Pomidory

Nasiona, siew i pielęgnacja

Dalsze pomysły

Postautor: Papcio » ndz cze 15, 2008 9:49 am

Witam
Moje następne pomysły to też wyczytane na forum i nie tylko.
Administrator na pewno wykasuje te chwalenie się moim ”dorobkiem”

Oto mój najbardziej ekologiczny Randop!
Obrazek

"Randop" Danusia ”wcina” truskawkę z krzaku od Lucysi
Obrazek

Teraz mój następny pomysł tym razem z pomidorami (dzięki Wacku za sadzonki) Pomidory - jak wyczytałem lubią mieć nogi w wodzie a głowę w słońcu. Sadziłem z kromką chleba i pokrzywami w dołku a dodałem butelkę plastykową po wodzie i mam spokój z podlewaniem.
Obrazek

Obrazek

Pomidorki stoją jak żołnierzyki
Obrazek

Danusia do butelek nalewa wodę która utrzymuje się nawet 2 dni i nie boje się suszy a krzaczki są bardzo ładne
Obrazek

Moje żurawinki dla których zrobiłem kwaśną ziemię i mają takie małe bagienko.
Obrazek

Takie coś ”wzlatało” po moim niebie a szloidra (proca) pod ręką nie miałem
Obrazek
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: Baś_22 » ndz cze 15, 2008 11:00 am

No wspaniale Papcio [brawo] niezły z Ciebie praktyczny wynalazca :)
A tak przy okazji to gdzie zdobyłeś Żurawinę [?] Poluję na nią :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Papcio » ndz cze 15, 2008 11:25 am

Żurawinę kupiłem na Allegro po 2zł za sadzonkę i ona ma być 4 letnia i ma mieć już owoce i to prawda, bo ma już kuleczki, co prawda nie ma tego za wiele ale są. Mam jeszcze aronie i ta to ma bardzo dużo kuleczek! Borówki amerykańskie to chyba zastrajkowały, bo nie mam owoców choć kwiatki były.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: amita » ndz cze 15, 2008 12:15 pm

Ja wkopywałam doniczki,ale pomysł z butelkami chyba lepszy.Jak hakam pomidorki to zasypuję doniczki. Obrazek Obrazek
proszę nie patrzeć w głąb ;)
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2008 9:21 pm przez amita, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: Słoneczko » wt cze 17, 2008 6:05 am

Papcio fantastyczny pomysł z tymi butelkami koło pomidorków, super. Czy ktoś mi może napisać co z tą kromką chleba pod pomidorem. Czy jeszcze można coś takiego zrobić?
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani

paliki

Postautor: raszka1 » pt cze 20, 2008 10:00 pm

Wiem,¿e du¿o wiecie o chodowli pomodorów,a ja mam takie zapytanie :Czy wa¿ne jest ,z której strony krzaczka wbija siê palik [?] Kto¶ mi powiedzia³ , ¿e to wa¿ne.
raszka1

Postautor: Cebulka » sob cze 21, 2008 7:15 am

Raszko - Tak na logikę to mogę dac ci dwie odpowiedzi:
1. jak wszystkie paliki: od strony wiatru (ponieważ w Polsce przeważają wiatry zachodnie, od strony zachodniej)

2. tak żeby nie ocieniał krzaków i żeby krzak nie zarastał palika utrudniając jego podwiązywanie - czyli od strony północnej.

To albo zrób od północnego zachodu, albo poczekjaj, może ktoś jeszcze coś mądrego napisze [lol] Ja po prostu miałam od strony ściany [haha] (Co przy okazji było od północy krzaka)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: lucysia » ndz cze 22, 2008 10:10 am

Papcio ja rozumiem ,że tuurma wtrusia truskawki(sadziła w tamtym roku),ale Ty??Przecież dopiero co wysyłałam.Świetnie,że nie zrzuciła kwiatków.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: koliberek » ndz cze 22, 2008 11:11 am

Lucysiu a ja poprosze w odpowiednim momencie o dopsłanie, bo mi się nie wszystkie przyjęły. W odpowiednim momencie tzn. wtedy kiedy można je będzie sadzić, jesienią ??? ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Fil » pn cze 23, 2008 9:46 am

Lucysiu, o co chodzi z tymi truskawkami? Czy Ty obrabowałaś jakieś pole truskawkowe? :D Wygląda na to, że masz ilości przemysłowe? :o
Awatar użytkownika
Fil
Weterani

Postautor: Cebulka » pn cze 23, 2008 9:59 am

Fil - lucysia wszystko co robi robi w dużej skali [tuli] [lol] Ale w zasadzie wystarczy, że z kilku krzaków tylko nie będziesz usuwać "wąsów" i juz sadzonek masz od groma :D

lucysiu - Pandorki od ciebie które wysłałaś jesienią też będą mieć owocki [jupi] Oczywiście w donicy, ale im to nie przeszkadza chyba jak widać. Ja to nawet maliny w tym roku będe mieć w takiej wielkiej donicy, kwitły jak szalone :shock: Republika donicowa normalnie :) Ale poprzesadzam to towarzystwo dopiero chyba jesienią, teraz to bym im tylko zaszkodziła.
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: lucysia » śr cze 25, 2008 9:39 pm

Fil niedużo tej truskawki(zdjęcie w moim ogrodzie),ot 10 redlinek długości 15m.Jak potrzeba to powiedz,nie wytnę flancy i będzie jak znalazł [lol] Mam wczesną i póżną(dopiero zaczęła owocować)
hmm ilości przemysłowe??Nie,po prostu mnożą się jak szalone ;) Pół ekotopiku już obdarowałam [lol] .

Cebulko Ty to masz rękę do tych roślinek donicowych,u mnie ani chybi nie rosło by w donicy to co może w polu.Jakoś tak ciągle mam pod góre z tym podlewaniem i opieką.Dobrze że o zwykłe kwiatki w miarę dbam.

Koli przypomnij się tuż przed zjazdem to ja zrobię patentem wsadzę ci wyrośniętą flancę do donicy i taką przywiozę.Albo lepiej wąsa położę w donicy i sam się ukorzeni(bez stresu przesadzania).Ile Ci potrzeba??
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: koliberek » śr cze 25, 2008 10:31 pm

Lucyś no tak ja wiem z 5 jakby się wszytskie przyjęły, ale moze jakiś mały zapas w razie czego :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Papcio » czw cze 26, 2008 1:01 pm

Lucysiu, sami się dziwimy, że Twoje truskawki dają taki plon. Wszystkie owocują, mają wąsy a kilka krzaków posadziliśmy w kupię, bo szkoda wyrzucić a i siostra chciała na jesień wymienić na inne i chyba dziś je zabierze. Teraz dowiedziałem się, że należy ściąć liście po zakończeniu owocowania. Czekajcie, czekajcie! jeszcze chwila i będę pisał pracę doktorska na temat ogrodnictwa! :) :) :) Na agrowłókninie ładniejsze są truskawki i nie ma takiego bałaganu z chwastami. Na przyszły sezon większość upraw dam pod tą włókninę
.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: wac » sob cze 28, 2008 5:39 pm

Czas na pomidory, dzisiaj w sałatce był pierwszy pomidor sezonu 2008. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Baś_22 » sob cze 28, 2008 11:25 pm

No nie Wac [!] u mnie jeszcze zielone i do sałatki napweno się nie nadają :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Papcio » sob lip 12, 2008 10:40 am

Te pomidory które mam na działce to od Waca i jak zauważyłem moim naprawionym okiem to mam kilka gatunków i już dwa zjadłem! Po owocach widać, że będzie spory plon. Moja ślubna (już 34 lata) lubi kwiaty i na naszym balkonie mam skrzynki z pelargoniami
Obrazek

Po posadzeniu tych kwiatów zaczęło coś wyłazić z ziemi. Moja chciała powyrywać, bo myślała że to chwasty. Powiedziałem: Daj spokój, niech rośnie! zobaczymy co to jest! i proszę!
Obrazek

Tylko jakieś miniaturki i większe nie chcą rosnąć!
Obrazek

Na prawdę same urosły bo żadne z nas nie sadziło tych pomidorów.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: Emmi » sob lip 12, 2008 11:33 am

ale numer [lol]
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: Onaela » ndz lip 13, 2008 7:40 pm

Bo dobremu ogrodnikowi to i pomidor na pelargonii urośnie [!] [lol] [lol] [lol]
Onaela
Weterani

Postautor: cicho_borowska » pn lip 14, 2008 9:56 am

[lol] [lol] [lol]
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani

Postautor: Papcio » pn lip 14, 2008 11:49 am

Ja już szykowałem kijek do podwiązania, ale jak widać są to jakieś miniaturki, bo maja wszystkie krzaki 20-25cm. Są takie niskie i malutkie pomidory? Te krzaki nie są wyższe od pelargonii.
Wczoraj zdjęliśmy z balkonu bo lało jak z cebra a i gradem waliło.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: Onaela » pn lip 14, 2008 12:55 pm

Papciu-to pewnie jakaś odmiana karłowa,czyli niska,samokończąca,która w gruncie nie wymaga palikowania.Na dodatek rosnac w niewielkiej doniczce i rywalizujac o składniki pokarmowe z pelargoniami nie ma lekko :? .Dobrze,ze chronisz je przed deszczem,to moze cos uda sie zerwać do konsumpcji w swoim czasie ;) :) .Wiekszosc odmian pomidorów jest wrażliwa na choroby grzybowe :/
Onaela
Weterani

Postautor: juleczka2 » ndz lip 20, 2008 8:59 pm

Pierwszy raz mam pomidory koktajlowe,czy nadaj sie na zupę [rol]
Awatar użytkownika
juleczka2
Weterani

Postautor: Cebulka » pn lip 21, 2008 7:49 am

Juleczko - nie robiłam, ale słyszałam, że koktajlowe świetnie się nadaja na zupę oraz przecier z racji swojego słodkiego smaku [jupi]
Tyle że troche szkoda ich - taki ładny kształt...
Chociaz jak miałam klęske urodzaju pomidorów koktajlowych to też robiłam przetwory z nich [lol]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: juleczka2 » pn lip 21, 2008 8:04 am

To świetnie,bo koleżanka która dała mi 3 krzaczki mówiła że nie robi nic tylko zrywają z krzaka i pojadają.Ja nie obrywalam odrostów dopiero kilka dni temu zaczęłam bo się bardzo zagęszczają,a teraz będę musiala dać paliki.
Awatar użytkownika
juleczka2
Weterani

Postautor: Słoneczko » pn lip 28, 2008 5:21 am

Mam pytanie, czy ktoś ma przepis na sałatkę z zielonych pomidorków, bo moje krzaki nie udźwigły swoich owoców i część musimy spożyć na zielono?
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani

Postautor: Cebulka » pn lip 28, 2008 8:03 am

Słoneczko - zobacz prosze w Kulinariach w temacie z przetworami - powinna tam być, jak nie ma to mi napisz, to ją wpiszę :D
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Słoneczko » pn lip 28, 2008 8:21 am

Ok widzisz Cebulko zapomniałam o tym dziale :)
Awatar użytkownika
Słoneczko
Weterani

Postautor: Emmi » pn lip 28, 2008 11:52 am

Swego czasu przestudiowałam ten temacik od deski do deski i wyszłam z założenia, że jak uprawiać pomidorki to tylko pod osłonami, bo nic się z nimi nie dzieje. Ale, że zostaliśmy posiadaczami różnych sadzonek pomidorków niespodziewnanie i okazało się, że nasz ,,tunel,, jest zbyt mały, więc w ramach ekseprymentu posadziliśmy pod osłonami i pod gołym niebem na foli. Pomijając, że w tunelu nie zachowaliśmy preferowanych odległości i wyrosła nam dzungla, to ogólnie w tym roku nie widzę większej różnicy w krzaczkach i owocach sadzonych w tych dwóch miejscach. Na pewno pod folią miały ciszej kiedy wiatry wiały, nie było zagrożenia połamiania, ale znów czy padał deszcz czy nie to pod folią trzeba było podlewać .
krzaczki rosnące pod gołym niebem i nie wiem czy to ma wpływ, ale na nich pojawił sie pierwszy zarumieniony pomidorek.Obrazek Obrazek

tutaj dzungla spod folii
Obrazek Obrazek

[skrob] czekamy aż trochę się ochłodzi, bo na obecną chwilę, to parówa jest w tunelu i nie da się tam wysiedzieć i będziemy jakoś starali się odzyskać ścieżkę, która tam teoretycznie jest ;) No i nie widzę w tej dzungli możliwości na późniejsze zbieranie owoców.
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: koliberek » pn lip 28, 2008 11:55 am

Emmi tylko koniecznie otwieraj drzwi, pod folia, zeby się nie zaparzyło ;) Oczywiscie fotek nie widze. Nie wiem Emmi jak Ty, ale dla mnie to by się przydało w takim namiocie porobic wtej parówie, troche moze bym zrzuciła nadwagi hihi :)
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Emmi » pn lip 28, 2008 12:01 pm

Koliberku [lol] hihi... może i tak, nie wiem. Na pewno taka parówa nie zdrowa dla serduszka ;) Folia cały czas jest odkryta, nawet jak było chłodniej to też, ale dzięki za podpowiedź :*
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: amita » wt lip 29, 2008 10:59 pm

Moje pomidorki: Obrazek Obrazek
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Warzywa i Zioła