Swoją drogą przeczytałam parę postów wyżej i juz moge potwierdzic, że taką lodową łączkę w zimie ma na sobie złotlin (w każdym razie taki o pojedynczych kwiatach)
Ta roślina pod blokiem wygląda aktualnie mniej więcej tak:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,222564,1 ... onski.html(na tym zdjęciu nawet widac parę 'kwiatuszków' po opadłych płatkach!

)
Ale nie o tym miałam

Moje przemyślenia ogrodnicze tej (przyśpieszonej) wiosny doprowadziły do wniosków, że można wiosenne krzewy i drzewa kwitnące podzielic na dwie grupy - te kwitnące wcześniej, w czasie pierwszego 'wybuchu' wiosennego i te kwitnące później, w okolicach zimnej Zośki

Oczywiście to podział bardzo umowny, nie działający tak samo we wszelkich rejonach Polski i zależnie od wiosny przesuwający sie w czasie - no ale chcę gdzieś to spisac żeby w razie czego miec gdzie wrócic do tych obserwacji praktycznych

Trzeba dopilnowac, żeby w ogrodzie miec jakiś przedstawicieli i pierwszej i drugiej grupy jak się chce miec stale na czym oko zawiesic
![Exclamation [!]](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Według moich obserwacji:
Pierwsza fala - wiśnie, czereśnie, śliwy i ich odmiany ozdobne, wszelkie migdałki i ałycze, magnolie, tawuła szara, pigwowce, forsycje
Druga fala - jabłonie i grusze i ich odmiany ozdobne, bzy lilaki, jarzębiny, głogi 'zwykłe' i ozdobne, tamaryszki
Co by tu jeszcze dopisac?