STORCZYKI - nasi ulubieńcy

Wszystko o ich pielęgnacji i uprawie

Postautor: saginata » czw lip 23, 2009 3:11 pm

Te¿ warczê :/ Ale wszelkie wymagane odleg³o¶ci zachowa³ .
saginata

Postautor: Cebulka » czw lip 23, 2009 3:16 pm

Nic to... dobrze że to od północy to słońca nie zasłonił, a może trochę od wiatru chroni [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: saginata » czw lip 23, 2009 6:22 pm

Równy go¶æ wiêc nie bêdê warczeæ-a on te¿ chce trochê prywatno¶ci-wiêc pod p³otem posadzi tuje-ma szerzej ni¿ my-i wszystko bêdzie ok :D
saginata

Postautor: beza » czw lip 23, 2009 8:08 pm

Dopiero teraz zwróciłam uwagę na tego sąsiada ;) jak Cebulka powiedziała...
Faktycznie blisko.
Ja mam dokładnie tak samo do sąsiadki, która ze swojego domu zrobiła przedszkole. Zresztą już o tym pisałam.

Tak że nie jest nigdy tak źle, żeby nie mogło być jeszcze gorzej [lol]

Sagi, ten sposób z pojemniczkami możesz ulepszyć.
Ja na przykład też mam takiego jednego kwiatka, który dopiero rośnie jak ma wilgoć w powietrzu. I jemu właśnie dałam podstawkę dużo szerszą niż zwykłe i na tę podstawkę nasypałam keramzytu, tak wokół doniczki. Wtedy nie widać wody bo jest wchłonięta przez keramzyt, zawsze jest wigotny i ładnie wyglada.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: saginata » czw lip 23, 2009 8:33 pm

Bezo ju¿ przerabia³am kamyczki-najpierw je kupi³am,tydzieñ by³o fajnie-ale potem zapaszek nie¶wie¿ej wody,jaki¶ osad na kamyczkach,glony czy co¶-i nie chcia³am siê bawiæ w ich przep³ukiwanie-wyrzuci³am wiêc.
Potem by³ wokó³ doniczek kolorowy sizal-wtedy storczykom ¼le siê ros³o-doniczka by³a zbyt os³oniêta-i takim to sposobem powróci³am do pierwotnej wersji.Pojemniczki myjê dwa razy w tygodniu-i jest ¶wie¿o-choæ nie piêknie.Ale co tam-kiedy storczykom tak dobrze [lol]
saginata

Postautor: beza » czw lip 23, 2009 9:30 pm

No tak, jeżeli już to sprawdziłaś to wiesz lepiej...
Być może i ja wrócę do Twojego sposobu, jak mi coś zacznie smrodkiem zalatywać...
Na razie jest dobrze, być może że to keramzyt a nie kamyczki. On chyba nie zachodzi glonami [skrob]
Zobaczę... czas pokaże...
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: Samanta » ndz lip 26, 2009 1:23 pm

Powiedzcie mi bardzo proszę czy pojawienie się zieleni w doniczkach gdzie siedzą storczyki jest powodem do przesadzenia ich? Tzn do wymiany podłoża?
Bo mam dylemat. Trochę dużo tego zielonego ale z drugiej strony to podłoże w którym siedzą jest bardzo dobre a teraz kupiłam znacznie gorsze no i nie wiem...
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » ndz lip 26, 2009 6:49 pm

Mikrosek pisa³,¿e nadmiar mchu usuwaæ delikatnie patyczkiem do szasz³yków.U mnie te¿ jest zielone--usuwam tam gdzie jest najgê¶ciej-aby korzenie dosta³y powietrze-ale trzeba usuwaæ ostro¿nie-aby korzeni nie uszkodziæ.
saginata

Postautor: Samanta » ndz lip 26, 2009 7:32 pm

No to może tak rzeczywiście zrobię, dziękuję Saginatko.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » czw sie 13, 2009 1:58 am

też mam hopla na ich punkcie i gdyby nie to, że nie mam już gdzie ich stawiać miałabym ich znacznie więcej

przedstawiam mój kilkuletni aktualnie kwitnący dorobek:D
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jest jeszcze fioletowa miniaturka,która lada dzień rozkwitnie i biały foszek który mimo moich próśb nie kwitnie już od 2 lat ...
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: saginata » czw sie 13, 2009 6:07 am

Piêkna kolekcja!!!Ten seledynkowy najbardziej mi siê podoba-bo takiego nie mam [haha]
saginata

Postautor: Baś_22 » czw sie 13, 2009 5:31 pm

Przepiękne [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: .. » pt sie 14, 2009 8:24 am

Piêkne storczyki [brawo]
u nas na parapecie w kuchni stoj± 4- i bardzo mi siê podobaj±. Mama poi je deszczówk± raz na 2 tygodnie i ³adnie rosn±.
..

Postautor: saginata » pn sie 17, 2009 7:31 pm

A tu mój nowy-od pewnego Pana Ogrodnika z Ekotopiku -oraz jego sympatycznej ¿ony [tuli]

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=896aac72ad962dc9][img:b43b27acac]http://images44.fotosik.pl/182/896aac72ad962dc9m.jpg[/img:b43b27acac][/URL]
saginata

Postautor: kotkaaa » sob sie 22, 2009 5:57 am

Sagi ten storczyk taki dostojny,piękny
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Onaela » sob sie 22, 2009 9:12 am

Fakt,piękny,kwiatostan ma taki długi i prosty [shock]
To chyba Falenopsis ?
Onaela
Weterani

Postautor: saginata » sob sie 22, 2009 9:23 am

Nie Onaelciu-to Cambria-a tu o nich wiêcej http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
saginata

Postautor: kotkaaa » ndz sie 30, 2009 6:11 am

Oto moje ukochane
Obrazek
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: kotkaaa » ndz sie 30, 2009 6:22 am

Jak to zrobić za jednym zamachem
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: mietek » ndz sie 30, 2009 8:42 pm

Dzisiaj znalazłem w śmietniku takie oto cudo:

Obrazek

Przygarnąłem bidaka , co było robić... ;) Wygląda zdrowo, ale wylazły mu korzenie z doniczki i te są całkowicie zaschnięte czy należy go bezzwłocznie przesadzić? Czy to storczyk?

Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Onaela » ndz sie 30, 2009 9:06 pm

Tak Mietek,to storczyk-Phalenopsis.Wyglada całkiem zdrowo,tylko pewnie wymaga nawodnienia,bo liscie mu ciut ochlapły ;) .Nie musisz go przesadzać,doniczkę ma dobrą,korzenie też wydają sie zdrowe i chyba nawet widzę zielony pęd kwiatowy [?]
Ewentualnie wyskub suche korzenie z wierzchu.
Wiecej informacji o pielęgnacji storczyków znajdziesz na pierwszych stronach tego tematu. :)
Onaela
Weterani

Postautor: mietek » ndz sie 30, 2009 9:46 pm

O. Wielkie dzięki Onaelu. Zanim zadałem pyt. przeczytałem wszystko co tu napisane [lol] ale te suche to on ma też pod spodem tzn te co wylazły z doniczki dołem i stąd pyt. o przesadzanie. wew. doniczki ma jędrne zielone korzenie, a ten pęd kwiatowy to suchy badyl i to pewnie skazało go na... moje towarzystwo [lol]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Samanta » ndz wrz 06, 2009 3:55 pm

Na początku lata zdarzyło mi się zapomniec że wsadziłam do wody storczyka i wyjść z domu. Na dlużej. Jak wrociłam to rzecz jasna nie pamietałam o biednym storczyku i znalazłam biedaka po tygodniu. Był oślizły (tzn doniczka) i zaczął mu gnic wierzchołek-musiałam go zalać. Odstawiłam go do wyrzucenia , znowu zapomniałam, znalazłam go teraz za taką dużą skrzynka co ją trzymam na balkonie, między szafka a murem czyli ścianą loggii. Jakims cudem nie zdechł a przeciwnie, nawet wypuścił keiki i to 2 naraz. Nie do wiary, dlatego zrobiłam zdjęcie:

Obrazek
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » ndz wrz 06, 2009 6:14 pm

Widaæ,¿e to drugie Twoje zapomnienie dobrze mu zrobi³o [lol]
saginata

Postautor: Samanta » ndz wrz 06, 2009 6:21 pm

Patrz, nigdy dotąd nie myślałam że skleroza może byc tak pożyteczna.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » ndz wrz 06, 2009 6:26 pm

No-ja tez muszê gdzie¶ schowaæ chocia¿ jednego i zapomnieæ-mo¿e te¿ wypuszcz± sadzoneczki [haha]
saginata

Postautor: Samanta » ndz wrz 06, 2009 6:37 pm

To jeszcze mu łeb zalej wodą żeby nadgnił. Mój tak miał i pomogło [lol]
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » ndz wrz 06, 2009 6:42 pm

No nie wiem,nie wiem-jak bêdê mia³a ich wiêcej to mo¿e jednego poswiêcê-a tak tych moich 4 to mi troszkê szkoda [lol]
saginata

Postautor: Onaela » ndz wrz 06, 2009 7:10 pm

On czuł,że czeka go niechybna śmierć,dlatego "rzutem na taśmę" chciał zostawić po sobie potomstwo [lol]
Onaela
Weterani

Postautor: Samanta » ndz wrz 06, 2009 8:35 pm

Pewnie tak
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Cebulka » śr wrz 16, 2009 8:32 pm

Swoją drogą to mam do oddania w "dobre ręce" całkiem za darmo jednego 'falka'

Zabrałam mamie, bo dostała i traktowała jak wręcz kwiat cięty :F

Stoi u mnie teraz, czasem go pomoczę w przegotowanej wodzie jak korzenie zbieleją, ale ja nie mam serca do storczyków, chciałabym go oddać. Jest typowy, ciemnoróżowy. Stan ogólnie przyzwoity, wypuszcza nowe liście, dwa pałąki kwiatostanowe zaschnięte do połowy.

To kto się zgłasza?
Chętnie oddam komuś z mafii Małopolsko-śląskiej, bo naprawdę nie opłaca się pocztą przesyłać. Chociaż może być i komu innemu, zawsze będzie okazja, żeby się spotkać ;>
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Samanta » czw wrz 17, 2009 8:00 am

Ja bym b yła bardziej niż chętna ale niestety mam za daleko do niego. Tak więc może ktoś inny się nim zaopiekuje.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kwiaty w domu