alelen pisze:W przyszłym roku koniecznie chciałabym wysiać jaśka. Nigdy go nie uprawiałam. Macie jakieś doświadczenia z nim? O czym nie powinnam zapomnieć?
alelen pisze:Niestety posiana fasolka karłowa w ogóle się nie pojawiła, nie mam pojęcia dlaczego.
mietek pisze:Tyczki, podpory to to co mnie zawsze pewien kłopot sprawiało - tym razem jako podpory dla grochu. Gałązki kłopotliwe pozyskiwanie, potem utylizacja itd. Próbowałem sznurki też same kłopoty z odplontywaniem itd.
W tym roku z braku czasu na wszystko, a że bardzo lubię groszek zielony i bób po wysianiu bobu nagle zaświtało mi w głowie :pewnie i tak nie będę miał czasu tego doglądać, co będzie to będzie "
I dosadziłem obok każdego nasionka bobu nasionko grochu - ciut za gęsto się zrobiło - mogłem wcześniej wpaść na ten pomysł- ale i tak wyniki okazały się całkiem niezłe. Oprócz oszczędności miejsca uniknąłem kombinowania z chrustem dla grochu - łapał się bobu, a ten jak wiadomo nie pokłada się po ziemi, a i groch jemu pomagał - widziałem jak podczas burzy razem to sobie pomaga i jak dziarsko stoi.
Plony (jak na moje piachy) zadowalające, a nawet powiedziałbym, że nie widzę rzadnej różnicy w stosunku do plonów z ubiegłego roku kiedy to rosło sobie osobno. Wpływ na plony ma też pewnie odmiana i jakość nasion, że o urodzajności gleby nie wspomnę, więc trudno ocenić jak jest lepiej, ja jednak uważam, że to dobry pomysł - tyle tylko, że na drugi rok posieję nasionka nieco rzadziej.
W moim przypadku groch wymagał zbioru nieco wcześniej i już myślałem, że będą kłopoty, ale spokojnie wyrywa się groch z korzeniami nie robiąc rzadnej szkody dla bobu - ten nieco lepiej doświetlony dojrzewa sobie jeszcze te kilka dni, które mu zabrakło.
W przyszły roku powtórzę to z pewnością. A może ktoś już tak robi?
Nie wiem jak to wypadnie na ziemiach bardzo rzyznych, gdzie wzrost roslin jast bardzo duży - na moich piaskach zdaje to egzamin.
mietek
Emmi pisze: I jak? Czekam też na odpowiedź w sprawie odległości siewu
Baś_22 pisze:Mam newsa! Dowiedziałam się od Tereklo, że to nie Fasolnik chiński ale więcej to już ona sama napisze
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości