
Tu sos "PESTO ALLA GENOVESE" o ktory wczoraj pytala sie Amita
Sos ten orginalnie podaje sie do spaghetti ale tak naprawde to mozna z nim zrobic co sie chce.
Skladniki: Kilka garsci swiezej bazylii ( bez lodyg)
filizanka oliwy z oliwek
2 garsci orzeszkow" pinoli"
2-3 zabki czosnku
2-3 lyzki startego parmezanu
jeden orzech wloski ( opcjonalne)
Pol ugotowanego kartofla(opcjonalne)
Wszystkie skladniki zemlec na mazie w robocie tak aby mial konsystencje troche plynniejsza od miekkiego twarozku.. Dodac oliwy jezeli sos jest zbyt malo plynny.
Ugotowac spaghetti al "dente" odcedzic niedokladnie i jeszcze w garnku mymieszac z pesto.. Trzeba na oko dodawac tyle pesto zeby byl makaron z pesto a nie pesto z makaronem
![Rolling Eyes [rol]](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Ta niedokladnosc odcedzania sluzy temu aby woda z gotowania makaronu pomogla w rozprowadzaniu pesto.