tuurma pisze:Mam też pytanie, czy któraś dziewczyna ma doświadczenie z maszyną do szycia z takimi bardziej fikuśnymi szwami?
Konkretnie myślę o czymś, co potrafi wyhaftować litery i przyszywać aplikacje takim gęstym ściegiem jak płaski haft. Postanowiłam się nauczyć szyć ostatnio, ale maszynę mam tylko taką najprostszą Łucznik, co ma tylko normalne proste szwy i zygzak

Pierwsza lekcja za tydzień jak przyjedzie moja mama i wtedy się okaże, czy mam dwie ręce obie lewe
![Twisted Evil [diabel]](./images/smilies/icon_twisted.gif)
W tym roku przy plaży widziałem takie cudo (maszyna połączona z PC) i pięknie wyszywało to za niewielką opłatą wzory napisów wygenerowane na ekranie PC- ta. Robiło to ładnie w kilku kolorach i o zmiennej szerokości wypełnienia i z użuciem kilku kolorów - zarobkowo lub przemysłowo czemu nie, ale taka maszyna w domu??/
Próbowałem łucznikiem - da się takie płaskie... nie tak efektowne jak opisałem wyżej, ale przy odrobinie fantazji można coś osiągnąć

raczej efektowny będzie wzór, z nie sam ścieg ale jak się ma to co się ma (no i to jakby inne dzieło..)
Mówiąc krótko będzie to coś na wzór obszywania dziurek do guzików, ale jak taki gęsty ścieg poprowadzić wg. ładnego wzoru (można też powycinać dziurki itd, itd) najlepiej wychodzi białe na białym
Jak to zrobić? - w instrukcji obsługi powinno być prosto wyłożone jak jaki ścieg uzyskać i jak dany model maszyny szyć potrafi.
Jedno czego tam nie ma to dobór rodzaju nici i igieł do rodzaju tkaniny (w mojej instr, bynajmiej tego nie ma)
Jeszcze warto zwrócić uwagę na to, że nici (oprócz koloru) dzielą się na: do szycia ręcznego i maszynowego, a z kolei te drugie na lewoskrętne i prawoskrętne, potem syntetyczne i .... itd
By uniknąć rozczarowań i zniechęcenia warto trochę poszukać "wiedzy" lub przepraktykować.
A
![Idea [pomysl]](./images/smilies/icon_idea.gif)
jeszcze te nici muszą pasować do igieł i wyszywanego mareriału
![hmm [hmm]](./images/smilies/hmmm.gif)
... a dalej to już jakoś poleci....
M.
PS.
Z naszywaniem aplikacji nie powinno być żadnego problemu