Wasze ulubione kwiaty doniczkowe

Wszystko o ich pielęgnacji i uprawie

Postautor: angela » pt sie 24, 2007 7:32 am

Tak, hydroponika to też z keramzytem np. Na filtrach się nie znam prawdę mówiąc, ale kwiaty hodowane w hydroponice mnie zainteresowały właśnie ze względu na to, że pozwalają wykluczyć rozwój grzybów (jestem alergikiem). Jeszcze nic tak nie zaczęłam hodować, narazie zbieram opinie ;)
No i gdybyście chciały poczytać:
http://www.hydroponika.pl/system/co_to_ ... droponika/
http://hydroponika.w.interia.pl/
angela
Ekoludki

Postautor: koliberek » pt sie 24, 2007 7:47 am

Angelo- popatrzyłam (przyznam że wcześniej o tym nie słyszałam) ciekawe :D Mnie najbardziej podoba sie ten wskaźnik kiedy trzeba podlac hihi ;) Tylko czy wszytskie kwiaty mozna tak hodować ?
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Cebulka » pt sie 24, 2007 8:49 am

koliberku - o ile wiem to większośc, spotkałam sie z opinią, że nawet hihi kaktusy [lol]

Tylko do zaczynania uprawy trzeba miec rośliny zdrowe, młode, z nieuszkodzonymi korzeniami - i coś tam odpowiedniego do tej wody dodawac ;)

Ja mam z uprawą hydroponiczną doczynienia tylko jak mi się za długo nie chce wsadzic obciętych szczepek i tak sobie korzenie coraz dłuższe puszczają w wodzie [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: angela » sob wrz 08, 2007 6:14 pm

Na pewno oświecicie mnie informacją co to za roślina :)
Dostałam zabiedzoną, połowa trafiła do kosza przed przesadzeniem, oto co pozostało:
Obrazek
edit: a zdjęcie dałam tu, nie w zagadkach, bo na zagadki jest pewnie za prosta [lol]
angela
Ekoludki

Postautor: tuurma » sob wrz 08, 2007 6:55 pm

Sansewieria? Jakaś niska odmiana? Najprawdopodobniej Sansevieria trifasciata Hahnii.
Ostatnio zmieniony sob wrz 08, 2007 7:03 pm przez tuurma, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: MaWi » sob wrz 08, 2007 6:56 pm

Pewnie Angelo, że prosta.:D
Sansewieria zabiedzona? Przecież ona ma tak małe wymagania! Jednak, jak utrzymuje Cebulka, to wytrwałością i kaktusy ususzysz - tak to było?:D

Oto moje ukochane maleństwa:

Obrazek

Obrazek

Jakoś długo stały mi w miejscu, ale teraz nagle we wszystkich doniczkach eksplozja wzrostu, a i pojawiaja się młode odrosty - hurrrraaaa!:D
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: MaWi » sob wrz 08, 2007 7:01 pm

Gratulacje Tuurmo - byłaś o minutę szybsza!:D

Jeszcze link do stronki o tym kwiatku:
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,2238130.html

Radzę je rozsadzić do szerszych, ale niższych doniczek. Ziemia może być jak do sukulentów (ale też normalna, ogrodnicza), no i podlewać może odrobinke częściej, niż kaktusy, choć jeżeli się zapomni, to nie bedzie tragedii. To doskonały kwiatek dla zapominalskich czy zabieganych.:)

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: angela » sob wrz 08, 2007 7:07 pm

No wiedziałam, że mi zaraz powiecie! Znawczynie :D
A zabiedzona, bo była w szkole, a tam woźne jakoś średnio dbają o kwiaty ;)
Połowa liści była zupełnie żółta. Jedna taka sadzonka nie miała zupełnie korzeni, więc wsadziłam ją do wody, zaraz doczytam czy się w wodzie ukorzenia czy tak, jak sukulenty. No bo teraz wiem już czego szukać - dzięki!
angela
Ekoludki

Postautor: tuurma » sob wrz 08, 2007 7:08 pm

Dzięki, MaWi. Nawet nie wiedziałam, że istnieją niskie sansewierie. Ale teraz poczytałam i nawet zmieniam z lekka zdanie o tym kwiatku - do tej pory źle mi się kojarzył - ze smutnymi parapetami w szkołach. A te niskie są naprawdę ładne. Myślę, że wysoka odmiana w odpowiedniej kompozycji też może być całkiem malownicza - zwłaszcza w nowoczesnych wnętrzach taki silny akcent...
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: tuurma » sob wrz 08, 2007 7:11 pm

Angela, jak była w szkole to mogli ją po prostu przelać - nie zważając, że ten kwiatek woli sucho... A jak żółkła, to mogli ją podlewać jeszcze bardziej, myśląc, że usycha :(
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: angela » sob wrz 08, 2007 7:15 pm

Podejrzewam, że mogła być w ogóle nie podlewana od czerwca ;) Ziemia była kompletnie przesuszona. No i wzięłam jeszcze inne kwiaty i podobnie - miały bardzo sucho.
Już widzę co to za kwiat, tylko przy takich małych nie rozpoznałam [lol] , faktycznie trzeba rozsadzić. Ale teraz i tak już ją raz przesadziłam, więc nie będę jej już katować. I tak teraz zimowanie, więc rozsadzę ją wiosną dopiero.
angela
Ekoludki

Postautor: Onaela » sob wrz 08, 2007 11:10 pm

Może ktoś będzie wiedział,co to za kwiatek [?] Na powietrzu wygląda ładnie,ale w domu się" wyciąga".Dostałam go w prezencie i nie mam bldego pojecia,co on zacz [?] [?] [?] Obrazek
Onaela
Weterani

Postautor: Cebulka » pn wrz 10, 2007 11:50 am

Onaelu - głowy nie dam, ale mnie to wygląda jak taka śmieszna odmiana niezbyt i tak popularnej pilei (z reguły spotyka sie takie które mają jasne plamki na liściach, w miniaturowych kompozycjach kupowanych w kwiaciarniach np w szklanych koszykach czy pojemnikach) pilea mollis "Moon Valley". Miałam ją kiedyś, ale nie mogłyśmy coś się dogadac niestety :/

Dziś lub jutro będę wysyłac roślinki, bo korzenie już urosły aż za duże, ale u mnie z wolnym czasem krucho - amicie i MaWi (mam nadzieję że nie pominęłam kogoś kto o nie prosił, jak tak to prosze się przypomniec, z góry przepraszam [oops] Tuurmo - dla Ciebie zaniosłam ;) ). Ktoś może jeszcze chce? [tuli]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: saginata » pn wrz 10, 2007 12:06 pm

S³uchajcie-kto¶ ma tu do¶wiadczenie ze storczykami-nie pamietam dok³adnie kto.Otóz dosta³am storczyka-i niunia z³ama³a mi wierzcho³ek.Co dalej z nim robic-bêdzie ¿y³????
saginata

Postautor: MaWi » śr wrz 12, 2007 9:40 am

Cebulko Kochana - przesyłka dzisiaj dotarła! [jupi]
Bardzo DZIĘKUJĘ!
Obrazek

Tak się cieszę!

Roślinki nieco zmaltretowane, ale myślę, że dojdą do siebie z czasem.
Musisz mi Kochana podać jeszcze nr konta, bym mogła oddać Ci pieniążki za przesyłkę.

Tak Cebulko - mieszkam w przepięknym parku (nie wiem kiedy znajdę czas, ale postaram się kilka fotek w przyszłości tu wrzucić). Okolica w istocie bajeczna.:) Pytasz też o "zasolenie"? Tak, moje miasto na soli stoi.:) Ostatnio jednak kopalnie pozamykano, bo zaczynało być niebezpiecznie (ktoś poprostu nie pomyślał, że nad wyrobiskami i niezbyt głęboko zlokalizowanymi tunelami kopalni nie buduje się osiedli z wieżowcami...). Nie będę się jednak na ten temat rozwodziła.;)

Raz jeszcze Cebulko bardzo, bardzo dziękuję!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: MaWi » śr wrz 12, 2007 9:47 am

Turmo - ja też Kochanie nie wiem, czy istnieją niskie Sansewierie?:D Myśle, że i te maleństwa z czasem się porozrastają. Wiedza moja na ich temat jest raczej ubożuchna.:( Może Onaela [roza] napisze o nich w wolnej chwili coś więcej, bo mam je właśnie od niej.:)
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: Cebulka » śr wrz 12, 2007 12:25 pm

MaWi - ciesze się, że dotarły roślinki - tak się własnie zastanawiałam, czy to może nie ciut za mała koperta, ale pomyślałam, że w dużej to znów by mogły "latac"... Amita napisała, że do niej dotarły w porządku.

Ale jakby odpukac nie odżyły - nie ma problemu, wyślę już ukorzenione z ziemią jak mi się już przyjmą i rozrosną te co mi zostały :)

Napiszę Ci PM :)
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: tuurma » śr wrz 12, 2007 1:26 pm

MaWi - sprawdziłam i teraz już wiem na pewno, że są niskie sansewierie. Właśnie ta odmiana, o której pisałam wcześniej do takich należy. Podobno tworzy rozety ok. 30 cm wysokości, a nie takie wysokie, mieczowate liście jak te najpopularniejsze. Nie widziałam na żywo, ale na zdjęciach te niskie (np. u Angeli) wyglądają bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: lucysia » śr wrz 12, 2007 4:15 pm

A moja cytryna zaczyna żółknąć [lol]
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: MaWi » śr wrz 12, 2007 7:54 pm

Tuurmo, może więc mam właśnie takie małe (dwie)?:) Ciekawe, na jaką wysokość mi tu urosną?:) Muszę koniecznie poszperać i poczytać na ich temat.

Lucysiu - gratulacje! [brawo] Kiedy będziesz mogła, pstryknij koniecznie fotkę tej cytrynki!
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: Onaela » śr wrz 12, 2007 10:35 pm

Ta małą Sanseweria juz raczej nie urośnie,co najwyżej na szerokość :) i napuszcza młodych odnóżek,tak,że zrobi sie bardzo ciasno w doniczce :)
Nie wiem ,czy wiecie,ze ta wysoka S. kwitnie :D .Wypuszcza długi pęd kwiatowy,kwiaty są białe,delikatne,niepozorne raczej,ale bosko pachną-jk gożdziki :)
Onaela
Weterani

Postautor: MaWi » czw wrz 13, 2007 9:10 am

Nooo, to Onaelka rozjaśniła nam już zakamarki wątpliwości, a ja teraz będę czekała z utęsknieniem, na kwitnienie wysokiej Sansewierii. :) Kwitnacej nigdy w realu nie widzialam.
Dzięki Onaelu!! Obrazek
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: Onaela » czw wrz 13, 2007 10:49 pm

saginata pisze:Słuchajcie-ktoś ma tu doświadczenie ze storczykami-nie pamietam dokładnie kto.Otóz dostałam storczyka-i niunia złamała mi wierzchołek.Co dalej z nim robic-będzie żył????

Jaki wierzchołek Sagi [?] Moje storczyki nie mają wierzchołka,tylko liście rosnace jak np.u liliowców.Moze chodzi o wierzchołek pędu kwiatowego?
A to właśnie moje kwitnace obecnie Onidium :) Obrazek
Onaela
Weterani

Postautor: saginata » pt wrz 14, 2007 5:58 am

Tak Onaelu-chodzi o wierzcho³ek pêdu kwiatowego-mo¿e pó¼niej do³±czê zdjêcie.
saginata

Postautor: saginata » pt wrz 14, 2007 6:34 am

Tak my¶lê,¿e to nic-po prostu nie bêdzie teraz piêknego kwiatu-tylko co dalej-czy kwiat wyci±c ca³y czy to co nad³amane,co z tym robic dalej -jak hodowac???
saginata

Postautor: Onaela » pt wrz 14, 2007 8:43 am

Jak nadłamane,to obetnij,a resztę pędu zostaw,chyba,ze sam uschnie.
U storczyków po przekwitnięciu nie obcina się pędów,bo na tych samych mogą kolejny raz zawiązać kwiaty :) [tuli]

Mój storczyk to Oncidium oczywiście :) Naliczyłam 49 pąków kwiatowych na jednym pędzie [shock] Nie mógł wstrzymać się z kwitnieniem do zimy [?] :?
Onaela
Weterani

Postautor: Mikros » pt wrz 14, 2007 8:49 am

Onaelko [tuli] cudne to Twoje Oncidium - jak ja je wszystkie kocham :D
Widać że Pani też je kocha i bardzo dba o nie :) :) :)

saginata pisze:tylko co dalej-czy kwiat wyciąc cały czy to co nadłamane,co z tym robic dalej -jak hodowac???

Sagi :D To co nadłamane wytnij :(
Pędy kwiatowe storczyków w uprawie, przeważnie przycina się lub wycina dopiero jak przyschną.
Żebym mogła Ci cokolwiek doradzić, musiałabym wiedzieć jaki to gatunek storczyka. Prawdopodobnie wpadnę na dłużej w niedzielę.
Odszukaj w temacie storczyki swojego pupila.
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani

Postautor: saginata » pt wrz 14, 2007 1:38 pm

Dziêki Mikrosku-odpowied¼ podalam w STORCZYKACH
saginata

Postautor: lucysia » czw wrz 20, 2007 9:10 am

Pstryknęłam jej zdjecie jakiś czas temu i dopiero teraz dołączam na forum,trochę bardziej od tego czasu zżółkła:

Obrazek
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: beza » pt wrz 21, 2007 8:33 am

Lucysiu :D ale smakowita :P

Jeszcze trochę poczekaj a będziesz mogła akurat na zimę smaczne herbatki z cytryną pić na rozgrzewkę :D
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: wac » pt wrz 21, 2007 2:00 pm

beza pisze:Lucysiu :D ale smakowita :P

Jeszcze trochę poczekaj a będziesz mogła akurat na zimę smaczne herbatki z cytryną pić na rozgrzewkę :D
Z nalewkami. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Mikros » ndz wrz 23, 2007 7:45 am

[brawo] [brawo] [brawo] Lucysiu :D
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kwiaty w domu