Saginatko-Trzykrotka ogrodowa nie ma kłączy ani cebul ,tylko korzenie po prostu
Moje trzykrotki to mieszańce Andersoniana i w słoneczny dzień zamykają kwiatki już przed południem
.Badałam to niejednokrotnie
Saginatko-trudno tak doradzic na odległość....Pamietaj również o wymaganiach swietlnych roślin.Jeśli to bedzie słoneczna rabata,paprocie i orliki nie powinny sie na niej znależć.
Na tył rabaty dobrze jest dać wysokie rosliny,które będa tworzyć tło-np.wysokie trawy,dalie wysokie czy marcinki chociażby,które utworzą scianę zieleni.Na takim tle bardzo zyskują na urodzie niższe bylinki.Ale przeciez zawsze bedziesz mogła poeksperymentować ,i jeśli coś nie będzie pasowało-po prostu przesadzisz jesienią.Jeśli jeszcze cos chcesz wiedzieć-pytaj śmiało
.
I konicznie sadż rzadko byliny.Zawsze będziesz mogła między nimi posadzić wdzieczne aksamitki(np takie żółciutkie,które wygladaja jak chryzantemki,a których nasiona Ci wyślę
,astry jednoroczne,lwie paszcze itp.I pamietaj,ze wiosenne rosliny cebulowe latem zasychają,wiec trzeba pomyśleć,zeby nie było w tym miejscu pustych miejsc:)
Uwazaj też,aby tak skomponować rośliny,aby nie wszystkie kwitły w tym samym czasie-bo jak przekwitną-nie będzie na czym "zawiesic oka"
Brzeg rabaty warto obsadzic niskimi bylinkami lub jednorocznymi,których wybór jest ogromny!!!
I jeszcze jedno-niewielkie rośliny powinno sadzić sie w grupach min 3-5 szt.,aby tworzyły barwna plamę.Taka jest teoria,co wcale nie znaczy,ze ja zawsze jej sie trzymam