![[ubaw2] [ubaw2]](./images/smilies/ubaw2.gif)

Bananowe ciasto z mąki razowej
http://puszka.pl/przepis/2447-razowiec_ ... zowej.html
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto, a co najlepsze, łatwe w wykonaniu!
Składniki:
Tortownica o średnicy 21-23 cm lub inna forma o podobnej powierzchni ( u mnie 26 cm)
4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
3 łyżki słodu lub trochę rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości)
2 szkl. mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek
Przygotowanie:
Banany (ew. z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć we wrzątku) zmiksować blenderem.
Jeżeli ciasto słodzimy czymś innym niż rodzynkami, to równie dobrze można rozgnieść banany widelcem.
Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piec w 180°C przez 45-50 minut
lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.
WSKAZÓWKI I UWAGI:
* Im mniej dojrzałe banany, tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ratować się dodając więcej słodu
lub rodzynek i odrobinę więcej wody. Generalnie lepiej jednak używać bardzo dojrzałych lub wręcz przejrzałych
(ale nie zepsutych!) bananów.
* Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładną ilość.
Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
* Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto tak absolutnie zabójczo pachnie,
że nie można utrzymać języka za zębami
