Uprawa ziół na działce

Nasiona, siew i pielęgnacja

Postautor: Onaela » wt mar 17, 2009 11:58 pm

Jak nie masz juz miejsca na parapetach,to majeranek proponuję od razu na grządkę,tylko trochę póżniej. Jego siewki są strasznie drobne i wyciaga sie bardzo w doniczkach,jak nie ma dosyć swiatła :(
Bazylię warto wsiać do doniczki-ona trochę dłuzej wschodzi.Jak masz balkon,to mozesz trzymać potem zioła w donicy na balkonie-będą zawsze pod ręką :)

A jak nie masz miejsca-to bazylię też mozesz od razu do gruntu-tylko potem trzeba to przerwać,albo przepikować ,aby nie miały zbyt gęsto.
Ale na siew na grzadkę to stanowczo za wcześnie,bo majowe przymrozki by je zniszczyły.
Onaela
Weterani

Postautor: amita » śr mar 18, 2009 11:03 am

Onaelciu,balkonu nie mam,ale za to wtaszczyłam stolik do kuchni.Stary się ucieszy po powrocie ;>
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: Baś_22 » śr mar 18, 2009 11:08 am

amita pisze:Onaelciu,balkonu nie mam,ale za to wtaszczyłam stolik do kuchni.Stary się ucieszy po powrocie ;>

[haha] [haha] [haha]

Ja właśnie w tej chwili targam stolik do mojego pokoju pod okno [haha] ja tam się z niego bardzo ucieszę [jupi] tylko jak tak dalej pójdzie, a i dzie to wszystko w tym kierunku [haha] to bedę się musiała z niego wynieść, bo dla mnie już miejsca nie starczy [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Onaela » śr mar 18, 2009 11:27 am

[lol] [lol] [lol] Oj,super jesteście dziewczyny!!! [!] :D
Onaela
Weterani

Postautor: lucysia » śr mar 18, 2009 1:49 pm

U mnie wschodzi właśnie bazylia, cząber,seler naciowy,arcydzięgiel,fenkuł.Myślałam że z bazylią będzie dłużej ale wszystko siałam w tamtym tygodniu i juz jest na wierzchu [shock]

Misiu Ty to jakąś listę sobie zrób bo jak już zajedziesz to o połowie zapomnisz ;)
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: magdziołek » czw mar 26, 2009 5:35 am

Tuurmo, "odcięte kawałki pędów" lawendy, piszesz..... dobrze się ukorzeniają. Czy to znaczy zwyczajnie gałązki, czy muszą mieć jakieś korzonki?
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: donn » czw mar 26, 2009 9:24 am

lucysiu to u ciebie już bazylia wschodzi a u mnie jeszcze nieposiana... bo co czytam to niemożna siać [rol] [lol]
Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Cebulka » czw mar 26, 2009 9:27 am

donn pisze: bo co czytam to niemożna siać [rol] [lol]

Donn - łączę się z Tobą w bólu [lol] [haha] [tuli]
Ale pocieszam sie tym że nam się mniej roślinki wyciągną z braku słońca [haha]

Jak się powiedz skończyła sprawa z czarnuszką siewną? Zdobyłaś?
Bo ja kupuje ją regularnie na mniam mniamie - tylko cholera raz spróbowałam to posiać - i nic nie wyszło... Może ona jakaś prażona jest? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Baś_22 » czw mar 26, 2009 10:36 am

magdziołek pisze:Tuurmo, "odcięte kawałki pędów" lawendy, piszesz..... dobrze się ukorzeniają. Czy to znaczy zwyczajnie gałązki, czy muszą mieć jakieś korzonki?

Magdziołku, zwyczajną gałązkę bez korzonków wsadzasz do ziemi :)
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: farmerka63 » czw mar 26, 2009 11:54 am

Lawenda ma tak samo jak rozmaryn chociażby - niestety nie ma zwyczaju robić samoistnych odkładów - żadnego pełgania i ukorzeniania. Trzeba ściąć sadzonkę wierzchołkową ( 5 cm ok.) , obsmyczyć z dolnych listków, zanurzyć w ukorzeniaczu, otrzepać z nadmiaru , wsadzić do doniczki z mokrym , grubym żwirkiem, "zamglić", okryć folią, ustawić na ciepłym parapecie. I czekać CIERPLIWIE....co mi się rzadko udaje, i już po tygodniu "podglądam" sadzonki [oops]
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: Baś_22 » czw mar 26, 2009 12:03 pm

farmerka63 pisze:Lawenda ma tak samo jak rozmaryn chociażby - niestety nie ma zwyczaju robić samoistnych odkładów - żadnego pełgania i ukorzeniania. Trzeba ściąć sadzonkę wierzchołkową ( 5 cm ok.) , obsmyczyć z dolnych listków, zanurzyć w ukorzeniaczu, otrzepać z nadmiaru , wsadzić do doniczki z mokrym , grubym żwirkiem, "zamglić", okryć folią, ustawić na ciepłym parapecie. I czekać CIERPLIWIE....co mi się rzadko udaje, i już po tygodniu "podglądam" sadzonki [oops]

może ktoś ma tyle cierpliwości ale nie ja [!] [haha] owszem ucinam sadzonkę wierzchołkową i bez żadnych ukorzeniaczy, grubych żwirków, okrywania folią i ciepłych parapetów wsadzam wprost do ziemi i ma się przyjąć i rosnąć [haha]...... no i rośnie :)
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: magdziołek » czw mar 26, 2009 12:05 pm

Dzięki Baś, tak podejrzewałam, że to chodzi o gałązki ale wolałam zapytać.
Farmerko, po takiej szczegółowej instrukcji postępowania, nie można mieć wiecej pytań :) . Dziękuję .
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: Anamaria » czw mar 26, 2009 12:26 pm

Ja stosuję Basi szkołę :D i rośnie mi ... co druga
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: farmerka63 » czw mar 26, 2009 12:47 pm

Albo macie tzw. zielone palce, albo klasa naszej ziemi różni się diametralnie.
Ja mam piochy, drogie koleżanki, i wsadzenie czegokolwiek i zapomnienie, grozi wyschnięciem i tyle :( Moja mam ma glinkę i też tak jak Wam - co wetknie, to ukorzeni bez łachy :(
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: saginata » czw mar 26, 2009 1:16 pm

Ja równie¿ stosujê szko³ê Basi-i ro¶nie mi ....co trzecia-dlatego nasadzam zawsze duuuu¿o [haha]
saginata

Postautor: Onaela » ndz mar 29, 2009 12:08 am

Jeszcze zależy,co kto rozumie pod pojęciem "gałązki" ;) :)
Oczywiście chodzi o młode ,tegoroczne pędy,które nadają sie do ukorzeniania w maju.Mnie też ukorzenia się co drugi ... :?
Zeszłoroczne,zdrewniałe 'gałązki" ukorzeniają się znacznie gorzej [cry] .Chociaż,gdyby zastosować dobry ukorzeniacz? [skrob]
Onaela
Weterani

Postautor: farmerka63 » ndz mar 29, 2009 7:31 am

No bo teraz, to mamy tylko "zeszłoroczne" :D
Mam jeden krzak ciekawej lawendy. Najwyraźniej różni się od innych - wysoka, bujna. Spróbuje teraz zrobić te sadzonki. No i rozmarynowi też.
Zdam relację.
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: Onaela » ndz mar 29, 2009 10:26 am

A ja kupiłam nasiona rozmarynu..Mam zamiar wysiać po niedzieli w tunelu. :)

Farmerko-widziałam przecudnej urody lawendę u koleżanki-łącznie z pędami kwiatowymi miała chyba z 1 m wysokości [shock] .Próbowałam ukorzenić pędy latem,ale nic z tego nie wyszło [cry] .Pewnie robiłam to w niedobrej fazie Księżyca ;)
Onaela
Weterani

Postautor: farmerka63 » ndz mar 29, 2009 11:12 am

No właśnie takie nadzwyczaj wysokie krzaczydło , a te uzyskane z siewu po 20 max. Kupiłam ją w biedronie . Bardzo dobrze znosi zimy - może dlatego, że przytulona do bukszpanu? Niemniej warto spróbować.
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: amita » sob maja 09, 2009 6:20 pm

Wylazł mi majeranek [jupi] O mało co cholery nie wyplewiłam ostatnio,ale tak mi coś zaświtało,że siałam.Nie ma tego duzo,ale zobaczymy co dalej. Z bazylią porażka,z całej paczki wzeszło ze cztery roślinki (w doniczkach) Byłoby więcej ale sąsiad przewrócił dwie doniczki.Na razie są w fazie dwóch liści,jakieś to wszystko małe z nasionek.Nie ma to jak nowy rozmaryn, od razu 20 cm wysokości ;)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: cicho_borowska » sob maja 09, 2009 7:27 pm

A ja właśnie zastanawiałam się co zrobić, żeby nie wypielić i sobie dzisiaj wymyśliłam taki patent, że z miękkich doniczek powycinałam dno. Zrobiłam dołki, nasypałam na dno obornika w granulkach, a następnie dosypałam ziemi, aby ranty doniczek wystawały. Posieję zioła kępkami do doniczek, ale nie zmknę im drogi dla korzonków. Opielę wszystko dookoła, a zioła zostaną. :-D To samo można zrobić z butelkami typu pet, tylko nie miałam butelek, bo mało pijamy takich napoi. :-D
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani

Postautor: beza » sob maja 09, 2009 7:45 pm

Borosiu, a nie boisz się że te korzonki wyjdą dołem doniczki i też sobie pójdą dalej na ogródek [rol]
Ja myślałam o takim sposobie na miętę, która mi się rozłazi po całej działce, ale jak patrzę na jej silne rozłogi to myślę że dałaby sobie radę z każdą przeszkodą.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: amita » sob maja 09, 2009 8:05 pm

Ale dla bazylii,majeranku to świetny pomysł.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: beza » sob maja 09, 2009 8:11 pm

Ale jeżeli bazylia i majeranek się nie rozłazi po działce, to po co męczyć te zioła w dodatkowych doniczkach. Można je z powodzeniem posadzić w samej ziemi.

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: amita » sob maja 09, 2009 8:52 pm

Beziu,a potem wyplewić w szale ;) czy Ty wiesz jak wygląda wschodząca bazylia?albo inne coś?Pewnie wiesz,ale wiesz jak trudno to pomulić z tym szałem chwastów?jeszcze jak sadzisz w rzędzie to jest szansa,aczkolwiek dlatego polecają np koper wsadzać z rzodkiewką,bo łatwo go "zagubić"o pietruszce nie wspomnę,bo o ile koper wzszedłść był łaskaw tak pietruszki ni widu ni słychu.I tu dochodzimy do sedna:a gdzie ja ją posiałam??? [skrob]
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: beza » sob maja 09, 2009 9:46 pm

Aaaaa [skrob] to o to chodzi :? tu chodzi o nasiona wysiane. A ja cały czas sobie wyobrażam zioła już duże i tak sobie myślę, jaki to kłopot wypielić.
No tak to jest, jak ktoś nie ma warzywnika to i nie rozumie drugiego co ma :?

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: amita » sob maja 09, 2009 10:43 pm

Z wieloletnimi nie ma problemu,moje oregano od Koli trudno przeoczyć,o mięcie nie wspomnę,ale taka bazylia na ten przykład :) A tyle razy sobie obiecuję,że zaznaczę piękną grządkę,zapiszę co i gdzie.A potem taki majeranek wysypię niby w rzędach a w sumie to jak wyleci.Cóż,trzeba bardziej być skrupulatnym.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: Onaela » sob maja 09, 2009 10:58 pm

Amitko-te zioła jednoroczne typu bazylia,majeranek słabo wschodzą wysiane wprost do gruntu.Ja wysiałam je pod folia i nie wzeszły :( .Potem posiałam drugi raz do sporych doniczek i leciutko przyprószyłam ziemią-wzeszły bardzo szybko i juz je widać gołym okiem :)
Onaela
Weterani

Postautor: amita » ndz maja 10, 2009 10:01 am

Bazylię mam w doniczkach,ale i ona i majeranek jakoś słabo rosną.I papryka chilli mizerna.Może one głodne są?Pokrzywiak zrobiony,ale ilekroć pójdę podlać to sąsiedzi siedzą.A wiecie,że zapach jest upojny.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: cicho_borowska » ndz maja 10, 2009 10:21 am

W pierwszym roku gospodarowania, zrobiłam pierwszą w życiu rabatkę. Posiałam wśród kwiatów bazylię zieloną i bordową. Miałam bardzo ładny plon.
W ubiegłym roku nie wzeszła wcale.
Ja jeszcze nie siałam, ale spróbuję w tym roku do rowków, na grządce z pomidorami.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani

Postautor: beza » ndz maja 10, 2009 4:15 pm

Ja bazylię sadziłam już jako sadzoneczkę parę razy. Za każdym razem ledwo dochowałam się zielonej, a bordowa nigdy jeszcze mi się nie udała [cry] i w tym roku też widzę że tylko zielona ładnie rośnie.

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: amita » ndz maja 10, 2009 8:54 pm

Ja kupilam jedną,bo ostatnią rozsadę zielonej w zeszłym roku i ładnie rosła.Ale dziś moje bazylki dostały rosołku z pokrzywy w celu wzmocnienia tak jak i inne majeranki,lubczyki i sałaty.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Warzywa i Zioła