodach kobea - nasturcja osiągnęła zawrotne rozmiary: 15-20cm
mietek
koliberek pisze:Bardzo lubie nasturcję, ale zrezygnowałam z niej z powodu jej ekspansywnosci. Rosła sobie gzdie chciała, a niekoniecznie tam gdzie ja cgciałam Na dodatek ta żywotna roslinka kiełkowała mi w kolejne lata, musiałam wręcz ja pielić
Emmi pisze:koliberek pisze:Bardzo lubie nasturcję, ale zrezygnowałam z niej z powodu jej ekspansywnosci. Rosła sobie gzdie chciała, a niekoniecznie tam gdzie ja cgciałam Na dodatek ta żywotna roslinka kiełkowała mi w kolejne lata, musiałam wręcz ja pielić
Kurcze, jak ja bym chciała mieć takiego ,,chwasta,,
Emmi pisze:, z wysianych dwóch torebek wykiełkowały może z 3 a największa , posiadająca AŻ dwa listki miała tak z 4 cm? coś koło tego.
Susane pisze:ja tez wysiałam i żeby choc te 4 cm z ziemi wylazło,a tu nic dlaczego,może coś zezarło
mietek pisze:
Jedynym rozwiązaniem jest INSPEKT/ rozsadnik (nawet taki malutki) na siewki wszelkie.
Zbyt dużo pracy musisz włożyć w oczyszczenie rabatki by Twoje siewki posłać na nierówną walkę z "tubylczym" chwastem wszelkim.
Budowa takiego inspektu jest prosta, nie zajmuje wiele miejsca, a i rabatki na tym zyskują bo sadzisz pewne sadzonki tworząc wymarzone kompozycje bez rozczarowań, że coś akurat nie wykiełkowało
mietek
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości