Kwitnące krzewy i drzewka

Również iglaki, żywopłoty i pnącza

Postautor: magdziołek » pt maja 16, 2008 12:44 pm

Cebulko a mój biały pojedynczy zrobił mi psikusa i jest pełny [shock] , a kupowałam jako zwykły pojedynczy. Zresztą tak rozwinął pierwsze płatki.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: amita » pt maja 16, 2008 8:12 pm

Gdzieś czytałam,że bez sie szybko wydzicza,czy jakoś tam i właśnie ze szlachetnych odmian wyrastają te na których były szczepione.Pewnie coś pomyliłam z określeniami nazw,ale wiecie o co chodzi.Taki cudak z brzegami w innym kolorze w miarę czasu bedzie wypuszczał coraz więcej pospolitych kwiatów.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: patyczak21 » czw cze 12, 2008 8:50 pm

Witam,
być może wdepnęłam nie tu gdzie potrzeba,,,, :( ale mam pytanie i może ktoś z was wiem... gdzie mogę tanio kupić drzewko bonsai nie mam specjalnych wymagań co to ma być tzn liściaste czy iglaste...ale mój kolega z pracy zaraził mnie bonsai ( zreszta właśnie jedno z jego drzewek reanimuję u siebie :), a sam też nie wie gdzie tą miniaturke można kupić bo 3 szt dostał od znajomych....
Będę wdzięczna za info...
Pozdrawiam :)))
patyczak21
patyczak21
Ekoraczki

Postautor: Cebulka » czw cze 12, 2008 9:13 pm

Ja widziałam w Castoramie i w Obi - ale czy to dobre miejsce do kupowania to nie wiem...
Wtedy jak jest akurat świeża dostawa, to owszem, ale tak poza tym, to są wymęczone i nędzne nieco :F
A tanie to chyba nie będą nigdzie - wymagają zbyt dużo prac...
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Sz_elka » czw cze 12, 2008 11:54 pm

Tylko nie na Allegro, bo tam kupisz maleńką sadzonkę,którą latami pracy doprowadzisz albo i nie do fotografii jaka jest serwowana przy produkcie opisanym jako bonsai! :?
Ja tak kupiłam azalię miniaturkę, sadzonkę 10 cm,która mi padła w krótkim czasie, bo chyba jej niedopieściłam! [cry]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: tuurma » pt cze 13, 2008 8:45 pm

Można samemu próbować. Nie napisałaś, czy chodzi Ci o drzewko do domu, czy ogrodu?

W każdym razie najlepiej wystartować wyszukując roślinkę, która już ma pewne pożądane przez nas zniekształcenia (czyli takie "gorsze" z punktu widzenia normalnego hodowcy) i potem przycinać, ograniczać składniki odżywcze, naginać itd.

Nie wiem, kiedy odnajdę, ale na Cieśli komputerze powinny być zdjęcia drzewek bonsai, które w Anglii robiłam - pamiętam, że były tam malutkie klony, sosny miniaturki - niby normalne drzewka a pół metra wysokości.

W Castoramie widziałam imponujące bonsai z fikusa microphylla (jeżeli nie pokręciłam nazwy). Ceny też imponujące - od 500 do prawie 2000 zł. Ale można kupić maleńką sadzonkę za dużo mniej i próbować...
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: amita » pt cze 13, 2008 9:22 pm

Wyższa szkoła jazdy takie bonsai,nie dla mnie napewno,bo ja nie lubię ciąć.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: Jedynka » pn lip 14, 2008 2:59 pm

Skusiłam się i kupiłam wielkokwiatowego hibiskusa ogrodowego. Babeczka zapewniła mnie, że to ogrodowy.Trochę mi się to nie widzi, bo zapytałam drugiej pani ze stoiska a ona na to" no, można to wsadzić do ziemi" Trochę mnie to zbiło z tropu ale nie wypadało się wycofać. Liście ma tak duże jak hibiskus domowy. Bardzo spodobał mi się olbrzymi kwiat. Wg sprzedawczyni to ostatnia nowość. Nie spotkałyście przypadkiem gdzieś tej nowości?
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: Cebulka » pn lip 14, 2008 3:06 pm

Jedyneczko - a możemy zdjęcie dostać? Bo tak po samym opisie to cięzko. Aczkolwiek muszę powiedzieć że nie spotkałam sie dotąd z "wielkoliściastym" hibiskusem który mógłby rosnąc w glebie... [skrob]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: magdziołek » pn lip 14, 2008 4:06 pm

Jedynko, oj! oj! ja też dzisiaj oglądałam taką piękność, kwitła na żółto, druga na bordowo. Jak to zobaczyłam, też krzyknęłam "hibiskus" a pani na to .....( i nazwy nie powtórzę)... . Owszem można ją wysadzić do ogrodu ale zimować musi w domu, a najlepiej w zimowym ogrodzie. Jeśli jej nie sprzedali to zrobię zdjęcie i spytam o nazwę, to Ci podam. Zobaczymy, czy to ta sama roślinka.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: Jedynka » wt lip 15, 2008 6:36 pm

Zdjęcie jutro postaram się zrobić ale coś mi w tym wszystkim nie pasuje. Jeśli będę musiała wozić do domu na zimę to bardzo dziękuję. Dość mam roboty z pozostałymi kwiatkami. Albo zrobię inaczej, zostawię na zimę w gruncie albo da radę albo nie.
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: juleczka2 » pn lip 28, 2008 8:43 pm

z krzewów kwitnących mam tylko śnieguliczkę,tak pięknie kwitła w tym roku,żałuję,że nie mogłam zrobić zdjęcia. Czy ma ktoś śnieguliczkę [?]
Awatar użytkownika
juleczka2
Weterani

Postautor: Emmi » ndz mar 08, 2009 1:38 pm

Duszki, ma ktoś w ogrodzie posadzony Oczar? Byliśmy dzisiaj w sklepie ogrodniczym i tak ślicznie wyglądał. Oczywiście cena zabójcza :( Ale mam inne źródło z bardzo konkurencyjną ceną, ale mamy wątpliwości czy rzeczywiście w naszym klimacie Oczar zakwitnie? [skrob]
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: Andrzej » ndz mar 08, 2009 1:41 pm

Miałem go kilka lat.
Kwitnie bez problemu.
Z tego co pamiętam, potrzebuje kwaśnej ziemi.
Wygląd krzewu - taki sobie :? (ja miałem ten o żółtych kwiatach).
Drugi raz go nie kupię.
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: Emmi » ndz mar 08, 2009 1:45 pm

O rajciu [shock] chciałam dopisać, łacińską nazwę a tu proszę już mam pierwszą odpowiedź :D
Andrzej ale szybki jesteś [skrob] [shock]
dzięki [tuli]

Czyli Ty nim zachwycony nie byłeś. Czy może osłaniałeś go na zimę?

Trafiłam przypadkowo optymistyczny opis Oczaru, kiedy to wszystko pokryte jest śniegiem, a ja bardzo nie lubię zimy i wypatruję wiosny, to tak sobie myślę, że takie ,,cuś,, mogłoby być zbawienne dla kogoś, kto niecierpi zimy :)
Mam informację, że Oczar ' Jelena' kwitnąć zaczyna już od grudnia [skrob]
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: Cebulka » pt mar 20, 2009 9:16 am

Dyskusja o dereniu bardzo się rozwinęła - zatem dostał w nagrodę osobny temat :D
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Emmi » wt mar 24, 2009 11:30 am

Buziaczku :) nie mogę znaleźć linka, który mnie zainteresował oczarem. W nim osoba opisywała swój zachwyt nad jego kwitnieniem zimową porą.
Ale znalazłam tutaj o nim coś
http://www.e-ogrody.com/tygodnik/oczary,193,386.html

Ja znów oczar dojrzałam w pobliskim sklepie ogrodniczym i wywarł na mnie ogromne wrażenie :)
Z tego co widzę, to mamy dość bogatą gamę kolorystyczną (oczar pośredni): odmiana o karminowoczerwonych kwatach (Diane);
kwiat pomarańćzowy z frędzelkami i liście jesienią przebarwiające się na pomarańćzowo i czerwono (Jelena);
miedzianoczerwone kwaty (Ruby Glow);
kwiaty jasnożółte zebrane w pęczki, liście przebarwiajace się na jesieni na żółto lub czerwono (Westerstede).

No ja jestem nim zaiteresowana, a że mam mnóstwo miejsca to mogę sobie na ten eksperyment pozwolić ;) Wielkości taka sobie od 2,5 m do 4 m w zależności od gatunku, więc nie jakiś wielki olbrzym.
Weterani

Postautor: Cebulka » wt mar 24, 2009 6:10 pm

Emmi - ja ci kibicuję [tuli]
Mnie też oczarowały oczary i nie zamierzam dać się odczarować :)

Kwiaty wiosną, piękne liście jesienią - czego chcieć więcej? [haha]
Muszę tylko oglądnąć jak on własciwie wygląda w ciągu roku - ale nie sądzę żeby był jakiś szpetny [lol]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Emmi » wt mar 24, 2009 7:32 pm

Cebulko :) To ja się dzisiaj jeszcze bardziej oczarowałam niż byłam oczarowana. Pojechaliśmy na spacer do sklepu ogrodniczego i tam dojrzałam tego kwitnącego załużmy, że na czerwono. POEZJA. Bardzo mi się podobają szczególnie rosnące obok siebie w różnych kolorach ;) Cena tam oczywiście kosmiczna, tylko szukać w szkółkach :) Dla mnie bomba, bo ja niecierpię zimy :? Niech w połowie tak ślicznie zakwitnie jak te co widziałam oblepione kwieciem, to i tak będę przeszczęśliwa.
Ale sama się właśnie zastanawiam, jak one wyglądają latem.
Weterani

Postautor: kotkaaa » śr mar 25, 2009 7:05 pm

Latem droga Emmi do będzie co innego do oglądania Tak więc uciesz oczka zimą
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Cebulka » śr mar 25, 2009 7:15 pm

Znalazłam liście oczaru - no i fajne są - coś pomiędzy grabem i leszczyną.
Obrazek

A w dodatku podoba mi się kształt samego krzaka, z gałęziami odchodzącymi poziomo :D
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Emmi » śr mar 25, 2009 7:28 pm

kotkaaa pisze:Latem droga Emmi do będzie co innego do oglądania Tak więc uciesz oczka zimą

[skrob] ,,tyż prowda,, :D
Weterani

Postautor: Cebulka » pt mar 27, 2009 9:57 pm

Świeżutkie dzisiejsze zdjęcie znajomego oczara pod bankiem :)

Do forsycji jeszcze hoho a on w pełni kwitnienia [!]

Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: beza » sob mar 28, 2009 2:19 pm

Cebulko, oczary mają różne odcienie liści w zależności od gatunku. Są one bardziej zielone lub takie niebieskawe ale kształt taki właśnie jak pokazałaś na zdjęciu.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: Anamaria » sob mar 28, 2009 6:18 pm

Cebulka pisze:Do forsycji jeszcze hoho a on w pełni kwitnienia [!]

Obrazek

Ma zółte kwiaty i z daleka podobny jest do forsycji :D
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Yennyfer » ndz mar 29, 2009 5:03 pm

A ja nie mogę się doczekać kwitnienia porzeczki amerykańskiej. dostałam na jesieni dwie sadzonki, wsadziłam i przeżyły zimę. teraz czekam na kwiaty - podobno sliczne i czerwone.
Przyłączam się do fan-clubu oczara!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani

Postautor: koliberek » śr kwie 01, 2009 7:32 am

Hej Brat mi kupił Migdałak szczepionego na pniu, jka o to dbac ? napiszcie coś więcej. On jest juz duzy tzn. szczepienie mniej więcej na wysokosci 1,5 m, a całe drzewko ok. 2 m. jakby ktos był zainteresowany to aktualnie sa w OBI cena ok. 30 zł
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: magdziołek » śr kwie 01, 2009 7:45 am

Koli, mam 3 migdałki szczepione na pniu. Jak go posadzisz, to podsyp nawozem np azofoską. Gdy przekwitnie, to trzeba go przyciąć krótko tj. na 3-4 oczka . Do jesieni urosną nowe gałązki, które zakwitną za rok na wiosnę. :) . W każdym razie, ja tak robię.Jeśli ich nie przytniesz, bo będzie Ci żal ;), to zakwitną tylko końcówki gałązek, przetestowałam na swoich ;) .
Obrazek Obrazek
Tak kwitły u mnie w ubiegłym roku, to te różowe :) .
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: saginata » śr kwie 01, 2009 7:57 am

Ja robiê tak jak Magdzio³ek-tylko jeszcze na zimê zabezpieczam agrow³óknin±.
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=25cde04343b81394][img:14b7386177]http://images32.fotosik.pl/234/25cde04343b81394m.jpg[/img:14b7386177][/URL]
saginata

Postautor: żabcia » śr kwie 01, 2009 8:32 am

Magdziołku jakie piękne te korony cesarskie ja dopiero w tym roku po raz pierwszy mam nadzieję je zobaczyć u siebie
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: magdziołek » śr kwie 01, 2009 8:37 am

No właśnie Sagi zapomniałam dopisać, że trzeba je okryć na zimę, tj, od miejsca szczepienia w górę, całą koronę ;) inaczej mi też przemarzają i nie kwitną.

Żabciu, ja też lubię korony cesarskie :) .
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: saginata » śr kwie 01, 2009 8:53 am

Ja obwi±zujê w³ókninê poni¿ej szczepienia-na pniu-i wi±¿ê sznureczkien nad czubkiem korony..W ubieg³ym roku mrozy przysz³y ju¿ pod koniec kwitnienia-i bardzo du¿o ga³±zek mi zmarz³o ca³kowicie.Przyciê³am wiêc wszystkie króciutko-i drzewko wypusci³o bardzo d³ugie nowe ga³±zki.Wiêc w tym roku ga³±zki s± ponad metrowe.
saginata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Drzewa i krzewy ozdobne